Οδηγοί αγοράς

Οδηγός αγοράς καλωδίου HDMI

Πώς να επιλέξετε τα σωστά καλώδια HDMI για να συνδέσετε τον εξοπλισμό σας

Σε αυτό το άρθρο: Θα καλύψουμε μερικές από τις βασικές δυνατότητες των καλωδίων HDMI. Και θα μιλήσουμε για διαφορετικές εκδόσεις HDMI που μπορεί να συναντήσετε, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης, HDMI 2.1.

Το HDMI είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνδέσετε τις πιο πρόσφατες HD και UHD τηλεοράσεις και projectors με home cinema και άλλες συσκευές AV. Οι συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray, οι streamers πολυμέσων, οι κονσόλες παιχνιδιών και οι αποκωδικοποιητές δορυφορικής και καλωδιακής τηλεόρασης χρησιμοποιούν όλα HDMI.

Ένα καλώδιο για ήχο και βίντεο υψηλής ποιότητας

Το HDMI υποστηρίζει βίντεο υψηλής ανάλυσης και ήχο πολλαπλών καναλιών μέσω σύνδεσης με ένα καλώδιο. Οι νεότερες εκδόσεις HDMI έχουν πιο προηγμένες δυνατότητες από τις παλαιότερες εκδόσεις. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να συνδέσετε νεότερες τηλεοράσεις σε παλαιότερα εξαρτήματα AV και αντίστροφα.

Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις HDMI υποστηρίζουν ανάλυση βίντεο 4K UHD και έως 32 κανάλια ήχου. Το HDMI 2.1 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση. Επιτρέπει streaming προηγμένων μορφών ήχου surround όπως Dolby Atmos και DTS:X και υποστηρίζει βίντεο 8K.

4K vs 8K

Το 4K εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη ανάλυση για περιεχόμενο βίντεο Blu-ray και streaming. Και μέχρι πρόσφατα, ήταν επίσης η υψηλότερη ανάλυση που υποστηριζόταν από τηλεοράσεις και άλλες συσκευές AV. Από τα τέλη του 2020, υπάρχουν περισσότερες τηλεοράσεις HDMI 2.1 και δέκτες οικιακού κινηματογράφου με υποστήριξη 8K. Ωστόσο, θα περάσουν μερικά χρόνια μέχρι να είναι διαθέσιμο το περιεχόμενο βίντεο σε 8K. Οι νέες κονσόλες παιχνιδιών PS5 και Xbox Series X θα υποστηρίζουν επίσης 8K, αλλά μην το περιμένετε σύντομα.

Τι είναι το HDMI ARC;

Οι περισσότερες τηλεοράσεις, δέκτες και ηχομπάρες (soundbars) που κατασκευάστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια υποστηρίζουν HDMI ARC (Audio Return Channel). Το ARC σας επιτρέπει να λαμβάνετε βίντεο και ήχο μέσω ενός μόνο καλωδίου HDMI. Εάν έχετε παλαιότερο δέκτη ή soundbar, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο οπτικής ίνας για να λαμβάνετε ήχο από την τηλεόρασή σας, ακόμα κι αν η τηλεόρασή σας υποστηρίζει ARC.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή είσοδο τηλεόρασης για το ARC. Ο πίνακας εισόδου τηλεόρασης στην παραπάνω εικόνα έχει δύο εισόδους HDMI, αλλά μόνο μία είναι συμβατή με ARC/eARC.

Το eARC προσθέτει σημαντικές βελτιώσεις για streaming ήχου

Το eARC (enhanced Audio Return Channel) είναι μια νεότερη, πιο προηγμένη έκδοση του ARC. Παρέχει πολύ μεγαλύτερο εύρος ζώνης ήχου και μπορεί να χειριστεί πολυκάναλα σήματα ήχου Dolby Atmos και DTS:X μέσω streaming.

