Οδηγοί αγοράς

Οδηγός αγοράς ασύρματων ηχείων και ήχου

Σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε τους βασικούς τύπους ασύρματων οικιακών ηχείων και συστημάτων ήχου και ποιες δυνατότητες πρέπει να αναζητήσετε σε κάθε ένα. Από ηχεία Bluetooth έως ήχο πολλών δωματίων (multi-room)

Το smartphone σας δίνει πρόσβαση σε μια ατελείωτη λίστα από εφαρμογές μουσικής, και το streaming αυτής της μουσικής από το τηλέφωνό σας, σε ασύρματα ηχεία και συστήματα ήχου σας προσφέρει πολλούς τρόπους για να ακούσετε τόσα πολλά, που μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε ποιος είναι ο καλύτερος εξοπλισμός για την περίπτωσή σας. Μην ανησυχείτε, θα σας βοηθήσουμε να το καταλάβετε.

Ενσύρματη εναντίον ασύρματης ποιότητας ήχου

Πολλοί θέλουν να γνωρίζουν εάν ο ενσύρματος ήχος είναι καλύτερος από τον ασύρματο ήχο. Ένα καλώδιο ήχου υψηλής ποιότητας μπορεί να μεταφέρει απίστευτα ακριβή και λεπτομερή ήχο σε ένα ηχείο, πολύ καλύτερα από ένα ασύρματο stream.

Η τεχνολογία streaming ήχου συνεχίζει να βελτιώνεται, και είναι δυνατός ο ασύρματος ήχος χωρίς απώλειες. Για τις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασύρματος ήχος προσφέρει πολύ καλή ποιότητα. Και έχει την πρόσθετη ευκολία ότι δεν χρειάζεται να συνδέσετε το smartphone ή το tablet σας σε ένα καλώδιο για αναπαραγωγή μουσικής μέσω ενός ηχείου.

Τι εννοούμε με τον όρο “ασύρματο”

Ο όρος “ασύρματο” προκαλεί κάποια σύγχυση. Αναφέρεται στον τύπο μετάδοσης ήχου που μπορεί να λάβει ένα ηχείο. Εάν έχετε ένα καλώδιο ήχου που τρέχει από τον δέκτη σας στο ηχείο σας, αυτό είναι μια ενσύρματη σύνδεση. Όταν μπορείτε να κάνετε stream μουσικής από το smartphone σας σε ένα ηχείο χωρίς να τα συνδέσετε με καλώδιο, αυτό είναι μια ασύρματη σύνδεση.

Η τεχνολογία μπορεί να έχει απαλλαγεί από το καλώδιο ήχου, αλλά όχι το καλώδιο τροφοδοσίας. Για να τροφοδοτήσετε τα ασύρματα ηχεία ή να επαναφορτίσετε τα φορητά ασύρματα ηχεία σας, πρέπει να συνδέσετε ένα καλώδιο σε μια πηγή ρεύματος.

Φορητά ηχεία Bluetooth για διασκέδαση εν κινήσει

Τα φορητά ηχεία Bluetooth διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Υπάρχουν εξαιρετικά φορητές συσκευές που τις κάνουν εξαιρετικούς συνταξιδιώτες. Μεγάλα, κομψά μοντέλα θα ζωντανέψουν τα πάρτι  ή άλλες υπαίθριες συναντήσεις. Ορισμένα μοντέλα είναι αδιάβροχα, ανθεκτικά στη σκόνη και στα χτυπήματα, ιδανικά για διασκέδαση ακόμα και δίπλα στην πισίνα.

Τα αδιάβροχα και ανθεκτικά στη σκόνη ηχεία όπως τα PWR της artsound είναι ιδανικά για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.

Τα ηχεία Bluetooth συνδυάζονται εύκολα με το smartphone ή το tablet σας. Η σύνδεση διαρκεί συνήθως λίγα δευτερόλεπτα. Είναι μια άμεση σύνδεση που δεν απαιτεί δίκτυο Wi-Fi, ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε άμεσα ένα ηχοσύστημα σχεδόν οπουδήποτε. Διαβάστε τον οδηγό αγοράς ηχείων Bluetooth για πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Τα φορητά ηχεία Bluetooth είναι ιδανικά σχεδόν για οποιαδήποτε εγκατάσταση, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Εάν ακολουθήσετε αυτήν τη επιλογή, σκεφτείτε το μέγεθος του χώρου στον οποίο θα χρησιμοποιείτε το ηχείο. Ένα τεράστιο ηχείο μπορεί να κατακλύσει ένα μικρό γραφείο στο σπίτι και ένα εξαιρετικά συμπαγές φορητό ηχείο μπορεί να μην είναι σε θέση να προσφέρει τον όγκο που χρειάζεστε π.χ. όταν κάθεστε στο αίθριο.

