Οδηγοί αγοράς

Οδηγός αγοράς μίκτη ήχου

Πώς να βρείτε τον κατάλληλο ψηφιακό ή αναλογικό μίκτη ήχου για τις ανάγκες σας

Προσπαθείτε να καταλάβετε ποιο είδος μίκτη ήχου είναι καλύτερο για εσάς; Θα εξηγήσουμε τι είναι ο μίκτης και στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τους διαφορετικούς τύπους, μαζί με μερικές συμβουλές για αγορές για την επιλογή του καλύτερου μίκτη για διαφορετικά σενάρια live ήχου και ηχογράφησης, καθώς και λειτουργίες που θα βρείτε όταν συγκρίνετε μίκτες.

Τι είναι ο μίκτης;

Ένας μίκτης ήχου (ή πλακέτα μίξης ή κονσόλα) είναι το PA ή το στοιχείο εγγραφής που σας επιτρέπει να συνδυάσετε και να τροποποιήσετε τα σήματα ήχου από μικρόφωνα, μουσικά όργανα και άλλες πηγές ήχου που είναι συνδεδεμένες στα πολλαπλά του κανάλια. Στη συνέχεια στέλνει τα μικτά σήματα μέσω ενός ενισχυτή και μεγαφώνων ή στη συσκευή εγγραφής σας.

Σε αυτή τη βασική απεικόνιση του συστήματος PA, ο ήχος ρέει από τα μικρόφωνα και τα όργανα σε διαφορετικά κανάλια σε έναν μίκτη και μετά σε ενεργά ηχεία.

Η μίξη είναι η τέχνη του ελέγχου αυτών των διαφορετικών καναλιών ή κομματιών σε μια live πρόβα, παράσταση ή ηχογράφηση. Μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα ήχου και να προσθέσετε εφέ σε ένα ή περισσότερα κομμάτια και πολλά άλλα. Οι μίκτες σας δίνουν τον έλεγχο.

Χρειάζεστε μίκτη;

Χρειάζεστε μόνο ένα ή δύο μικρόφωνα για ακουστική μουσική, ένα συγκρότημα ή καραόκε; Ή κάτι για να φτιάξετε ανεβάσετε ένα υπαίθριο πάρτι; Σκεφτείτε να το διατηρήσετε απλό με ένα αυτοενισχυόμενο PA ηχείο. Τα πιο δημοφιλή μοντέλα μας διαθέτουν τουλάχιστον δύο εισόδους μικροφώνου/γραμμής με ανεξάρτητο έλεγχο.

Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε ένα φορητό σύστημα PA. Είναι σχεδιασμένα για να μετακινούνται και να χρησιμοποιούνται σε μικρότερους χώρους και τα μοντέλα υψηλότερης ποιότητας σας προσφέρουν μερικές χρήσιμες λειτουργίες μίξης, όπως το EQ και το reverb.

Εάν ηχογραφείτε, δεν θα χρειαστείτε απαραίτητα φυσικό μίκτη εάν χρησιμοποιείτε μια διεπαφή ήχου υπολογιστή και λογισμικό σταθμού εργασίας ψηφιακού ήχου (DAW) όπως Pro Tools, Garageband, Ableton Live και άλλα. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα DAW έχει έναν εικονικό μίκτη που ελέγχετε με τον υπολογιστή, το tablet ή ακόμα και το smartphone σας.

Το DAW σάς παρέχει εκτεταμένη δυνατότητα μίξης στον υπολογιστή για όσα κανάλια μπορούν να χειριστούν το λογισμικό και οι επεξεργαστές του υπολογιστή σας. Αυτό μπορεί να είναι δεκάδες ή εκατοντάδες, ακόμη και για δωρεάν προγράμματα όπως το Audacity.

Studio mixing vs live mixing

Η ρύθμιση στούντιο σάς επιτρέπει να ακούτε λεπτές λεπτομέρειες στη μίξη, είτε βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο ελέγχου μιας εγκατάστασης ηχογράφησης είτε στην κρεβατοκάμαρά σας με ακουστικά.

