Οδηγοί αγοράς

Οδηγός αγοράς ηχείων αυτοκινήτου

Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε όλες τις απορίες που έχει κάποιος  σε ότι αφορά την επιλογή ηχείων αυτοκινήτου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε νέα πνοή στη μουσική σας στο αυτοκίνητο, αλλά τα νέα ηχεία προσφέρουν έναν από τους ταχύτερους και οικονομικότερους τρόπους αναβάθμισης του ήχου σας.

Αρχικά αν πάρετε απόφαση να αλλάξετε τα εργοστασιακά ηχεία του αυτοκινήτου σας καλό θα ήταν να τοποθετήσετε βάσεις για τους εξής λόγους:

Θα έχετε ήχο χωρίς απώλειες

Δε θα εμποδίζει το παράθυρο

Θα προστατεύει το ηχείο από το νερό

 

Πόσα ηχεία αυτοκινήτου χρειάζομαι;

Δεν υπάρχει κανένα πρότυπο για τον αριθμό των ηχείων αυτοκινήτου που είναι εργοστασιακά εγκατεστημένα σε ένα όχημα. Εάν το budget που διαθέτουμε είναι μικρό, μπορούμε να αναβαθμίζουμε τον ήχο του αυτοκινήτου μας σταδιακά. Επικεντρωθείτε πρώτα στα μπροστινά σας ηχεία και όταν είστε έτοιμοι, εγκαταστήστε και το πίσω μέρος με ηχεία από την ίδια σειρά ηχείων (ή τουλάχιστον, την ίδια μάρκα) για σταθερά χαρακτηριστικά ήχου.

Ηχεία για το μπροστινό μέρος του οχήματός σας

Ορισμένα οχήματα έχουν μόνο δύο ηχεία μπροστά, ένα ανά πόρτα. Χρησιμοποιούν σχεδιασμό πλήρους εμβέλειας. Άλλα οχήματα διαθέτουν τέσσερα ηχεία μπροστά, δύο ανά πλευρά. Αυτό είναι συνήθως woofer στην πόρτα και ένα tweeter είτε πιο ψηλά στην πόρτα είτε στη γωνία της πόρτας ή στο ταμπλό. Έτσι λοιπόν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τα ομοαξονικά και τα διαιρούμενα.

Ομοαξονικά έναντι διαιρούμενων

Ηχεία ομοαξονικά (πλήρους εμβέλειας)

Τα ηχεία πλήρους εμβέλειας περιέχουν όλα τα στοιχεία του ηχείου σε μία κατασκευή (ένα σασί). Στην απλούστερη μορφή τους, αποτελούνται από ένα woofer για τα χαμηλά και ένα tweeter τοποθετημένο στον ίδιο άξονα του woofer για να παράγει τα υψηλά. Ορισμένα μοντέλα θα έχουν επιπλέον οδηγούς, όπως ένα midrange ή/και ένα supertweeter – αυτά αναφέρονται ως ηχεία ‘’3 δρόμων” ή “4 δρόμων”.

Θα πρέπει να επιλέξετε ηχεία πλήρους εμβέλειας εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τα εργοστασιακά ηχεία με ελάχιστη προσπάθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απλώς αφαιρείτε το παλιό ηχείο, συνδέετε το νέο ηχείο με την κατάλληλη καλωδίωση και το τοποθετείτε. Θα βρείτε ηχεία πλήρους εμβέλειας σχεδόν σε κάθε τιμή και εύρος ισχύος.

Διαιρούμενα ηχεία

Τα διαιρούμενα ηχεία χρησιμοποιούν έναν ανώτερο σχεδιασμό για να σας προσφέρουν τον καλύτερο δυνατό ήχο. Ένα τυπικό σύστημα διαιρούμενων ηχείων περιλαμβάνει ξεχωριστά woofer, tweeters και εξωτερικά crossovers.