Ασύρματα ηχεία για μεταφορά μουσικής σε οποιοδήποτε δωμάτιο

Τα ασύρματα ηχεία είναι εξαιρετικές επιλογές για δωμάτια όπου ακούτε μουσική συχνά. Ένα πλεονέκτημα σε σχέση με ένα φορητό είναι ότι δεν χρειάζεται να το μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Επειδή το βάρος δεν παίζει ρόλο (όπως συμβαίνει με τα φορητά), τα ασύρματα οικιακά ηχεία είναι γενικά μεγαλύτερα και πιο ισχυρά από τα φορητά μοντέλα. Και αυτά τα μεγαλύτερα ηχεία με τα ηλεκτρονικά υψηλότερης απόδοσης μεταφράζονται σε πιο πλούσιο και πληρέστερο ήχο.

Τα ηχεία βιβλιοθήκης υψηλής απόδοσης, όπως τα A1 της audioengine, μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικό ήχο.

Ένα υψηλής ποιότητας ασύρματο ηχείο αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση σε ένα στερεοφωνικό σύστημα πολλών εξαρτημάτων. Και αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα εάν ο χώρος είναι στενός. Μερικά είναι επίσης ανθεκτικά στην υγρασία, οπότε μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε μπάνιο ή κουζίνα.

Τα περισσότερα ασύρματα ηχεία υποστηρίζουν Bluetooth. Αυτά που χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του Bluetooth μπορούν να προσφέρουν υψηλότερη ανάλυση από το streaming της μουσικής σας. Αλλά όλα τα συστήματα είναι συμβατά με παλαιότερες εκδόσεις του Bluetooth. Εάν το smartphone ή το tablet σας διαθέτει οποιαδήποτε μορφή Bluetooth, αυτά τα ηχεία μπορούν να παίξουν αυτό που θα επιλέξετε.

Ήχος πολλών δωματίων Wi-Fi για μεταφορά μουσικής σε πολλά δωμάτια

Τα ασύρματα ηχεία σας δίνουν μουσική, αλλά μόνο στο δωμάτιο στο οποίο βρίσκονται. Τι θα συμβεί αν έχετε ένα πάρτι και θέλετε το ίδιο τραγούδι να παίζει σε όλο το σπίτι σας; Ή αν θέλετε απλώς να απολαύσετε την ίδια μελωδία καθώς μετακινείστε από την κουζίνα στο δωμάτιο;

Τότε ήρθε η ώρα για ένα ηχοσύστημα πολλών δωματίων. Τα ηχεία αυτού του τύπου συστήματος συνδέονται όλα ασύρματα για να σχηματίσουν ένα δίκτυο.

Τα ασύρματα συστήματα πολλαπλών δωματίων επεκτείνουν τις επιλογές ακρόασης. Ηχεία όπως το MicroPod Air από την εταιρεία Podspeakers, με το ιδιαίτερο design τους, συνδέονται ασύρματα μέσω Wi-Fi, ώστε να μπορείτε να αναπαράγετε την ίδια μουσική σε διαφορετικά δωμάτια ταυτόχρονα.

Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο smartphone ή στο tablet σας, μπορείτε να ελέγξετε ποια ηχεία παίζουν μαζί και να προσαρμόσετε το επίπεδο έντασης για το καθένα. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τα ηχεία σε διαφορετικά δωμάτια για αναπαραγωγή από διαφορετικές πηγές (ή απλώς να τα απενεργοποιήσετε). Έτσι, μπορείτε να έχετε παιδικές μελωδίες να παίζουν σε ένα παιδικό δωμάτιο, ενώ οι γονείς απολαμβάνουν λίγο ‘Νέο Κύμα’ στο σαλόνι.

Τα ηχεία με δυνατότητα Wi-Fi προσφέρουν επίσης διευρυμένες επιλογές ακρόασης. Η σύνδεσή τους με το οικιακό σας δίκτυο τους επιτρέπει να έχουν απευθείας πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες μουσικής από τον ιστό ή τη μουσική βιβλιοθήκη του υπολογιστή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας ως ελεγκτή, αλλά δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσετε για stream μουσικής.

Επιλογές ασύρματου συστήματος πολλαπλών δωματίων

Όσον αφορά τον ήχο πολλών δωματίων, υπάρχουν πολλές επιλογές. Αλλά να θυμάστε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι κλειστά συστήματα. Δηλαδή, τα ηχεία Sonos θα επικοινωνούν μόνο με άλλες συσκευές Sonos, τα ηχεία Denon Heos με στοιχεία Denon Heos και ούτω καθεξής.