Το live mixing είναι κάτι διαφορετικό. Εξακολουθείτε να κάνετε την ίδια βασική λειτουργία: ελέγχετε τα επίπεδα μεμονωμένων ήχων για να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη μίξη. Αλλά τα live σήματα είναι αναγκαστικά πολύ πιο δυνατά και ισχυρότερα. Μιξάρετε επίσης για δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες ζευγάρια αυτιών που βρίσκονται σε διάφορα σημεία, όχι μόνο για τα δικά σας.

Αποφυγή ανατροφοδότησης (feedback)

Η σωστή ρύθμιση του PA σας διασφαλίζοντας ότι τα μικρόφωνα δεν στοχεύουν ποτέ σε ηχεία PA είναι η πρώτη σας γραμμή άμυνας ενάντια σε αυτήν την πάντα πιθανή ηχητική απειλή: το feedback.

Η ανατροφοδότηση εμφανίζεται όταν ένα μικρόφωνο λαμβάνει τις συχνότητες ήχου που βοηθά να στείλει μέσω των κύριων ηχείων ή του monitor, προκαλώντας στην καλύτερη περίπτωση μια σειρά από παρεμβατικές σφυρίχτρες και στη χειρότερη ένα ουρλιαχτό που κόβει το αυτί.

Αλλά όταν αυτή η ανατροφοδότηση εξακολουθεί να βρίσκει τον δρόμο της στα ηχεία, ο μίκτης μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη λύση του προβλήματος. Σας επιτρέπει να μειώσετε τα επίπεδα έντασης και να προσαρμόσετε το EQ και τα εφέ για να αποφύγετε την καταστροφή του ήχου.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι μίκτη;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι μίκτη ήχου: αναλογικός, αυτοενισχυόμενος αναλογικός και ψηφιακός. Μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, αλλά υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι μοναδικά για κάθε τύπο. Και καθώς εισέρχεστε σε μοντέλα υψηλότερης απόδοσης, έχετε γενικά περισσότερα, προηγμένα και καλύτερα χαρακτηριστικά.

Αναλογικοί μίκτες

Οι αναλογικοί μίκτες είναι ιδανικοί για live ήχο και συχνά και για ηχογράφηση. Για live ήχο, απαιτούνται είτε ενεργά ηχεία, είτε έναν ενισχυτή με παθητικά ηχεία PA, καθώς και τα απαραίτητα καλώδια για τη σύνδεση των πηγών σας στο μίκτη.

Ο αναλογικός μίκτης 8 καναλιών Citronic CSD-8 διαθέτει Bluetooth και Εφέ DSP

Κάθε χειριστήριο σε έναν αναλογικό μίκτη εκτελεί μία μόνο λειτουργία. Μπορείτε να δείτε τις ρυθμίσεις με μια ματιά και να κάνετε γρήγορες προσαρμογές.

Οι αναλογικοί μίκτες κοστίζουν γενικά λιγότερο από τους ψηφιακούς, αλλά δεν διαθέτουν τον αυτοματισμό και τον προγραμματισμό που μπορεί να χρειαστείτε για πολύπλοκες εκπομπές και ηχογραφήσεις. Και δεν υπάρχει ασύρματο τηλεχειριστήριο όπως θα κάνατε με έναν ψηφιακό μίκτη.

Σε μια πρακτική κατάσταση, ένας αναλογικός μίκτης είναι υπέροχος. Μπορεί να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στους καλλιτέχνες, με τα καλώδια μικροφώνου και οργάνων να μπαίνουν κατευθείαν σε αυτό.