Το eARC είναι συμβατό με τηλεοράσεις και εξαρτήματα που υποστηρίζουν τις πιο πρόσφατες προδιαγραφές HDMI 2.1, κυρίως αυτές που κυκλοφόρησαν από το 2019 και μετά. Μερικές φορές μπορεί να προστεθεί μέσω ενημέρωσης υλικολογισμικού σε στοιχεία που δεν συνοδεύονταν από υποστήριξη HDMI 2.1. Τόσο η τηλεόρασή σας όσο και το soundbar ή ο δέκτης σας πρέπει να είναι συμβατά με το eARC για να λειτουργήσουν.

Εκδόσεις HDMI και συμβατότητα

Κάθε νέα έκδοση HDMI είναι συμβατή με παλαιότερες εκδόσεις, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για ζητήματα συμβατότητας. Παλαιότερες και νεότερες συσκευές εξοπλισμένες με HDMI μπορούν ακόμα να λειτουργούν μαζί, αλλά οι δυνατότητές τους θα περιορίζονται στην παλαιότερη υποστηριζόμενη έκδοση HDMI. Επομένως, εάν έχετε μια τηλεόραση ή μια συσκευή που χρησιμοποιεί HDMI 2.1 και θέλετε να επωφεληθείτε από τις δυνατότητές της, θα πρέπει να αναβαθμίσετε και τις άλλες συσκευές σας σε 2.1.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των πιο πρόσφατων εκδόσεων HDMI που οδηγούν στην έκδοση 2.1 και των σημαντικών δυνατοτήτων που υποστηρίζουν.

  • HDMI 1.4: από το 2009 με δυνατότητες ARC και υποστήριξη για 4K έως και 30 Hz.
  • HDMI 2.0: από το 2013 με δυνατότητα μετάδοσης βίντεο ανάλυσης 4K στα 60 Hz.
  • HDMI 2.0a: από το 2015 με προσθήκη υποστήριξης για βίντεο HDR.
  • HDMI 2.0b: από το 2016 με προσθήκη υποστήριξης για τη μορφή HLG (Hybrid Log Gamma) HDR format
  • HDMI 2.1: από το 2017 εισήγαγε μια τεράστια αύξηση στη δυνατότητα εύρους ζώνης για την υποστήριξη υψηλότερων αναλύσεων βίντεο και ρυθμών ανανέωσης, συμπεριλαμβανομένων 8K στα 60Hz και 4K στα 120Hz. Καθώς επίσης και δυνατότητες eARC.

Τα καλώδια HDMI υψηλής ταχύτητας (Ultra high speed) σας επιτρέπουν να επωφεληθείτε από όλες τις δυνατότητες του HDMI 2.1, όπως βίντεο 8K, eARC και ταχύτερους ρυθμούς μετάδοσης.

Οι τηλεοράσεις και οι συσκευές που κατασκευάστηκαν πριν από την κυκλοφορία του HDMI 1.4 δεν θα υποστηρίζουν ARC, 4K ή HDR. Αλλά υποστηρίζουν αναλύσεις βίντεο/εικόνας έως και Full HD 1080p, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως.

Τι νέο υπάρχει με το HDMI 2.1;

Η έκδοση HDMI 2.1 είναι προσανατολισμένη προς την τελική κυκλοφορία περιεχομένου βίντεο 8K UHD. Ωστόσο, προσφέρει ορισμένες δυνατότητες που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε εάν διαθέτετε συμβατό εξοπλισμό, όπως τη δυνατότητα stream μορφών ήχου υψηλής ανάλυσης πολλαπλών καναλιών όπως το Dolby Atmos και το DTS:X, και ταχύτερους ρυθμούς μετάδοσης για βίντεο 4K.

Οι τηλεοράσεις και οι συσκευές που υποστηρίζουν HDMI 2.1 είναι επίσης συμβατά με παλαιότερες εκδόσεις HDMI. Έτσι, εάν έχετε μια ολοκαίνουργια τηλεόραση 8K συνδεδεμένη με έναν δέκτη ή άλλη συσκευή που υποστηρίζει μόνο 4K, θα μπορείτε να απολαμβάνετε βίντεο ανάλυσης έως και 4K στην οθόνη σας.