Τα περισσότερα συστήματα πολλαπλών δωματίων προσφέρουν μια ποικιλία ηχείων για διαφορετικούς σκοπούς. Μπορείτε να πάρετε ένα αυτόνομο ηχείο για να φέρετε μουσική σε ένα δωμάτιο. Ένα συμβατό σύστημα soundbar βελτιώνει τον ήχο της τηλεόρασής σας και σας επιτρέπει να μεταδίδετε τον ήχο της τηλεόρασής σας σε άλλα ηχεία σε όλο το σπίτι σας. Η Sonos προσφέρει ακόμη και προηγμένες επιλογές όπως ηχεία εξωτερικού χώρου και ηχεία στην οροφή.

Μερικές μάρκες προσφέρουν φορητά ασύρματα ηχεία. Αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν ως φορητά ηχεία Bluetooth όταν τα χρησιμοποιείτε εκτός της εμβέλειας του οικιακού σας δικτύου Wi-Fi. Μόλις βρίσκονται εντός εμβέλειας, μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα και μπορείτε να μεταδώσετε ήχο από πηγές εντός του σπιτιού σας μέσω αυτών.

Apple AirPlay 2

Εάν χρησιμοποιείτε το Apple AirPlay 2 σε iPhone, iPad ή Mac, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα ασύρματο σύστημα ήχου. Οποιοδήποτε ηχείο με AirPlay 2 μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα σύστημα AirPlay που ελέγχεται απευθείας από τη συσκευή σας. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη μάρκα.

Εάν είστε συνδρομητής στο Apple Music, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Siri στο iPhone, το iPad ή το Apple TV 4K για να ελέγχετε το Apple Music με φωνητικές εντολές. Πείτε του ποια επιλογή ή λίστα αναπαραγωγής θα παίξει και από ποια συμβατά ηχεία ή εξαρτήματα θέλετε να παίξει.

Το μειονέκτημα είναι ότι τα πάντα μεταδίδονται μέσω του iPhone ή του iPad σας. Πράγμα που σημαίνει ότι αν το iPhone του συγκατοίκου σας κάνει streaming σε όλο το σπίτι σας, όταν βγει έξω η μουσική θα σταματήσει.

Ενσωματωμένο Google Chromecast

Το ενσωματωμένο Chromecast της Google σας επιτρέπει επίσης να δημιουργήσετε ένα ηχοσύστημα πολλών δωματίων με συμβατά ηχεία και εξαρτήματα. Το δίκτυο ελέγχεται μέσω της εφαρμογής Google Home στο smartphone ή το tablet σας.

Έξυπνα ηχεία για πρόσθετες επιλογές

Μπορεί να είστε ήδη εξοικειωμένοι με τα έξυπνα ηχεία που προσφέρονται από την Amazon και την Google. Αυτά τα ηχεία συνδέονται ασύρματα στο δίκτυο Wi-Fi σας για άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες streaming.

Προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες. Μπορείτε να λαμβάνετε ειδήσεις και ενημερώσεις για τον καιρό, να λαμβάνετε υπενθυμίσεις από το ημερολόγιό σας και πολλά άλλα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτά τα ηχεία για να ελέγξετε διάφορες έξυπνες οικιακές συσκευές, όπως φώτα, θερμοστάτες και κλειδαριές.

Αυτά τα ηχεία είναι επίσης συμβατά με ηχεία πολλαπλών χώρων Wi-Fi. Για παράδειγμα, εάν διαθέτετε σύστημα πολλαπλών δωματίων Sonos, μπορείτε να προσθέσετε το Amazon Echo Show σε αυτό. Αφού συνδεθείτε, μπορείτε να εκδώσετε εντολές μέσω του Show μέσω Alexa για αναπαραγωγή μουσικής μέσω των ηχείων Sonos σε άλλο δωμάτιο.

Πριν αγοράσετε, ωστόσο, φροντίστε να ερευνήσετε το προϊόν διεξοδικά. Τα συστήματα ήχου πολλών δωματίων δεν υποστηρίζουν πάντα όλες τις δυνατότητες των έξυπνων ηχείων. Ωστόσο, οι ενημερώσεις λογισμικού γίνονται σχεδόν συνεχώς, επομένως ό,τι μπορεί να είναι αδύνατο μπορεί να αλλάξει.

Δέκτες με ενσωματωμένο streaming

Εάν σας αρέσει να έχετε ένα παραδοσιακό home theater ή ρύθμιση οικιακού ήχου με έναν δέκτη να είναι η καρδιά του συστήματός σας, σας έχουμε καλά νέα. Πολλοί από τους σημερινούς δέκτες διαθέτουν ενσωματωμένο Wi-Fi και μπορούν να συνδεθούν ασύρματα στο οικιακό σας δίκτυο.