Αλλά αν κάνετε μίξη για μια παράσταση σε μεγαλύτερη αίθουσα, το ταμπλό πρέπει να βρίσκεται μπροστά από τους καλλιτέχνες, στο “γλυκό σημείο”. Για αυτό, θα χρειαστείτε ένα βαρύ καλώδιο επέκτασης πολλαπλών καναλιών που ονομάζεται snake. Ακόμα και τότε, είστε κολλήμένοι σε ένα σημείο, επομένως είναι πιο δύσκολο να βεβαιωθείτε ότι η μίξη ακούγεται καλά παντού.

Οι αναλογικοί μίκτες έχουν λιγότερα ενσωματωμένα ηχητικά εφέ από τους ψηφιακούς μίκτες. Θα πρέπει να αγοράσετε επιπλέον επεξεργαστές εξωλέμβιου σήματος, όπως αντήχηση, καθυστέρηση, συμπίεση κ.λπ. για να λάβετε τα πολλαπλά είδη προηγμένων εφέ που είναι διαθέσιμα σε πολλούς ψηφιακούς μίκτες.

Βασικά χαρακτηριστικά των αναλογικών μικτών:

 • Πλήρη οπτική και απτική πρόσβαση στα χειριστήρια
 • Μεγάλη ποικιλία ενισχυτών και ηχείων
 • Διαθέσιμο με πολλαπλές αποστολές aux για σύνδεση εξωλέμβιων εφέ
 • Διατίθεται με μια ποικιλία συνόλων χαρακτηριστικών και αριθμού καναλιών για σχεδόν οποιαδήποτε χρήση

Αυτοενισχυόμενοι μίκτες

Ο αυτοενισχυόμενος (ενεργός) μίκτης είναι ένας αναλογικός μίκτης με ενσωματωμένο ενισχυτή. Είναι συμπαγείς, φορητοί και εύκολοι στη ρύθμιση. Λειτουργούν με παθητικά ηχεία PA. Είναι ιδανικά για εξάσκηση σε ένα συγκρότημα και ρυθμίσεις σε μικρότερα δωμάτια.

Ο αυτοενισχυόμενος μίκτης EMX5 της Yamaha διαθέτει διπλούς ενσωματωμένους ενισχυτές 630 watt και 24 εφέ ενσωματωμένου.

Οι powered mixers δεν είναι πραγματικά σχεδιασμένοι για εγγραφή.

Οι περισσότεροι μίκτες έχουν δύο κανάλια ενισχυτή. Μπορούν να τροφοδοτήσουν δύο κύρια ηχεία ή ένα κύριο ηχείο και ένα monitor. (Το μόνιτορ είναι ένα ηχείο επί σκηνής που στοχεύει ώστε οι καλλιτέχνες να μπορούν να ακούσουν τον εαυτό τους.)

Οι Powered PA μείκτες συνήθως διαθέτουν εξόδους σε επίπεδο γραμμής, ώστε να μπορείτε να επεκτείνετε ένα σύστημα προσθέτοντας τροφοδοτούμενα ηχεία και monitors. Με αυτοενισχυόμενο μίκτη, δεν χρειάζεται να μεταφέρετε ξεχωριστούς ενισχυτές. Όμως, ενώ είναι συμπαγής, όλα σε ένα, είναι ιδανικό για μικρομεσαίες ρυθμίσεις, θα χρειαστείτε κάτι πιο ισχυρό για μεγαλύτερους χώρους.

Βασικά χαρακτηριστικά των αυτοενισχυόμενων μικτών:

 • Φορητός
 • Χρειάζεται μόνο παθητικά ηχεία
 • Πλήρη οπτική πρόσβαση στα χειριστήρια
 • Ιδανικό για πρόβες μπάντας και συναυλίες και εκδηλώσεις μικρού έως μεσαίου χώρου

Ψηφιακοί μίκτες

Οι ψηφιακοί μίκτες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων ελέγχου. Μπορείτε να αποθηκεύσετε και να ανακαλέσετε ρυθμίσεις, κάτι που εξοικονομεί χρόνο για τα συγκροτήματα που παίζουν τακτικά σε ίδιο χώρο. Αυτό είναι επίσης εξαιρετικό για να κάνετε γρήγορες αλλαγές σκηνής κατά τη διάρκεια των θεατρικών παραγωγών.