Oehlbach SHAPE MAGIC UHD 40 Καλώδιο Ultra High-Speed HDMI 2.1

Γρήγορες συμβουλές για την επιλογή καλωδίων HDMI

Ορισμένες συσκευές AV περιλαμβάνουν καλώδιο HDMI στη συσκευασία, αλλά οι περισσότερες δεν το έχουν, επομένως θα χρειαστεί να αγοράσετε. Δεν είστε σίγουροι από πού να αρχίσετε; Θα απαντήσουμε σε μερικές από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε παρακάτω.

Χρειάζομαι ειδικό καλώδιο HDMI για 4K;

Ανάλογα με το πόσο παλιά, και πόσο γρήγορα, είναι τα τρέχοντα καλώδια HDMI, μπορεί να μην χρειαστεί να κάνετε αναβάθμιση για να λάβετε εικόνα 4K στην τηλεόρασή σας.
Τα σήματα βίντεο 4K UHD απαιτούν ταχύτερο καλώδιο HDMI από τα σήματα HD ή τυπικής ευκρίνειας. Τα καλώδια HDMI υψηλής ταχύτητας είναι επίσης απαραίτητα για την αξιοποίηση της τεχνολογίας HDR (High Dynamic Range) που είναι ενσωματωμένη σε τηλεοράσεις 4K και συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray.
Τα καλώδια HDMI υψηλής ταχύτητας επιτρέπουν επίσης ταχύτερους ρυθμούς σε διαφορετικές αναλύσεις βίντεο. Τα 60Hz είναι ένας επαρκής ρυθμός μετάδοσης για προβολή τηλεόρασης 4K, αλλά οι gamers μπορεί να προτιμούν ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς για καλύτερη εμπειρία στην οθόνη τους.
Ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβετε εάν ένα καλώδιο HDMI είναι συμβατό με 4K είναι να ελέγξετε την ονομαστική ταχύτητα ή το μέγιστο εύρος ζώνης του.

Ένα καλώδιο με ονομαστικό μέγιστο εύρος ζώνης 18 Gbps είναι αρκετά γρήγορο για να σας προσφέρει βίντεο 4K. Εάν το καλώδιο HDMI φέρει την ένδειξη “high speed” (υψηλής ταχύτητας), θα πρέπει να μπορεί να περάσει
ένα σήμα 4K σε μήκος έως και τρία μέτρα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι τηλεοράσεις 8K εξακολουθούν να είναι λιγότερο διαδεδομένες από τις 4K, αλλά αν είστε gamer, τα καλώδια HDMI ultra high speed θα σας προσφέρουν τους ταχύτερους ρυθμούς μετάδοσης με τις πιο πρόσφατες κονσόλες παιχνιδιών, ακόμα κι αν το 4K είναι η μέγιστη ανάλυση που επιτρέπει η τηλεόρασή σας. Και αν τυχαίνει να χρησιμοποιείτε οθόνη 8K με μια από τις νέες κονσόλες παιχνιδιών, τα καλώδια HDMI ultra high speed σας επιτρέπουν επίσης να επωφεληθείτε από τις νέες δυνατότητες HDMI 2.1 όπως ο μεταβλητός ρυθμός μετάδοσης (VRR – Variable Refresh Rate) και η λειτουργία αυτόματης χαμηλής καθυστέρησης (ALLM – Auto Low Latency Mode) για μια εμπειρία παιχνιδιού χωρίς καθυστερήσεις.

Πόσο μήκος πρέπει να είναι το καλώδιο HDMI μου;

Κατά κανόνα, θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε το πιο κοντό καλώδιο HDMI που μπορείτε να διαχειριστείτε για να εμποδίσετε τα σήματα ήχου και βίντεο να διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Οι περισσότερες συνδέσεις είναι εύκολο να γίνουν με καλώδια που έχουν μήκος κάτω από 1,5 μέτρο. Τα μεγαλύτερα μήκη καλωδίου HDMI μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, ανάλογα με την ποιότητα του καλωδίου και τον τρόπο δρομολόγησης του.
Οποιεσδήποτε γωνίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, και εάν χρειάζεστε ένα καλώδιο για απόσταση άνω των 5 μέτρων, είναι συνετό να μην αμελείτε την ποιότητα. Και τι γίνεται αν χρειαστεί να περάσεις το καλώδιο σε πολύ μεγάλη απόσταση, όπως για παράδειγμα να συνδέσεις έναν προβολέα; Για αποστάσεις 4 μέτρων ή περισσότερο, συνιστούμε να τα τοποθετήσετε μέσα από τους τοίχους ή την οροφή σας.