Το tweeter διαχωρίζεται από το woofer, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί ψηλότερα στο αυτοκίνητο, πιο κοντά στο ύψος του ανθρώπινου αφτιού. Εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει εργοστασιακά tweeters, μπορείτε να τοποθετήσετε τα νέα σε αυτήν τη θέση.

Το εξωτερικό crossover χρησιμοποιεί εξαρτήματα υψηλής ποιότητας για να εξασφαλίσει μια οριοθέτηση μεταξύ των συχνοτήτων που αποστέλλονται στο woofer και στο tweeter. Η μουσική σας θα ακούγεται πιο ρεαλιστική, πιο «ζωντανή» και θα έχει μεγαλύτερο βάθος.

Πολλά οχήματα διαθέτουν επίσης κεντρικό ηχείο, το οποίο χειρίζεται συνήθως τα απαραίτητα για το όχημα, όπως ηχητικά σήματα και οδηγίες πλοήγησης, εκτός από την αναπαραγωγή μουσικής. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην ασχοληθούν με το συγκεκριμένο ηχείο.

Ηχεία για το πίσω μέρος του οχήματός σας

Τα ηχεία της πίσω πόρτας και τα πίσω ηχεία είναι συχνά πλήρους εμβέλειας. Τα πίσω ηχεία παρέχουν ήχο στους επιβάτες των πίσω καθισμάτων και την αίσθηση μουσικού υπόβαθρου. Τα πίσω ηχεία γενικά δεν συμβάλλουν σημαντικά στην εμπειρία ήχου στα μπροστινά καθίσματα. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικά για τους οδηγούς που δεν έχουν συχνά επιβάτες ή για τους λάτρεις του ήχου που δεν θέλουν καμία παρέμβαση στο μπροστινό ηχοστάσιό τους.

Τι μέγεθος ηχείων πρέπει να αγοράσω;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ηχείων αυτοκινήτου, όλα με διαφορετικά μεγέθη. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να κοπιάσετε πολύ για το μέγεθος των ηχείων, εξαρτάται κυρίως από το όχημα για το οποίο προορίζονται αν χρειάζεστε μπροστινά ή πίσω ηχεία ή και τα δύο.

Μερικές φορές θα έχετε μια επιλογή από δύο μεγέθη ηχείων. Ο βασικός μας κανόνας είναι, “όσο μεγαλύτερος τόσο το καλύτερο”. Επομένως, δεδομένης της επιλογής μεταξύ ενός 5.25’’ χρησιμοποιώντας μια αγκύλη ή ενός 6″x9″, συνήθως προτείνουμε το 6″x9″ για περισσότερη απόλαυση.

 

Πόση ισχύ χρειάζονται τα νέα μου ηχεία;

Τα ηχεία αυτοκινήτου μετατρέπουν την ισχύ σε ηχητικά κύματα. Διαφορετικά ηχεία αυτοκινήτου λειτουργούν καλύτερα με συγκεκριμένες πηγές ενέργειας. Τα εργοστασιακά στερεοφωνικά παρέχουν ως επί το πλείστον χαμηλότερη ισχύ, τα στερεοφωνικά aftermarket προσφέρουν λίγο περισσότερο και οι ενισχυτές aftermarket παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ. Όσο περισσότερη δύναμη χρησιμοποιείτε, τόσο περισσότερη ένταση και μουσική λεπτομέρεια παίρνετε. Παρακάτω είναι οι δύο κύριες προδιαγραφές που πρέπει να λάβετε υπόψη, ανάλογα με την πηγή ισχύος σας:

Η ευαισθησία των ηχείων του αυτοκινήτου

Η ευαισθησία μετρά πόσο ήχο παράγει ένα ηχείο από την ισχύ που εφαρμόζεται σε αυτό. Εάν διαθέτετε εργοστασιακό στερεοφωνικό χαμηλής ισχύος (συνήθως 10-15 Watts RMS ανά κανάλι ή λιγότερο), ηχεία με υψηλή ευαισθησία (πάνω από 90 dB) θα ταιριάξουν καλύτερα.

