Οικιακός ήχος, Όλα

Magnat MA 900

Οι περισσότεροι αναγνωρίζουμε στην Magnat την φήμη του κατασκευαστή ηχείων και όχι αδίκως. Ο κατασκευαστής από την Γερμανία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα για κάθε χρήση, κατάλληλα για δικαναλικά και πολυκαναλικά συστήματα, subwoofer, ηχητικές μπάρες ακόμη και ενεργά μοντέλα. Από την άλλη, θα ήταν αδικία να αφήσουμε έξω από την συζήτηση τα ηλεκτρονικά του. Εδώ, η ποικιλία είναι μικρότερη αλλά η λίστα έχει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, μεταξύ των οποίων ένα καθαρόαιμο streamer και ολοκληρωμένες συσκευές. Αυτό που ξεχωρίζει, πάντως, είναι οι ενισχυτές της Magnat, τέσσερις τον αριθμό, με τα δύο μεγαλύτερα μοντέλα να είναι ολοκληρωμένοι ενισχυτές (MA 900 και MA 700) και τα δύο μικρότερα ραδιοενισχυτές (MR 780 και MR 750).
Όσοι έχουν δει, παλιότερα, από κοντά τα μοντέλα RV4 και RV2 της εταιρίας, δεν εκπλήσσονται βεβαίως που οι ενισχυτές της Magnat είναι υβριδικοί. Η εταιρία έχει μακρόχρονη παράδοση σε αυτή την αρχιτεκτονική και, όπως φαίνεται, δεν σκοπεύει να την αποχωριστεί καθώς αυτή η προσέγγιση έχει κάτι να πει σε πολλούς φίλους του καλού ήχου και το κορυφαίο μοντέλο, MA 900, που δοκιμάζουμε εδώ είναι η καλύτερη ευκαιρία να δούμε πως ακριβώς εφαρμόζουν την συνταγή.
Ο MA 900 προσφέρει ένα πολύ καλό πακέτο συνδεσιμότητας (περιλαμβάνοντας και DAC), καθώς και όλες τις απαραίτητες δυνατότητες, πολλές από τις οποίες δεν συναντούμε πλέον συχνά. Ας δούμε τις λεπτομέρειες…

O ΜΑ 900 είναι ένας κλασικός σε σχεδίαση ολοκληρωμένος ενισχυτής, με σασί τυπικών διαστάσεων για την τιμή και την ισχύ του, η πρόσοψη του οποίου περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα. Με τον όρο “απαραίτητα”, εννοούμε έναν περιστροφικό επιλογέα εισόδων, το μεγάλο σε διάμετρο ρυθμιστικό στάθμης, ρυθμιστικά τόνου τριών περιοχών και ρυθμιστικό ισορροπίας καναλιών, διακόπτη μονοφωνικής λειτουργίας, μια βοηθητική είσοδο line στην πρόσοψη, με βύσμα TRS 3,5mm, για να συνδέονται εύκολα πηγές που δεν έχουν μόνιμη θέση στο σύστημα και έξοδο ακουστικών. Από την πρόσοψη, ο χρήστης μπορεί, επίσης, να επιλέξει τον ρυθμό λειτουργίας Direct (παράκαμψη των ρυθμιστικών τόνου) και να ρυθμίσει την φωτεινότητα. Στις “κρυφές” δυνατότητες της συσκευής περιλαμβάνονται φίλτρο φυσιολογικής διόρθωσης (Loudness, μόνο από το τηλεχειριστήριο) καθώς και η δυνατότητα ονοματοδοσίας/ρύθμισης της ευαισθησίας (σε ένα διάστημα ±6dB) της κάθε εισόδου.

Ο MA 900 είναι ένας κλασικός σε εμφάνιση, μεγάλος ολοκληρωμένος ενισχυτής. Η Magnat δεν έχει προσπαθήσει να κάνει κάτι ριζοσπαστικό και έχει περιοριστεί (τρόπος του λέγειν) στο να συμπεριλάβει όλα τα απαραίτητα σε ένα καλοκατασκευασμένο, με καλό φινίρισμα σασί.

Την κλασική διαμόρφωση της πρόσοψης ανατρέπει η παρουσία μιας διάφανης επιφάνειας μέσω της οποίας φαίνονται οι λυχνίες της συσκευής. Ο MA 900 είναι διαθέσιμος σε δύο φινιρίσματα, ασημί/αλουμίνιο και μαύρο.
Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο ενισχυτής είναι παραπάνω από επαρκείς. Στο επίπεδο των αναλογικών σημάτων, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο εισόδους phono, μια για κεφαλές κινητού μαγνήτη (47kΩ) και μια για κεφαλές κινητού πηνίου (470Ω), τέσσερις εισόδους στάθμης line καθώς και πλήρη βρόχο εγγραφής, με είσοδο Tape και έξοδο Rec Out.