Πολλοί δέκτες οικιακού κινηματογράφου υποστηρίζουν ασύρματο ήχο. Το Arcam AV41 για παράδειγμα, υποστηρίζει Wi-Fi και Bluetooth.

Μπορείτε να βρείτε εύκολα δέκτες home cinema και stereo με ενσωματωμένο Bluetooth, καθώς και Apple AirPlay 2. Θα βρείτε επίσης ενσωματωμένο Bluetooth σε πολλά οικιακά στερεοφωνικά στοιχεία, όπως ενσωματωμένους ενισχυτές και συσκευές αναπαραγωγής μουσικής δικτύου.

Προσαρμογείς Bluetooth για οικιακό stereo

Έχετε δέκτη παλαιού τύπου που δεν έχει ενσωματωμένο Bluetooth; Δεν χρειάζεται απαραίτητα να το αντικαταστήσετε για να χρησιμοποιήσετε ασύρματα ηχεία. Διατίθεται μια ποικιλία προσαρμογέων Bluetooth. Αυτά συνδέονται σε μία από τις εισόδους του δέκτη σας, συνήθως με υποδοχές RCA. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν προσαρμογέα Bluetooth για stream μουσικής από τον δέκτη σας σε ασύρματα ακουστικά.

Ένας προσαρμογέας Bluetooth σας επιτρέπει να κάνετε stream σε παλαιότερα ηχεία και συστήματα. Το Zen One Signature μπορεί να λαμβάνει streams Bluetooth και να τις αναπαράγει μέσω συνδεδεμένων ηχείων.

Κάντε ασύρματα τα κανονικά ηχεία σας

Ορισμένα συστήματα, όπως το Sonos, προσφέρουν έναν ενισχυτή για χρήση με τα παθητικά ηχεία σας και έναν προενισχυτή για τα ηλεκτρικά συστήματα. Αυτά συνδέονται με το ασύρματο σύστημα πολλών δωματίων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να ελέγξετε τα ηχεία σας μέσω του ενισχυτή όπως θα κάνατε και με τα ασύρματα ηχεία σας για το δίκτυο.

Ασύρματα συστήματα ήχου surround για βελτιωμένο ήχο τηλεόρασης

Τα περισσότερα ασύρματα ηχοσυστήματα πολλών δωματίων προσφέρουν περισσότερα από απλά ηχεία Wi-Fi με τροφοδοσία. Έχουν επίσης συσκευές που μπορούν να συνδέσουν τον υπάρχοντα εξοπλισμό ήχου/εικόνας στο ασύρματο σύστημα.

Τα ασύρματα συστήματα ηχείων σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα σύστημα ήχου surround οικιακού κινηματογράφου χωρίς να λειτουργεί καλώδιο ηχείων. Σε αυτό το σύστημα Sonos, η soundbar Arc συνδέεται ασύρματα με τα ηχεία Sonos Sub και τα πίσω κανάλια Sonos One SL.

Αναβαθμίστε τον ήχο της τηλεόρασής σας

Ορισμένα ασύρματα συστήματα πολλαπλών δωματίων προσφέρουν soundbars. Μπορείτε να απολαύσετε ήχο τηλεόρασης και ασύρματη μουσική από ένα μόνο προϊόν που εξοικονομεί χώρο. Ορισμένα μοντέλα σας επιτρέπουν ακόμη και να στέλνετε τον ήχο τηλεόρασης σε άλλο δωμάτιο, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την ταινία ενώ φτιάχνετε ποπ κορν στην κουζίνα.

Συστήματα οικιακού κινηματογράφου με ασύρματα ηχεία

Αλλά μια ασύρματη soundbar μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε ένα ασύρματο subwoofer για εύκολη τοποθέτηση. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα ασύρματο σύστημα ήχου surround, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τοποθετήσετε πολλά ηχεία σε όλο το δωμάτιό σας χωρίς καλώδια ήχου.

Ασύρματος ήχος κινηματογράφου

Πολλά συστήματα πολλαπλών δωματίων προσφέρουν επιλογές ασύρματου ήχου surround 3.1 και 5.1. Και υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές ήχου. Τα περισσότερα προσφέρουν κάποιο είδος αποκωδικοποίησης Dolby και DTS για να κάνουν τα soundtrack των ταινιών σας pop. Αρκετές προσφέρουν επίσης Dolby Atmos, δημιουργώντας μια πραγματικά καθηλωτική εμπειρία ακρόασης.

Πηγή άρθρου crutchfield.com