Ο ψηφιακός μίκτης QSC TouchMix-16 σάς επιτρέπει να τον ελέγχετε χρησιμοποιώντας την πραγματική μονάδα, ένα tablet ή ακόμα και το smartphone σας.

Οι περισσότεροι ψηφιακοί μίκτες διαθέτουν ασύρματο τηλεχειριστήριο. Μπορείτε να περπατήσετε σε ένα δωμάτιο ενώ κάνετε μίξη στο smartphone ή το tablet σας, φροντίζοντας η μουσική να ακούγεται καλά παντού.

Αυτό καθιστά ευκολότερο να αποκτήσετε μια καλή μίξη από ό,τι αν χρησιμοποιείτε αναλογικό μίκτη και μπορείτε να κάνετε αλλαγές μόνο από το σημείο που βρίσκεται.

Με έναν ψηφιακό μίκτη, μπορείτε να εφαρμόσετε περισσότερα από ένα εφέ ήχου σε κάθε κανάλι. Δεν θα χρειαστεί απαραίτητα να επενδύσετε σε εξωτερικές μονάδες εφέ.

Η πραγματοποίηση γρήγορων αλλαγών με ψηφιακό μίκτη κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής παράστασης μπορεί μερικές φορές να είναι μια πρόκληση. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια οθόνη αφής για να περιηγηθείτε ένα μενού πριν κάνετε μια προσαρμογή.

Βασικά χαρακτηριστικά των ψηφιακών μίκτη:

 • Δυνατότητα αποθήκευσης προεπιλογών και αυτοματισμούς
 • Απομακρυσμένη μίξη με υπολογιστή, tablet ή τηλέφωνο
 • Εκτεταμένη επεξεργασία ψηφιακών εφέ
 • Μεγάλη ποικιλία ενισχυτών και ηχείων
 • Διατίθεται με μια ποικιλία συνόλων χαρακτηριστικών και αριθμού καναλιών για σχεδόν οποιαδήποτε χρήση

Πώς θα χρησιμοποιήσετε το μίκτη σας;

Πριν εξετάσετε μια τυχαία επιλογή μίξερ, σκεφτείτε πώς σκοπεύετε να τον χρησιμοποιήσετε.

Live ήχος για ακουστικούς μουσικούς

Ένας αυτοενισχυόμενος μίκτης μπορεί να λειτουργήσει καλά για έναν σολίστ ή μια μικρή ακουστική σκηνή. Το συμπαγές μέγεθος και η μέτρια απόδοση των περισσότερων ενεργών μικτών τους καθιστούν μια καλή επιλογή εάν παίζετε σε καφετέριες, αίθουσες διδασκαλίας και άλλους μικρούς χώρους.

Το φορητό PA Bose S1 Pro λειτουργεί εξαιρετικά για ένα σόλο σε έναν μικρό χώρο όπως ένα καφενείο.

Live ήχος για ροκ συγκρότημα

Ένας απλός μίκτης με δύο ή τρία φωνητικά μικρόφωνα (vocal mics) μπορεί να είναι αρκετός για πρόβες και για σόου. Αλλά αν αρχίζετε να παίζετε σε κάποιο σόου, μπορείτε να σκεφτείτε έναν αναλογικό ή ψηφιακό μίκτη με πολλά κανάλια εισόδου για κάθε μέλος της μπάντας. Μπορούν να προστεθούν γρήγορα.

Εάν, για παράδειγμα, ο κιθαρίστας τραγουδάει επίσης, θα χρειαστείτε ένα κανάλι για το μικρόφωνο και ένα άλλο για την κιθάρα. Και η μίξη ενός drumkit μπορεί να είναι τόσο απλή όσο δύο κανάλια: ένα για το snare και ένα άλλο για τη μπότα (kick). Αλλά μπορεί επίσης να θέλετε κανάλια για εναέρια μικρόφωνα για την καταγραφή των κύμβαλων ή ακόμα και ένα κανάλι μικροφώνου για κάθε τύμπανο.