Ο χρήστης έχει στη διάθεση του έξοδο ακουστικών, βοηθητική είσοδο line με mini jack και, όπως φαίνεται στην οθόνη, είσοδο phono MC (και MM). Το “DIM” ελέγχει την φωτεινότητα της οθόνης.

Μεγάλης διαμέτρου, κεντρικά τοποθετημένο ρυθμιστικό στάθμης και κλασικός σειριακός επιλογέας εισόδων.

Στο επίπεδο των ψηφιακών σημάτων, ο MA 900 διαθέτει τέσσερις συμβατικές ψηφιακές εισόδους S/PDIF (δύο οπτικές/Toslink και δύο ομοαξονικές RCA), καθώς και δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης μέσω Bluetooth (Bluetooth v5.0/aptX HD). Η σύνδεση των ηχείων γίνεται με ακροδέκτες καλής ποιότητας. Τα βύσματα που χρησιμοποιούνται για τις άλλες εισόδους είναι τυπικώς καλής ποιότητας με εξαίρεση αυτά των εισόδων phono που είναι ένα επίπεδο καλύτερα, με βαρύτερη επιμετάλλωση. Αν λείπει κάτι από τον MA 900, στο επίπεδο των συνδέσεων, αυτό είναι μια θύρα USB για streaming από υπολογιστή καθώς και ένας διακόπτης tape/source. Το τηλεχειριστήριο της συσκευής είναι πλήρες, με δυνατότητα, μάλιστα, χειρισμού των συσκευών που συνδέονται μέσω Bluetooth στο επίπεδο των βασικών λειτουργιών (Play/Pause και Skip).

Το πακέτο των δυνατοτήτων συμπληρώνεται από ρυθμιστικό ισορροπίας και ρυθμιστικό τονικότητας τριών περιοχών (χαμηλών, μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων).

Στην πίσω πλευρά, ο χρήστης θα βρει όλα τα απαραίτητα. Διπλή είσοδο phono (αριστερά), πέντε, συνολικά εισόδους line, μαζί με έξοδο εγγραφής (μέσον), συμβατικές ψηφιακές εισόδους και Bluetooth (επάνω αριστερά). Οι ακροδέκτες για την σύνδεση των ηχείων είναι καλής ποιότητας και σφίγγουν εύκολα.

Στο εσωτερικό συναντήσαμε μια καλής ποιότητας βιομηχανικού επιπέδου κατασκευή, ιδιαίτερα πυκνή, η οποία βασίζεται σε έναν μεγάλο δακτυλιοειδή μετασχηματιστή, βυθισμένο σε ρητίνη και ένα βασικό τροφοδοτικό με τέσσερις πυκνωτές των 8200μF. Η υβριδική αρχιτεκτονική του ενισχυτή υπαγορεύει την ύπαρξη ενός λαμπάτου σταδίου προενίσχυσης, το οποίο υλοποιείται με μια τρίοδο ECC81 ανά κανάλι (οι λυχνίες είναι επιλεγμένες με βάση τα χαρακτηριστικά τους και “στρωμένες”, αναφέρει η εταιρία) και ένα ημιαγωγικό στάδιο ισχύος, με τοπολογία push/pull σε τάξη ΑΒ, το οποίο υλοποιείται από δύο ζεύγη ημιαγωγών ανά κανάλι, με εσωτερικές ψύκτρες.
Το ψηφιακό τμήμα βασίζεται σε ένα ψηφιακό interface της Asahi Kasei (ΑΚ4113) και τον DAC CS 4398 της Cirrus Logic, και καταλήγει σε ένα αναλογικό στάδιο υλοποιημένο με τον κλασικό, για χρήση σε audio, τελεστικό ενισχυτή ΝΕ5532. Οι δυνατότητες διαχείρισης sample rate φθάνουν μέχρι τα 24-bit/192kHz.

Το πυκνό εσωτερικό του MA 900, όπου μπορεί κανείς να διακρίνει τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας (αριστερά), τις εσωτερικές ψύκτρες, τον λαμπάτο προενισχυτή (δεξιά, κάτω) και τον DAC (επάνω).

Ο DAC βασίζεται σε ψηφιακό interface της AKM (επάνω, μέσον) και chip μετατροπής d/a της Cirrus (ακριβώς δίπλα). Το αναλογικό στάδιο (δεξιά) βασίζεται στον διαχρονικό 5532.

