Οδηγοί αγοράς

Οδηγός αγοράς ενεργών PA ηχείων

Πώς να επιλέξετε ένα απλό, εύχρηστο σύστημα PA

Θα μαζευτεί πλήθος, και όταν γίνει η μουσική, οι ανακοινώσεις και οι ομιλίες σας πρέπει να ακούγονται καθαρά από όλους και σε όλους.

Θα χρειαστεί να αποκτήσετε ένα σύστημα για δημόσιες ομιλίες  και να μάθετε πώς να το χρησιμοποιείτε.

Τα σημερινά μικρά συστήματα PA είναι εντελώς φιλικά με το DIY.

Ας υποθέσουμε ότι δεν χρειάζεται να διασκεδάσετε τεράστια πλήθη ή να παρέχετε αρκετά μικρόφωνα για μια πλήρη μπάντα. Αντίθετα, ας μιλήσουμε για πάρτι στην αυλή, πικνίκ παρέας, οικογενειακές συγκεντρώσεις, μαθήματα γυμναστικής, μικρές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και σόλο μουσικές παραστάσεις.

Για εκδηλώσεις όπως αυτές, δεν χρειάζεστε μια περίπλοκη επαγγελματική εξέδρα. Ένα μόνο αυτοενισχυόμενο ηχείο (γνωστό και ως «ενεργό» ηχείο) μπορεί να είναι απλώς το εισιτήριο. Προσθέστε ένα μικρόφωνο, μια βάση ηχείων και ένα ή δύο καλώδια. Θα έχετε ένα πλήρες σύστημα που είναι εξαιρετικά εύκολο στη μεταφορά, στην εγκατάσταση και στη λειτουργία.

Δεν χρειάζεστε ένα περίπλοκο ηχοσύστημα για μια σόλο συναυλία σε έναν καφέ. Απλώς συνδέστε την κιθάρα και το μικρόφωνό σας σε ένα αυτοενισχυόμενο ηχείο. Όλα όσα χρειάζεστε χωράνε εύκολα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας.

Αυτό το άρθρο θα σας δείξει πώς να επιλέξετε το σωστό ηχείο και μικρόφωνο για τις εκδηλώσεις σας. Για να κάνουμε τις αγορές σας ακόμα πιο εύκολες, θα σας δείξουμε τις καλύτερες επιλογές μας για αρχάριους και θα προτείνουμε ορισμένα έτοιμα συστήματα που περιλαμβάνουν τη βάση, το μικρόφωνο και τα καλώδια. Τέλος, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να ρυθμίσετε και να χειριστείτε τον νέο σας εξοπλισμό.

Ένα μόνο ηχείο φτάνει;

Τα σημερινά ενεργά ηχεία PA μπορούν να γίνουν εκπληκτικά δυνατά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενισχυτές με εκατοντάδες Watt είναι πλέον αρκετά μικροί (και λειτουργούν αρκετά δροσεροί) ώστε να χωρούν άνετα μέσα στην καμπίνα των ηχείων.

Η απάντηση λοιπόν είναι ναι! Σε πολλές περιπτώσεις, αρκεί ένα ηχείο. Να είστε βέβαιοι ότι τα περισσότερα μοντέλα είναι αρκετά δυνατά για τους τύπους χρήσεων που αναφέραμε παραπάνω.

Μπορείτε εύκολα να συνδέσετε ένα δεύτερο ηχείο στο πρώτο. Θα έχετε περισσότερη ένταση, αλλά θα διαχέετε επίσης τον ήχο πιο ομοιόμορφα σε μια ευρεία περιοχή.

Τα περισσότερα ηχεία έχουν οριζόντια γωνία κάλυψης 90 μοιρών. Τα άτομα που στέκονται έξω από την περιοχή κάλυψης μπορεί να δυσκολεύονται να ακούσουν τι έχετε να πείτε. Όταν τα μοτίβα κάλυψης δύο ηχείων αλληλοεπικαλύπτονται, μπορείτε να καλύψετε επαρκώς το μεγαλύτερο μέρος ενός δωματίου με ήχο.

