Ήχος & Εικόνα αυτοκινήτου, Όλα

Έτσι εκπέμπεις SOS από το αυτοκίνητό σου

Print Friendly, PDF & Email

Το πλήκτρο “S.O.S” ή “eCall” αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού των σύγχρονων αυτοκινήτων και μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο σε δύσκολες συνθήκες.

Το eCall είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται σε οχήματα σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο πραγματοποιεί αυτόματα μια δωρεάν κλήση έκτακτης ανάγκης στο 112 εάν το όχημά σας εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε το eCall χειροκίνητα πατώντας ένα κουμπί.

 

Πώς λειτουργεί το eCall
Το σύστημά σας eCall λειτουργεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Όπου κι αν βρίσκεστε, εάν το όχημά σας εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, θα συνδεθείτε με το πλησιέστερο δίκτυο έκτακτης ανάγκης. Δεν έχει σημασία πού αγοράσατε το όχημά σας ή πού είναι ταξινομημένο.

Όταν το eCall είναι ενεργοποιημένο, συνδέεται με το πλησιέστερο κέντρο απόκρισης έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιώντας σύνδεση τηλεφώνου και δεδομένων. Αυτό επιτρέπει σε εσάς και τους επιβάτες του οχήματος να επικοινωνείτε με τον χειριστή του κέντρου έκτακτης ανάγκης και ταυτόχρονα, μεταδίδεται αυτόματα ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων (η ακριβής τοποθεσία σας, η ώρα του ατυχήματος, ο αριθμός αναγνώρισης του οχήματός σας και η κατεύθυνση του ταξιδιού) . Αυτό επιτρέπει στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν την κατάστασή σας.

Εάν το σύστημα eCall αποτύχει, θα λάβετε μια προειδοποιητική ένδειξη.

Υποχρεωτικό για νέα μοντέλα αυτοκινήτων
Εάν αγοράσετε ένα νέο μοντέλο αυτοκινήτου, το οποίο έχει εγκριθεί για κατασκευή μετά τις 31 Μαρτίου 2018, πρέπει να έχει εγκατεστημένο το σύστημα eCall που βασίζεται στο 112. Αυτός ο κανόνας ισχύει τόσο για αυτοκίνητα με έως 8 θέσεις όσο και για ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Εάν έχετε αυτοκίνητο που είναι ήδη ταξινομημένο, δεν είστε υποχρεωμένοι να τοποθετήσετε εκ των υστέρων μια συσκευή eCall, αλλά μπορείτε να την εγκαταστήσετε εάν το αυτοκίνητό σας πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις.

Απόρρητο eCall και προστασία των προσωπικών σας δεδομένων
Το σύστημα eCall σας ενεργοποιείται μόνο εάν το όχημά σας εμπλέκεται σε σοβαρό ατύχημα. Τον υπόλοιπο χρόνο το σύστημα παραμένει ανενεργό. Αυτό σημαίνει ότι όταν απλά οδηγείτε το όχημά σας, δεν πραγματοποιείται παρακολούθηση (καταχώριση της θέσης του αυτοκινήτου σας ή παρακολούθηση της οδήγησής σας) ή μετάδοση δεδομένων.

Όταν πραγματοποιείται μια κλήση μέσω του συστήματος eCall που βασίζεται στο 112, τα προσωπικά σας δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης λαμβάνουν μόνο τα περιορισμένα δεδομένα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης ατυχήματος, τα δεδομένα σας δεν αποθηκεύονται για περισσότερο από όσο χρειάζεται και αφαιρούνται όταν δεν χρειάζονται πλέον. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τους κανόνες προστασίας δεδομένων και απορρήτου της ΕΕ.

Με αυτό τον τρόπο, όλοι οι οδηγοί και οι επιβάτες των σύγχρονων αυτοκινήτων έχουν έναν “αόρατο άγγελο” που μπορεί να τους βοηθήσει σε μια δύσκολη συνθήκη ή και να πάρει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της και την αποστολή βοήθειας.

 

Τέλος, εάν το αυτοκίνητό μας έχει ταξινομηθεί πριν τις 31 Μαρτίου του 2018, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το εξοπλίσουμε με το σύστημα eCall, αλλά μπορούμε να το εγκαταστήσουμε αν πληροί τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές.

Το πρόβλημα αυτό λύνεται με την εγκατάσταση του Keetec GPS Sniper Max

Το GPS Keetec GPS Sniper Max έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει την τρέχουσα θέση του οχήματος μέσω GPS. Το σύστημα στέλνει αυτόματα SMS με έναν σύνδεσμο στους Χάρτες Google στον χρήστη για να δει τη θέση του αυτοκινήτου στο smartphone του. Η μονάδα GPS Sniper Max μπορεί να εγκατασταθεί ως αυτόνομη συσκευή για τον εντοπισμό του οχήματος ή για σύνδεση με τον εργοστασιακό ή aftermarket συναγερμό αυτοκινήτου π.χ. KEETEC TS CAN) – όταν ενεργοποιείται συναγερμός, το GPS Sniper Max ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του οχήματος μέσω SMS.

Η ρύθμιση και ο έλεγχος της μονάδας πραγματοποιείται μέσω SMS ή εφαρμογής για κινητά (Android και iOs). Ο εντοπιστής GPS είναι εξοπλισμένος με λειτουργίες ασφαλείας, όπως συναγερμός κλίσης, προστασία μακριά ή συναγερμός κατά την παρεμβολή GSM. Το GPS Sniper Max μπορεί να ελέγξει (ενεργοποίηση / απενεργοποίηση) και μια εξωτερική συσκευή (π.χ. εξωτερική θερμάστρα).