Το στάδιο ισχύος βασίζεται σε δύο ζεύγη συμπληρωματικών ημιαγωγών ανά κανάλι.

Στο εργαστήριο, ο MA 900 απέδωσε, στο όριο του ψαλιδισμού, 140W ανά κανάλι σε φορτίο 8Ω και 190W ανά κανάλι σε φορτίο 4Ω. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1,4 περίπου, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ενισχυτής με επαρκή αποθέματα ώστε να οδηγήσει ένα ηχείο που “πέφτει” χαμηλά σε μέτρο εμπέδησης. Ο συντελεστής απόσβεσης, ο οποίος υπολογίστηκε κοντά στο 90, δείχνει ότι, γενικώς, ο ενισχυτής θα τα πάει καλά με ατίθασα ηχεία χωρίς η απόκριση συχνότητας του συστήματος να διαταράσσεται σημαντικά.
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης αποκαλύπτουν τον υβριδικό χαρακτήρα του ενισχυτή. Με φορτίο 8Ω, οι επιδόσεις κινήθηκαν σε τυπικώς καλά επίπεδα, παραμένοντας γύρω από το 0.01-0.02% τόσο για την αρμονική παραμόρφωση όσο και για το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου με πολύ μικρές τάσεις αύξησης στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων. Όταν το φορτίο γίνει 4Ω, οι επιδόσεις είναι καλύτερες, κινούμενες στην περιοχή του 0,007-0,009% και 0,006-0,009% για την THD+Ν και την THD αντιστοίχως, κάτι που δείχνει ότι σε μέτρια ισχύ (οι μετρήσεις γίνονται στο 1/3 της μέγιστης ισχύος) είναι οι λυχνίες του προενισχυτή που καθορίζουν την συμπεριφορά του κυκλώματος. Παρόμοια συμπεριφορά πήραμε και στην μέτρηση της παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης με τιμές στην περιοχή του 0,010 στα 8Ω και 0,006% στα 4Ω. Στο μέτρο που αυτές οι επιδόσεις έχουν κάποια επίδραση στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, μπορούμε, μακροσκοπικά, να πούμε ότι ο ΜΑ 900 αφήνει “αρκετή λάμπα” να περάσει στην έξοδο.
Οι στατικές μετρήσεις θορύβου αποκάλυψαν μια ιδιαίτερα ήσυχη κατασκευή. Ο λόγος σήματος προς θόρυβο έφτασε τα 88dB(A) (με αναφορά το 1Wrms/8Ω) και η δυναμική περιοχή τα 98dB. Το τροφοδοτικό είναι προσεγμένο με την συμμετοχή του στον συνολικό θόρυβο να είναι κάτω από 1mVrms (368μVrms, χωρίς σήμα στην είσοδο).
Η απόκριση συχνότητας με ωμικό φορτίο είναι πρακτικώς επίπεδη με ήπια αποκοπή στις χαμηλές συχνότητες, κάτω από τα 100Hz που δεν ξεπερνά το 1,25dB στα 10Hz. Ψηλά, δεν υπάρχει κάποια άξια λόγου απόκλιση μέχρι το όριο της μέτρησης (60kHz), ενώ η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι παραδειγματική (πολύ μικρότερη του 0,1dB). Με σύνθετο φορτίο οι αλλαγές στην απόκριση είναι εμφανείς αλλά ανάξιες σχολιασμού όντας στην περιοχή του 0,1dB (γύρω από τα 3kHz).
Το φάσμα του σήματος εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο, στο 1/3 της μέγιστης ισχύος στα 8Ω, περιλαμβάνει μια ισχυρή δεύτερη αρμονική (ισχυρή, τρόπος του λέγειν, αφού βρίσκεται στα -80dBr), η οποία ακολουθείται από μια ομαλώς φθίνουσα σειρά ανώτερων αρμονικών οι οποίες πέφτουν κάτω από τα -100dBr μετά την τέταρτη.

Σε φορτίο 4Ω, το φάσμα διαφοροποιείται αισθητά ως προς την σύσταση, αλλά όχι τόσο ως προς τις στάθμες. Εδώ, ισχυρότερη εμφανίζεται η τρίτη αρμονική, αλλά και πάλι οι στάθμες πέφτουν γρήγορα κάτω από τα -100dBr (μετά την έκτη αρμονική).
Το φάσμα της ενδοδιαμόρφωσης, με φορτίο 8Ω, είναι αρκετά ήρεμο, με τις συνιστώσες τρίτης τάξης να βρίσκονται στην περιοχή των -90dBr και της πέμπτης αισθητά κάτω από τα -110dBr ενώ η πρώτη τάξη (1kHz) βρίσκεται κοντά στα -80dB.