Τι μέγεθος να επιλέξετε;

Όσο μεγαλύτερο είναι το ηχείο, τόσο περισσότερα μπάσα θα έχετε. Εάν πρόκειται να παίζετε πολλή χορευτική μουσική (και δεν σας πειράζει το μέγεθος και το βάρος), δείτε τα ηχεία με woofer 15″.

Εάν αγοράζετε ένα ηχείο κυρίως για ομιλίες ή ανακοινώσεις, δείτε μοντέλα με woofer 8″ ή 10″. Ορισμένα μικρότερα ηχεία, έχουν ευρύτερο μοτίβο διασποράς. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστείτε δύο από αυτά για να καλύψετε επαρκώς τον χώρο σας. Η άλλη πλευρά αυτού είναι ότι ένα πιο σφιχτό μοτίβο διασποράς θα προβάλλει περαιτέρω καθαρό ήχο.

Πόσο ζυγίζει ένα PA ηχείο;

Τα μικρότερα ζυγίζουν περίπου 20 κιλά. Τα μεγαλύτερα μοντέλα γέρνουν τη ζυγαριά γύρω στα 30-35 κιλά. Οι ενσωματωμένες λαβές τους κάνουν αρκετά εύκολο στη μεταφορά τους.

Τροφοδοτούνται από μπαταρία;

Υπάρχουν μερικά μοντέλα που διαθέτουν ενσωματωμένες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Τα περισσότερα μοντέλα απαιτούν εναλλασσόμενο ρεύμα. Περιλαμβάνεται ένα κοντό καλώδιο ρεύματος. Μην ξεχάσετε να πάρετε ένα καλώδιο προέκτασης στην εκδήλωσή σας.

Θα χρειαστώ κάποιον μίκτη;

Τα ενεργά ηχεία PA έχουν συνήθως μερικές εισόδους για πηγές μουσικής, όργανα ή μικρόφωνα. Οι τύποι των υποδοχών εισόδου ενδέχεται να διαφέρουν. Αναζητήστε τα εξής:

  • Υποδοχές XLR για καλώδια μικροφώνου
  • Υποδοχές jacks TRS για καλώδια μουσικών οργάνων
  • Υποδοχές “Combo” που δέχονται είτε XLR είτε καλώδια οργάνων
  • Στερεοφωνικές υποδοχές RCA για συσκευές αναπαραγωγής CD, μηχανές καραόκε και άλλες πηγές μουσικής
  • Στερεοφωνικές mini-jacks για φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, υπολογιστές ή smartphone που διαθέτουν υποδοχές εξόδου ακουστικών

Για παράδειγμα το ενεργό ηχείο PA της παραπάνω φωτογραφίας διαθέτει δύο εισόδους μικροφώνου/γραμμής για μικρόφωνα ή μουσικά όργανα. Υπάρχει επίσης στερεοφωνική aux είσοδος για συσκευή αναπαραγωγής μουσικής. Μπορείτε να επιλέξετε μια προκαθορισμένη καμπύλη EQ για να ταιριάζει στην κάθε περίπτωση χρήσης σας. Συνδέστε ένα δεύτερο ηχείο μέσω της υποδοχής “mix out”.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο εισόδους ταυτόχρονα και να προσαρμόσετε ανεξάρτητα τα επίπεδα εξόδου τους. Είναι σαν να έχετε ενσωματωμένo έναν μίκτη.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για να πάρετε ένα ξεχωριστό μίκτη. Μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσετε ότι πρέπει να ρυθμίσετε την ένταση κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Και πιθανότατα δεν θα θέλετε να ανεβείτε στη σκηνή για να το κάνετε αυτό ενώ ο ερμηνευτής μιλάει ή τραγουδά.

Μερικά ενεργά ηχεία, μπορούν να ελεγχθούν με μια εφαρμογή smartphone. Αλλά για τα περισσότερα ενεργά ηχεία, θα χρειαστείτε έναν μίκτη για να ελέγχετε την ένταση. Φυσικά, ένας μίκτης σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να συνδέσετε περισσότερα μικρόφωνα ή πηγές μουσικής.

