Οδηγοί αγοράς

Οδηγός αγοράς καλωδίων ήχου

Πώς να επιλέξετε τα σωστά καλώδια για τον επαγγελματικό σας εξοπλισμό ήχου.

Τα επαγγελματικά καλώδια ήχου συνδέονται και αποσυνδέονται εκατοντάδες φορές. Τα πατάνε, τα τραβάνε, τα στρίβουν και περιστασιακά τους περιχύνουν με μπύρα. Στο τέλος μιας παράστασης, κουλουριάζονται βιαστικά και πετιούνται σε έναν κάδο για μεταφορά στην επόμενη συναυλία. Και δεν πρέπει να αποτύχουν στη μέση μιας παράστασης. Πρέπει λοιπόν να κατασκευαστούν ανθεκτικά.

Τι είναι ένα “ισορροπημένο” καλώδιο;

Οι μεγάλες αποστάσεις καλωδίων, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε πολλές ρυθμίσεις PA, είναι ευαίσθητες στον εξωτερικό θόρυβο από πηγές όπως ηλεκτρική καλωδίωση ή παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων. Αυτό μπορεί να εισάγει παραμόρφωση και θόρυβο στη διαδρομή του σήματος.

Τα τυπικά οικιακά καλώδια ήχου έχουν δύο εσωτερικά καλώδια – ένα καλώδιο σήματος και μια γείωση. Η ισορροπημένη κατασκευή καλωδίου ενσωματώνει δύο καλώδια σήματος και μια γείωση. Τα δύο καλώδια σήματος μεταφέρουν τις ίδιες πληροφορίες ήχου, αλλά σε αντίθετη πολικότητα. Αυτός ο σχεδιασμός βοηθά στην εξάλειψη του θορύβου.

Τύποι συνδέσεων

Κάθε διαφορετικός τύπος βύσματος έχει μια “αρσενική” και μια “θηλυκή” έκδοση. Θυμηθείτε ότι η αρσενική έκδοση του βύσματος θα έχει μια ακίδα ή καρφίτσες που βάζουν σε οπές στη θηλυκή έκδοση του βύσματος.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα καλώδια να έχουν διαφορετικούς τύπους συνδέσμων σε κάθε άκρο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εξοπλισμού σας. Για παράδειγμα, ένα τυπικό καλώδιο μικροφώνου έχει μια θηλυκή υποδοχή XLR στο ένα άκρο και είτε μια αρσενική υποδοχή XLR ή μια αρσενική υποδοχή TRS στην άλλη.

Λάβετε υπόψη τον τύπο συνδέσμων που απαιτεί ο εξοπλισμός σας και αγοράστε ανάλογα.

Ακολουθεί μια γρήγορη ματιά στους πιο συνηθισμένους τύπους συνδέσεων που θα βρείτε:

XLR

Οι υποδοχές XLR χρησιμοποιούνται σε πολλές επαγγελματικές εφαρμογές ήχου. Η πιο συνηθισμένη παραλλαγή έχει 3 ακίδες και μια γλωττίδα κλειδώματος, ώστε να μην μπορεί να αποσυνδεθεί κατά λάθος. Οι υποδοχές XLR χρησιμοποιούνται συνήθως σε καλώδια μικροφώνου και σε άλλες εφαρμογές.

TRS

Το TRS σημαίνει “Tip, Ring, Sleeve.”. Αυτό περιγράφει τη διαμόρφωση του βύσματος. Είναι ένας κοινός τύπος επαγγελματικού καλωδίου ήχου, γνωστό και ως στερεοφωνικό καλώδιο 1/4″.

Ενώ τα καλώδια TRS δεν χρειάζεται να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος, το μέγεθος υποδοχής 1/4″ είναι πιο συνηθισμένο για επαγγελματικές εφαρμογές ήχου.

Το πανταχού παρόν καλώδιο 1/8″ ή “minjack” είναι ένας άλλος τύπος καλωδίου TRS. Χρησιμοποιείται για τη σύνδεση στοιχείων ήχου σε υπολογιστές, ψηφιακές συσκευές εγγραφής ή φορητές συσκευές ήχου.

Τα βύσματα TRS μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον συνδυασμό δύο μη ισορροπημένων σημάτων. Για παράδειγμα, αυτό το καλώδιο εισαγωγής μπορεί να συνδέσει έναν επεξεργαστή εφέ στην υποδοχή “Channel Insert” της κονσόλας μίξης σας. Το καλώδιο εισαγωγής έχει δύο βύσματα TS στο ένα άκρο και ένα βύσμα TRS στο άλλο.

TS

Γνωστό και ως μονοφωνικό καλώδιο 1/4″ ή καλώδιο οργάνων. Αυτή η μη ισορροπημένη έκδοση του καλωδίου TRS χρησιμοποιείται συνήθως για τη σύνδεση οργάνων με ενισχυτές.

Το όνομα περιγράφει το μεταλλικό άκρο, μια ενιαία μονωτική ταινία και στη συνέχεια το χιτώνιο του συνδετήρα. Δεν υπάρχει μεταλλικός δακτύλιος ανάμεσα στην άκρη και το χιτώνιο όπως στο βύσμα TRS.

NL4 Speakon®

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι υποδοχών Speakon. Η παραλλαγή NL4 είναι αυτό που αναφέρουν οι περισσότεροι όταν μιλούν για υποδοχές Speakon.

Οι υποδοχές Speakon χρησιμοποιούνται κυρίως για καλώδια ηχείων. Ο μηχανισμός περιστροφής και ασφάλισης τους εξασφαλίζει μια σφιχτή σύνδεση που δεν μπορεί να αποσυνδεθεί κατά λάθος.

Snakes

Το snake είναι μια προσυναρμολογημένη δέσμη καλωδίων που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μιας πλακέτας μίξης σε μια σειρά από μικρόφωνα σε μια σκηνή.

Τι να ψάξω

Υποδοχές: Σημειώστε τους τύπους υποδοχών που χρησιμοποιούνται στα κομμάτια του εξοπλισμού που συνδέετε. Δεν είναι ασυνήθιστο να χρειάζεστε καλώδια με διαφορετικούς συνδέσμους σε κάθε άκρο.

Μήκος: Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά μακριά καλώδια για να φτάσετε από το σημείο Α στο σημείο Β. Λάβετε υπόψη πώς θα χρειαστεί να δρομολογήσετε τα καλώδιά σας.

Κατασκευή: Τα φθηνά καλώδια είναι μια ψεύτικη οικονομία. Εάν ρυθμίζετε και καταρρίπτετε τακτικά τον εξοπλισμό σας, ξοδέψτε τα επιπλέον χρήματα σε καλώδια που έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν.

Προσαρμογείς (adapters)

Χρειάζεστε έναν προσαρμογέα Y, έναν συζεύκτη καλωδίου ή ένα widget που αλλάζει τον τύπο ή το φύλο μιας υποδοχής; Διαθέτουμε δεκάδες διαφορετικά είδη προσαρμογέων και συνδέσμων.

 

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω τηλεφώνου, chat ή email. Θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ακριβώς τα καλώδια που χρειάζεστε.