Όπως θα περίμενε κανείς, το προφίλ της ενδοδιαμόρφωσης αλλάζει όταν το φορτίο γίνει 4Ω. Ο ενισχυτής φαίνεται πιο “ζωηρός” με βάση τις συνιστώσες τρίτης και πέμπτης τάξης (κοντά στα -80 και στα -100dBr αντιστοίχως ενώ η πρώτη τάξη έχει πέσει κάτω από τα -100dBr (κοντά στα -110dBr).
Το φάσμα του θορύβου επιβεβαιώνει τις στατικές μετρήσεις ως προς την πολύ ήσυχη προσωπικότητα του ενισχυτή. Το τροφοδοτικό συμμετέχει ελάχιστα και ο ενισχυτής μαζεύει λίγο θόρυβο στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων. Κανένα εύρημα δεν ξεπερνά σε στάθμη τα -100dBr (με αναφορά το 1Wrms/8Ω).

Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα και την ισχύ εξόδου, κινείται στην λογική των στατικών μετρήσεων. Με φορτίο 8Ω και στο 1/3 της ισχύος κινείται γύρω από το 0.015% με την καλύτερη επίδοση να εμφανίζεται στα 10Wrms (στην περιοχή του 0,006%) ενώ όταν το φορτίο γίνει 4Ω οι τιμές για το 1/3 της ισχύος μειώνονται εμφανώς, ενώ οι τιμές για πολύ χαμηλή και χαμηλή ισχύ (1Wrms και 10Wrms) είναι υψηλότερες.

Όλα αυτά φαίνονται, επίσης, στο διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ και το φορτίο. Εδώ υπάρχει μια περιοχή στην οποία ο ενισχυτής έχει λίγο μεγαλύτερες παραμορφώσεις όταν το φορτίο είναι 8Ω.
Τέλος, η μεταβατική απόκριση του σταδίου ισχύος είναι πολύ καλή, χωρίς ορατά προβλήματα. Ο χρόνος ανόδου υπολογίστηκε στο 1,32μs (πολύ ταχύτερος από τον ελάχιστα απαιτούμενο στις συνθήκες της μέτρησης) και ο ρυθμός ανύψωσης στα 60V/μs.

Για την ακουστική αξιολόγηση, ο MA 900 αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ATC SCM50PSL. Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε το DAC D70 της Teac Esoteric σε μια από τις αναλογικές του εισόδους.
Η εγκατάσταση του ενισχυτή δεν ανέδειξε προβλήματα, καθώς τόσο οι διαστάσεις όσο και το βάρος του κινούνται σε λογικά επίπεδα για το είδος της συσκευής. Η χρήση του MA 900 είναι πολύ απλή και ακόμη και ένας αρχάριος χρήστης δεν θα δυσκολευτεί μαζί του. Οι περισσότεροι χειρισμοί γίνονται, βέβαια, από το τηλεχειριστήριο και η οθόνη είναι ευκρινής και δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας τον MA 900 είναι ότι βρίσκεσαι απέναντι από έναν δυνατό ενισχυτή, ικανό να οδηγήσει ένα μέτριας ευαισθησίας ηχείο σε έναν μικρό/μέτριο χώρο και να δημιουργήσει καλές στάθμες χωρίς να δείχνει ότι κοπιάζει ιδιαίτερα. Υπάρχει αίσθηση ακρίβειας αλλά, ταυτόχρονα, το άκουσμα είναι μαλακό, ξεκούραστο και δημιουργεί την εντύπωση της ισορροπίας και της άνεσης στις περιγραφές. Σαφώς, δεν έχουμε να κάνουμε με έναν καθαρόαιμο λαμπάτο ήχο, όμως, είναι σαφές ότι το voicing της Magnat έχει λάβει υπόψιν αυτό που θα περίμενε κάποιος από μια υβριδική σχεδίαση που σέβεται τον εαυτό της (και την αρχιτεκτονική της).