Ηχεία PA Bluetooth

Αναζητάτε έναν εύκολο τρόπο αναπαραγωγής μουσικής από τηλέφωνο ή φορητό υπολογιστή; Δείτε τα ηχεία PA με ενσωματωμένο Bluetooth.

Τα ηχεία PA Bluetooth είναι τέλεια για πάρτι στην αυλή. Συνδέστε ένα μικρόφωνο και ενεργοποιήστε την εφαρμογή Karaoke στο τηλέφωνο ή το tablet σας. Δείτε τη διασκέδαση να ξεκινά.

Γίνονται πολλές δημόσιες ομιλίες σε μέρη που δεν έχουν σύστημα PA; Αποκτήστε το δικό σας φορητό σύστημα ήχου.

Τι είδους μικρόφωνο πρέπει να πάρετε;

Θα χρειαστεί να μετακινηθείτε πολύ ενώ χρησιμοποιείτε το μικρόφωνο; Εάν όχι, προτιμήστε ένα φορητό δυναμικό μικρόφωνο. Αποφύγετε τα πυκνωτικά μικρόφωνα που απαιτούν μια phantom πηγή ενέργειας.

Πώς να επιλέξετε ένα ασύρματο μικρόφωνο

Εάν χρειάζεται να μετακινηθείτε ενώ μιλάτε, δείτε τα ασύρματα μικρόφωνα.

Η αγορά για ένα ασύρματο μικρόφωνο μπορεί να είναι λίγο δύσκολη. Υπάρχει μια συγκλονιστική σειρά επιλογών και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα που λειτουργεί στη σωστή ζώνη συχνοτήτων για την περιοχή σας. 

Τα ασύρματα μικρόφωνα διαθέτουν έναν πομπό ραδιοφώνου που είναι είτε ενσωματωμένος είτε περιέχεται σε ένα σώμα με κλιπ. Στέλνουν ένα σήμα σε έναν δέκτη που συνδέετε στο τροφοδοτούμενο ηχείο σας. Τα μικρόφωνα και οι δέκτες μπορούν να αγοραστούν χωριστά ή ως πακέτο.

Επιλέξτε τον τύπο μικροφώνου που ταιριάζει καλύτερα στο στυλ απόδοσης σας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν χειρός, χειλόφωνο ή headset (ιδανικό για εκπαιδευτές γυμναστικής) και πέτου – clip-on (γνωστό και ως lavalier).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ασύρματα μικρόφωνα, διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό αγοράς μας.

Συμβουλές για το στήσιμο του ηχοσυστήματος:

  1. Τοποθετήστε τα ηχεία σε βάσεις
  2. Συνδέστε τα στο ρεύμα AC
  3. Συνδέστε το μικρόφωνό σας ή/και την πηγή μουσικής. Εάν υπάρχει διακόπτης “mic/line” ή ρύθμιση “mic boost”, επιλέξτε τη θέση που ταιριάζει με την πηγή σας. (Σε περίπτωση αμφιβολίας, ανατρέξτε στο εγχειρίδιό σας.)
  4. Για να αποφύγετε τον ενοχλητικό ήχο της σύνδεσης, μειώστε την ένταση μέχρι τέρμα πριν ενεργοποιήσετε την τροφοδοσία. (Όταν έρθει η ώρα να απενεργοποιήσετε το σύστημα, χαμηλώστε εντελώς τα χειριστήρια της έντασης πριν απενεργοποιήσετε την τροφοδοσία.)
  5. Αφού ενεργοποιήσετε το ηχείο, ενεργοποιήστε μια πηγή μουσικής ή μιλήστε στο μικρόφωνο ενώ αυξάνετε αργά την ένταση στο επιθυμητό επίπεδο.

Πώς να αποφύγετε την ανατροφοδότηση (feedback)

Η ανατροφοδότηση είναι αυτός ο δυνατός θόρυβος που ακούγεται όταν ο ήχος από ένα ηχείο επιλέγεται από το μικρόφωνο που δημιουργεί τον ήχο στην αρχή.