Εάν διαθέτετε σύστημα υψηλής ισχύος όπως στερεοφωνικό aftermarket ή εξωτερικό ενισχυτή, τότε σκεφτείτε τα ηχεία με χαμηλότερες αξιολογήσεις ευαισθησίας. Με σωστή τροφοδοσία, παρέχουν εξαιρετική ποιότητα ήχου.

 

Χειρισμός ισχύος ηχείων αυτοκινήτου

Ο χειρισμός ισχύος σας επιτρέπει να γνωρίζετε πόση ισχύς (μετρημένη σε watt) μπορεί να χειριστεί ένα ηχείο. Εάν διαθέτετε σύστημα χαμηλής ισχύος, τα ηχεία σας δεν χρειάζεται να είναι σε θέση να χειρίζονται μεγάλη ισχύ. Από την άλλη πλευρά, ένα σύστημα με ισχυρούς εξωτερικούς ενισχυτές θα απαιτεί ηχεία των οποίων ο χειρισμός ισχύος είναι κοντά στην έξοδο των ενισχυτών.

Σημαντική σημείωση: Οι βασικές προδιαγραφές στον χειρισμό ισχύος είναι ο μέγιστος χειρισμός ισχύος RMS και όχι ο χειρισμός ισχύος αιχμής. Οι αξιολογήσεις RMS μετρούν ρεαλιστικά πόση ισχύς μπορεί να χειριστεί το ηχείο σε συνεχή βάση, όχι μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Ένα ηχείο με βαθμολογία “έως 50 watts RMS” θα ταιριάξει καλύτερα με το στερεοφωνικό χαμηλής ισχύος από ένα άλλο ηχείο με “10-80 watts RMS”.

Δηλαδή:

  • Εάν χρησιμοποιείτε εργοστασιακό σύστημα τροφοδοσίας, αναζητήστε νέα ηχεία με χαμηλή ισχύ RMS και ευαισθησία 90dB ή υψηλότερη.
  • Εάν χρησιμοποιείτε μόνο ένα στερεοφωνικό aftermarket για ισχύ, αναζητήστε ηχεία με χειρισμό ισχύος όχι υψηλότερη από 75 watts RMS.
  • Εάν χρησιμοποιείτε ενισχυτή aftermarket για τροφοδοσία, θα πρέπει να αντιστοιχίσετε τον χειρισμό ισχύος RMS με τις προδιαγραφές που παρέχονται στο εγχειρίδιο του ενισχυτή σας.

 

Τι αντίσταση πρέπει να έχουν τα ηχεία μου;

Όσα Ohms έχει η πηγή του αυτοκινήτου τόσα πρέπει να έχει και το ηχείο. Όσο μικρότερη είναι η αντίσταση τόσο πιο εύκολα περνάει το ρεύμα. Η πιο συνηθισμένη τιμή αντίστασης είναι στα 4 Ohms. Με την προσθήκη ενός ενισχυτή στο ηχοσύστημά σας μπορεί να φτάσει και στα 2 Ohms.

 

Πόσα πρέπει να ξοδέψω για ηχεία αυτοκινήτου;

Εάν δεν είστε σίγουροι για το πόσα θα ξοδέψετε, λάβετε υπόψη τις προσδοκίες σας για ήχο και πόσο καιρό σκοπεύετε να διατηρήσετε το όχημά σας.

Αν ψάχνετε μόνο ένα βήμα παραπάνω από τον εργοστασιακό ήχο σε ένα όχημα που σκοπεύετε να ανταλλάξετε σε λίγα χρόνια, τα ηχεία χαμηλού έως μεσαίου επιπέδου είναι μια σταθερή επιλογή.

Εάν σχεδιάζετε να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας και πιθανώς να αναβαθμίσετε τον ήχο, δεν είναι κακή ιδέα να επενδύσετε σε ένα premium σύνολο ηχείων.