Έχει σημασία ποια μάρκα καλωδίου χρησιμοποιώ;

Όσον αφορά τη μετάδοση σημάτων ήχου και εικόνας υψηλής ποιότητας, όλα τα καλώδια HDMI υψηλής ποιότητας είναι κατάλληλα, ειδικά όταν πρέπει να διανύσουν μια μικρή απόσταση. Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα παρατηρήσουμε ανεπαίσθητες διαφορές στην ποιότητα ήχου ή βίντεο μεταξύ διαφορετικών εμπορικών σημάτων. Εάν κάτι σχετικά με το καλώδιο είναι απενεργοποιημένο, απλά δεν θα έχετε εικόνα στην οθόνη σας. Μια προειδοποίηση εδώ είναι ότι δεν είναι όλα τα καλώδια HDMI στον κόσμο εξαιρετικής ποιότητας, ωστόσο δεν χρειάζεται να δώσετε πολλά χρήματα για να αποκτήσετε ένα καλό καλώδιο, υπάρχουν πολλές επιλογές σε λογικές τιμές από αξιόπιστους κατασκευαστές.

Ορισμένα καλώδια HDMI χρησιμοποιούν υλικά υψηλότερης ποιότητας, γεγονός που διασφαλίζει ότι θα αντέχουν στη μακροχρόνια χρήση. Εάν έχετε επενδύσει σε εξαρτήματα υψηλής ποιότητας, ένα ποιοτικότερο καλώδιο μπορεί να σας προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας. Για μεγαλύτερα καλώδια ή καλώδια που θέλετε να τοποθετήσετε σε έναν τοίχο ή την οροφή, είναι λογικό να προχωρήσετε σε μια πιο ακριβή επιλογή, ώστε να μην ανησυχείτε για την αντικατάστασή του σύντομα.

Αντιμετώπιση προβλημάτων σύνδεσης HDMI

Η χρήση συσκευών με διαφορετικές εκδόσεις HDMI μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα δυσλειτουργικότητας. Για παράδειγμα, δεν θα μπορείτε να επωφεληθείτε από τις δυνατότητες HDMI 2.1 χωρίς ταχύτητα 2.1 ή/και καλώδια χαμηλότερης ταχύτητας. Και αν χρησιμοποιείτε δέκτη AV, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την ενεργοποίηση του συστήματός σας.

Ζητήματα κατά την σύνδεση HDMI: τι να κάνετε όταν δεν υπάρχει εικόνα στην οθόνη σας

Αυτό το πρόβλημα συμβαίνει συνήθως όταν οι συσκευές του συστήματός σας δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Εάν εμφανίζεται μια κενή οθόνη όταν θέλετε να παρακολουθήσετε μια ταινία ή να παίξετε ένα βιντεοπαιχνίδι, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ένα στοιχείο στο σύστημά σας απέτυχε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου ταυτότητας HDCP. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ελαττωματική σύνδεση. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε ότι το καλώδιο σας δεν είναι λυγισμένο και ότι και τα δύο άκρα είναι καλά συνδεδεμένα στην τηλεόραση και τη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray ή την κονσόλα παιχνιδιών σας.

Τα περισσότερα καλώδια κατεύθυνσης, όπως αυτά που κατασκευάζονται από την AudioQuest, έχουν τυπωμένα βέλη σε κάθε άκρο για να σας δείξουν πώς να τα συνδέσετε.