Κρατάτε πάντα τα μικρόφωνά σας τοποθετημένα πίσω από το τροφοδοτούμενο ηχείο σας. Μην κρατάτε το χέρι σας γύρω από την κάψουλα (γρίλια) του μικροφώνου.

Εάν σκοπεύετε να μετακινηθείτε πολύ ενώ χρησιμοποιείτε ένα μικρόφωνο, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα ηχείο που έχει ενσωματωμένο κύκλωμα καταστολής του feedback ή ρύθμιση contour ομιλίας.

Αυτό το τροφοδοτούμενο ηχείο της φωτογραφίας περιλαμβάνει σύνδεση Bluetooth για το τηλέφωνό σας. Το κουμπί AFS ενεργοποιεί ένα κύκλωμα κατά του feedback.

Προεπιλογές EQ

Η ρύθμιση contour ομιλίας (speech contour setting) είναι μία από τις πολλές προεπιλογές EQ που μπορείτε να βρείτε σε ένα τροφοδοτούμενο ηχείο. Άλλα περιλαμβάνουν:

Μια ρύθμιση “Sub”, η οποία βγάζει βαθιά μπάσα. Χρησιμοποιήστε αυτήν τη ρύθμιση όταν κάνετε σύζευξη το ηχείο σας με ένα ενεργό subwoofer. Όταν το subwoofer χειρίζεται όλα τα βαθιά μπάσα, θα μπορείτε να παίξετε το ηχείο που τροφοδοτείται ακόμα πιο δυνατά πριν αρχίσετε να ακούτε οποιαδήποτε παραμόρφωση.
Μια λειτουργία μουσικής ή ρύθμιση “DJ” που ενισχύει τα χαμηλά και τα ψηλά ενώ μειώνει ελαφρώς το μεσαίο. Αυτή η λειτουργία μπορεί επίσης να ονομάζεται “FOH” (front of house).
Μια ρύθμιση “monitor” για μπάντες που χρησιμοποιούν ενεργά ηχεία ως monitor δαπέδου.
Επιλέξτε τη ρύθμιση που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σας. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να ακούγεται καλύτερα να μην επιλέξετε καμία ρύθμιση EQ.

The show must go on

Ένα νέο ηχείο επαγγελματικής ποιότητας δεν είναι πιθανό να αποτύχει. Ωστόσο, εάν έχετε να καλύψετε τον ήχο για ένα σημαντικό γεγονός, να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε απροσδόκητα προβλήματα.

Εάν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας, αγοράστε ένα δεύτερο ηχείο. Εάν το ένα πέσει κάτω, μπορείτε να συνεχίσετε την παράσταση με το άλλο.

Στο ίδιο πνεύμα, σκεφτείτε να αγοράσετε δεύτερα backup τεμάχια για κάθε προϊόν που θα χρειαστείτε, όπως:

Ανταλλακτικό μικρόφωνο
Ανταλλακτικά καλώδια
Μια εφεδρική πηγή μουσικής
Φορτιστής τηλεφώνου
Ανταλλακτικές μπαταρίες για το ασύρματο μικρόφωνο ή τη συσκευή αναπαραγωγής μουσικής

Για λόγους ασφαλείας, μπορείτε επίσης να προσθέσετε τα ακόλουθα στο κιτ σας:

Πλαστικές σακούλες σκουπιδιών για να καλύψετε γρήγορα ένα ηχείο εάν αρχίσει ξαφνικά να βρέχει και δεν μπορείτε να τα μαζέψετε αρκετά γρήγορα
Μια μονάδα προστασίας ισχύος
Ταινία ή καλύμματα καλωδίων για να μην σκοντάφτουν οι άνθρωποι πάνω από τα καλώδια
Για να παραμείνετε οργανωμένοι και να διευκολύνετε τις δουλειές της εγκατάστασης, προμηθευτείτε μία τσάντα μεταφοράς για τα καλώδια, τα μικρόφωνα και άλλα αξεσουάρ. Άνοιξη για μια τσάντα βάσης για να μεταφέρετε τις βάσεις των ηχείων και τις βάσεις μικροφώνου σας. Θα χαρείτε που το κάνατε.

Πηγή άρθρου www.crutchfield.com