Γενικά, καθώς αυξάνετε το κόστος, αυξάνετε την ποιότητα του σχεδιασμού και των υλικών. Ο καλύτερος σχεδιασμός κάνει πιο αποτελεσματική χρήση της ενέργειας κατά τη μετατροπή της ενέργειας σε ήχο. Τα καλύτερα υλικά εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ήχου και τη μεγάλη διάρκεια.

 

Στοιχεία σχεδιασμού ηχείων αυτοκινήτου

Υλικά για woofer

Οι κώνοι των εργοστασιακών ηχείων είναι συνήθως κατασκευασμένοι από χαρτί, το οποίο φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Οι κώνοι ηχείων aftermarket είναι κατασκευασμένοι από ανθεκτικά υλικά που είναι άκαμπτα, αλλά ελαφριά. Είναι σχεδιασμένα για να κινούνται εύκολα αλλά να διατηρούν το σχήμα τους για πιο ακριβή παραγωγή ήχου.

Υλικά για tweeter

Το υλικό και ο σχεδιασμός ενός tweeter έχει μεγάλη επίδραση στον τύπο ήχου που παράγει. Γενικά, τα tweeters από μαλακά υλικά όπως, ύφασμα ή μετάξι θα σας δώσουν εκλεπτυσμένο ήχο και κάπως πιο ήπιο. Αν σας αρέσουν τα υψηλά πιο λαμπερά και αιχμηρά, επιλέξτε σκληρά υλικά, όπως μέταλλο ή γραφίτη.

Υλικά για surround

Το surround σε ένα woofer εκτελεί ζωτικό ρόλο – επιτρέπει στον κώνο του woofer να κινείται ελεύθερα και να εκπέμπει πιο έντονα μπάσα. Πρέπει να είναι ανθεκτικό για να αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία. Τα περιβλήματα από καουτσούκ παρέχουν την καλύτερη συνολική απόδοση και μακροζωία. Το περίβλημα αφρού και υφάσματος κοστίζει λιγότερο, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί καλά.

Περιστρεφόμενα tweeters

Αν αντικαθιστάτε τα ηχεία πλήρους εμβέλειας με περιστροφικά tweeters μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στον ήχο σας. Τα tweeters παράγουν πολύ κατευθυντικές υψηλές συχνότητες, έτσι τα περιστροφικά tweeters μπορούν να “στοχεύουν” προς τον ακροατή για υψηλότερο ηχητικό εύρος. Η μουσική σας θα ακούγεται πιο ρεαλιστική με μεγαλύτερη αίσθηση βάθους.

Εξασθένηση tweeter

Συχνά θα βλέπετε crossovers που παρέχουν εναλλασσόμενα επίπεδα εξασθένησης του tweeter. Αφού δοκιμάσετε τα νέα ηχεία σας, μπορεί να ανακαλύψετε ότι τα υψηλά σας ακούγονται πολύ δυνατά κατά τη μίξη. Η εξασθένηση του tweeter σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τα tweeters στις προτιμήσεις σας.

Δυνατότητα διπλής ενίσχυσης

Ορισμένα crossover έχουν επιπλέον τερματικά εισόδου για να επιτρέπουν τη διπλή ενίσχυση. Αντί να οδηγείτε το woofer και το tweeter με ένα μόνο κανάλι ενίσχυσης, συνδέετε στην πραγματικότητα δύο σετ καλωδίων, με κάθε σετ να μεταφέρει την ισχύ από έναν ξεχωριστό ενισχυτή (ή κανάλι ενισχυτή). Με αυτόν τον τρόπο, τα woofer και τα tweeters λαμβάνουν ειδική ενίσχυση. Αναζητήστε αυτήν τη δυνατότητα εάν σχεδιάζετε να δημιουργήσετε ένα σοβαρό σύστημα υψηλής απόδοσης.

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Οι σύμβουλοί μας θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα σωστά ηχεία για το όχημά σας.