Χρησιμοποιείτε κατευθυντικό καλώδιο HDMI; Τα κατευθυντικά καλώδια HDMI στέλνουν σήματα μόνο προς μία κατεύθυνση, οπότε αν τα άκρα είναι αντίστροφα, δεν θα έχετε εικόνα στην οθόνη σας.
Εάν η σύνδεσή σας είναι σταθερή, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το σύστημά σας και να το ενεργοποιήσετε ξανά, ενεργοποιώντας τις συσκευές σας με διαφορετική σειρά από αυτήν που κάνετε συνήθως. Εάν συνήθως ανοίγετε πρώτα την τηλεόραση, δοκιμάστε να ενεργοποιήσετε πρώτα τον δέκτη, μερικές φορές αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετική είσοδο στην τηλεόραση ή τον δέκτη σας.
Εάν εξακολουθείτε να μην λαμβάνετε εικόνα, ελέγξτε στο διαδίκτυο για να μάθετε εάν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση υλικολογισμικού για την τηλεόραση ή τον δέκτη σας.

HDMI ARC: τι να κάνετε όταν δεν υπάρχει ήχος

Για να λαμβάνετε ήχο και εικόνα/βίντεο από μια σύνδεση HDMI, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η τηλεόραση και ο δέκτης ή η ηχομπάρα (soundbar) έχουν δυνατότητες ARC. Θα πρέπει να υποστηρίζουν HDMI έκδοση 1.4 ή νεότερη και να έχουν συνδέσεις με την ένδειξη “ARC”. Θα χρειαστείτε επίσης ένα καλώδιο HDMI υψηλής ταχύτητας που να υποστηρίζει HDMI 1.4 ή νεότερη έκδοση.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδέσει το καλώδιο από την έξοδο HDMI του soundbar ή του δέκτη σας, στην είσοδο με την ένδειξη ARC στην τηλεόρασή σας. Οι περισσότερες τηλεοράσεις έχουν μόνο μία είσοδο που είναι συμβατή με το ARC. Πολλές φορές, εάν δεν υπάρχει ήχος, είναι επειδή το καλώδιο HDMI είναι συνδεδεμένο σε μία από τις άλλες εισόδους τηλεόρασης.

Ο έλεγχος HDMI, γνωστός ως HDMI CEC (Consumer Electronics Control), πρέπει επίσης να είναι ενεργοποιημένος στην τηλεόραση και το soundbar ή τον δέκτη σας για να λειτουργήσει το ARC.

Διαφορετικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα για τον έλεγχο HDMI. Η Sony το αποκαλεί Bravia Sync, η Samsung το αποκαλεί Anynet+ και η LG το ονομάζει Simplink. Ακολουθούν μερικοί σύνδεσμοι που θα σας  καθοδηγήσουν στη διαδικασία ενεργοποίησης του ελέγχου HDMI για αυτές τις τρεις μάρκες:

Sony (Bravia Sync)

Samsung (Anynet+)

LG (Simplink)

Εάν ο δέκτης ή το soundbar σας δεν αλλάζει από μόνο του στην είσοδο της τηλεόρασης ή του ήχου όταν πηγαίνετε να παρακολουθήσετε κάτι, αυτό σημαίνει ότι το HDMI Control δεν είναι ενεργοποιημένο στη μία ή πιθανώς και στις δύο συσκευές και πρέπει να το ενεργοποιήστε. Εάν χρησιμοποιείτε δέκτη AV, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το HDMI Control χειροκίνητα, αλλά ορισμένα soundbars το έχουν ενεργοποιημένο από προεπιλογή.

Εάν πρέπει να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο HDMI σε οποιαδήποτε από τις συσκευές σας, καλύτερα να τα απενεργοποιήσετε όλα και μετά να τα ενεργοποιήσετε ξανά και να δοκιμάσετε να παίξετε κάτι στην τηλεόραση.

Εάν ο δέκτης ή το soundbar σας αλλάζει στην είσοδο της τηλεόρασης αλλά δεν βγαίνει ήχος, σημαίνει ότι το HDMI Control είναι ήδη ενεργοποιημένο και στις δύο συσκευές. Άρα είτε υπάρχει πρόβλημα με το καλώδιο, είτε είναι συνδεδεμένο σε λάθος θύρα της τηλεόρασης.