Στις λεπτομέρειες τώρα, το σύστημα, με τον MA 900 στην θέση του ενισχυτή, διατήρησε σχεδόν αμείωτη την δυνατότητά του να κατεβαίνει πολύ χαμηλά, αποδίδοντας με εξαιρετικό τρόπο τον όγκο και το σώμα της χαμηλότερης οκτάβας, δημιουργώντας μια επιβλητική παρουσία στον χώρο και διατηρώντας τον έλεγχο. Το τελικό αποτέλεσμα ακούστηκε “μεγάλο” όταν το κομμάτι το απαίτησε, χωρίς να υπερβάλλει, ενώ ταυτόχρονα ακούστηκε άνετο, με σοβαρά περιθώρια στάθμης.
Η πιο πάνω συμπεριφορά διατηρήθηκε στην περιοχή των μεσοχαμηλών και των ανώτερων χαμηλών. Το σύστημα απέδωσε πολύ καλά την κλίμακα μεγέθους των ακουστικών οργάνων της περιοχής, χωρίς να φουσκώνει τίποτε, παρέμεινε καθαρό και γρήγορο στην περιγραφή της ατάκας και των λεπτομερειών και, γενικότερα, ακούστηκε διαφανές, χωρίς να δείχνει ότι προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Αν σε κάποια εγκατάσταση υπάρχουν μικροπροβλήματα στην τονική ισορροπία (ο ενισχυτής, σίγουρα δεν εισάγει τέτοια) η χρήση του προοδευτικού σε επίδραση, τριπλού ρυθμιστικού τονικότητας μπορεί -ίσως- να προσφέρει μια λύση.
Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με πολύ καλή ταχύτητα και ακούστηκαν όσο πρέπει γεμάτα, ελεγχόμενα και παρόντα στον χώρο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει αίσθηση ροής και τα ζωντανά, γρήγορα ακούσματα να συνεπαίρνουν τον ακροατή εύκολα.

Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με πολύ καλή αίσθηση ακρίβειας, σωστό layering στα σύνθετα έργα και καλά ισορροπημένη φωτεινότητα. Σε σύγκριση με την αναφορά, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν ίσως τόσο άμεσο, κοντινό και σαφές, όντας ελάχιστα πίσω και κάπως περισσότερο ατμοσφαιρικό, δημιούργησε, ωστόσο, την αίσθηση ότι ακούς κάτι φυσικό, που δεν σε καταπιέζει και βρίσκεται μπροστά σου. Το τελικό άκουσμα δεν έγινε ποτέ σκληρό ή δυσάρεστο.
Οι δυνατότητες του ενισχυτή σε θέματα λεπτομέρειας (και, επιπροσθέτως, ο πολύ χαμηλός του θόρυβος και η ισορροπία των καναλιών του) φάνηκαν ξεκάθαρα στο soundstage που είναι σε θέση να δημιουργήσει. Η εικόνα εστιάστηκε λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα των ηχείων αλλά ήταν πολύ συγκεκριμένη στο πλάτος της, με πολύ καλό εστιασμό, περιγραφή της κίνησης των ηχητικών πηγών και αίσθηση του χώρου και του βάθους της σκηνής. Με μια καλή ηχογράφηση, το τελικό αποτέλεσμα ακούστηκε πολύ πειστικό όχι πολύ μακρυά από αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς (το οποίο πάντως ακούγεται με περισσότερο αέρα και λίγο περισσότερη σαφήνεια).
Ψηλά, ο ενισχυτής δεν φαίνεται να έχει το παραμικρό πρόβλημα σε θέματα έκτασης, αέρα και ανάλυσης/μικροδυναμικών. Σε σχέση με την αναφορά ακούστηκε λίγο πιο αργό στα μέτωπα των κρουστών της περιοχής, με καλό σώμα και πολύ καλή απόσβεση. Αν αποκλίνει προς κάποια πλευρά, αυτή είναι η μαλακή και ξεκούραστη. Σε καμία φάση της δοκιμής, ο ΜΑ 900 δεν ακούστηκε τραχύς, ακόμη και κοντά στα όριά του. Το τελικό αποτέλεσμα ακούστηκε ισορροπημένο, με καλό αρμονικό πλούτο, ζεστό και ευχάριστο.

Τελικώς…

… όλα δείχνουν ότι η Magnat έχει βρει την σωστή συνταγή σε ό,τι αφορά την υβριδική αρχιτεκτονική. Ο ΜΑ 900 έχει έναν πολύ καλά υπολογισμένο χαρακτήρα που θα ικανοποιήσει τους φίλους της λάμπας στον προενισχυτή, αλλά πολύ σοβαρές -για την τιμή του- δυνατότητες οδήγησης ενώ, ταυτόχρονα, είναι ένας πλήρης ολοκληρωμένος ενισχυτής που θα καλύψει τις ανάγκες ενός σύγχρονου συστήματος. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Πηγή άρθρου από avmentor.gr

Related Posts