Ελέγξτε ξανά ότι το καλώδιο σας είναι συνδεδεμένο στην είσοδο με την ένδειξη ARC της τηλεόρασης. Και μην ξεχνάτε ότι χρειάζεστε ένα καλώδιο HDMI υψηλής ταχύτητας για να επωφεληθείτε από το ARC. Εάν χρησιμοποιείτε καλώδιο υψηλής ταχύτητας και τα πράγματα ακόμα δεν είναι καλά, είναι πιθανό να έχετε κακό καλώδιο. Μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό καλώδιο και να δείτε αν λειτουργεί.

Μερικές φορές το ARC απλά δεν λειτουργεί. Αφού επαληθεύσετε ότι το καλώδιο και οι συνδέσεις σας είναι σωστές και ότι το HDMI Control είναι ενεργοποιημένο, τότε ήρθε η ώρα να προχωρήσετε και να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο οπτικής ίνας για τη σύνδεση ήχου.

Ζητήματα συγχρονισμού HDMI: τι να κάνετε όταν ο ήχος και η εικόνα δεν συγχρονίζονται

Είναι αρκετά ενοχλητικό όταν παρακολουθείτε την αγαπημένη σας εκπομπή και ο ήχος δεν συγχρονίζεται με την εικόνα. Τα προβλήματα συγχρονισμού HDMI είναι συχνά αποτέλεσμα της ταχύτερης επεξεργασίας πληροφοριών ήχου από τις πληροφορίες βίντεο HD και 4K UHD.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον συγχρονισμό κατά την παρακολούθηση ενός συγκεκριμένου καναλιού ή προγράμματος, ελέγξτε αν έχετε το ίδιο πρόβλημα με άλλο περιεχόμενο. Εάν όχι, το πρόβλημα πιθανότατα δεν έχει καμία σχέση με την τηλεόρασή σας ή άλλη συσκευή. Εάν το πρόβλημα με τον συγχρονισμό δεν επιλυθεί, επικοινωνήστε με την εκάστοτε εταιρεία του προϊόντος για βοήθεια.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον συγχρονισμό με μία συσκευή μεμονωμένης πηγής, όπως το πρόγραμμα αναπαραγωγής Blu-ray ή τη συσκευή streaming, ενδέχεται να μπορείτε να επιλύσετε το πρόβλημα μέσω των ρυθμίσεων στη συσκευή που σας δημιουργεί πρόβλημα.

Η τηλεόραση, ο δέκτης ή άλλες συσκευές σας ενδέχεται να έχουν ρυθμίσεις που σας επιτρέπουν να διορθώσετε προβλήματα συγχρονισμού.

Αναζητήστε ρυθμίσεις με ονόματα όπως “Lip Sync” ή “Audio Delay”. Η προσαρμογή αυτών των ρυθμίσεων μπορεί να επιβραδύνει το ηχητικό σήμα, ώστε να έρχεται ταυτόχρονα με την εικόνα.

Εάν η τηλεόραση και ο δέκτης AV ή το soundbar υποστηρίζουν HDMI 2.1 και eARC, ο συγχρονισμός υποτίθεται ότι γίνεται αυτόματα. Εάν δεν γίνεται, μπορεί να χρειαστείτε μια ενημέρωση υλικολογισμικού, ή μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιήσετε το eARC μέσω του μενού ρυθμίσεων σε μία ή και στις δύο συσκευές. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε καλώδιο HDMI high speed ή ultra high speed για να λειτουργεί το eARC.

Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με το συγχρονισμό αφού επιβεβαιώσετε ότι το υλικολογισμικό είναι ενημερωμένο και το eARC είναι ενεργοποιημένο στην τηλεόραση και το soundbar ή τον δέκτη σας, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το σύστημά σας και να το ενεργοποιήσετε ξανά. Η αποσύνδεση του καλωδίου HDMI ενώ όλα είναι ενεργοποιημένα και, στη συνέχεια, η επανασύνδεσή του μπορεί επίσης να διορθώσει προβλήματα με συγχρονισμού.

Πηγή άρθρου crutchfield.com