Έτσι, ένας μη ενεργός ψηφιακός ή αναλογικός μίκτης και μερικά ηχεία με τροφοδοσία μπορεί να είναι η πιο ευέλικτη και μακροπρόθεσμη επιλογή. Ο ψηφιακός μίκτης επιτρέπει επίσης πιο εκτεταμένα εφέ χωρίς υλικό, όπως αντήχηση και καθυστέρηση.

Ακόμα κι αν κάνετε απλώς εξάσκηση στο υπόγειο, ένας μίκτης είναι χρήσιμος για να διατηρεί όλους τους ήχους οργανωμένους.

Φορητό ηχοσύστημα για εκκλησία, σχολείο ή επιχείρηση

Ένας αναλογικός μίκτης με πολλές εισόδους με ένα ή περισσότερα ενεργά ηχεία PA θα σας προσφέρει ευέλικτες επιλογές για μελλοντική επέκταση, εάν πιστεύετε ότι θα το χρειαστείτε.

Ένας αυτοενισχυόμενος μίκτης με μερικά παθητικά ηχεία μπορεί να λειτουργήσει καλά για εκδηλώσεις σε μικρά αμφιθέατρα και αίθουσες συσκέψεων.

Μόνιμο σύστημα PA για εκκλησία, κλαμπ ή θέατρο

Για μόνιμες εγκαταστάσεις, αναζητήστε μια κονσόλα μίξης που εκτελεί τις περισσότερες λειτουργίες και έχει τις περισσότερες εισόδους και εξόδους που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.

Για μόνιμη εγκατάσταση PA σε εκκλησία ή θέατρο, μια μεγάλη κονσόλα μίξης σας δίνει χώρο για ανάπτυξη.

Ο καλύτερος τύπος μίκτη ήχου για ηχογράφηση στούντιο

Για αναλογική εγγραφή παλιάς σχολής με αναλογικό μίκτη σε μαγνητική ταινία, χρησιμοποιείτε τις ίδιες ισορροπημένες εξόδους XLR ή 1/4″ όπως θα κάνατε για live μουσική.

Ορισμένοι αναλογικοί μίκτες έχουν εξόδους USB, ώστε να μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για ψηφιακή εγγραφή. Σε αυτήν την περίπτωση, η έξοδος του μίκτη πηγαίνει στον υπολογιστή σας με DAW.

Και με έναν ψηφιακό μίκτη, έχετε την ευκολία να μπορείτε να ορίσετε επίπεδα και σήματα δρομολόγησης τόσο με το λογισμικό DAW όσο και με τα φυσικά χειριστήρια στην κονσόλα.

Μίκτες για podcast ή ραδιοφωνικό σταθμό

Εάν θέλετε ένα μίκτη podcasting για μετάδοση φωνών και μουσικής υπόκρουσης (background), θα χρειαστείτε ένας μικρός ψηφιακός ή αναλογικός μίκτης με έξοδο USB, ώστε να μπορείτε να κάνετε stream ή να ανεβάσετε τη μίξη σας στο δίκτυό σας.

Η διεπαφή μίκτη/εγγραφής ZOOM LiveTrak L-8 διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανική για podcasting.

Σημαντικά χαρακτηριστικά του μίκτη που πρέπει να αναζητήσετε

Ρίξτε μια ματιά σε έναν μίκτη και θα δείτε ότι συμβαίνουν πολλά. Είναι καλό να εξοικειωθείτε με πολλά κοινά, καθολικά χαρακτηριστικά που θα δείτε όταν αγοράζετε μίκτη.

Ο μίκτης 14 καναλιών Mackie’s 1402-VLZ4 έχει τα περισσότερα από τα κοινά χαρακτηριστικά και τα χειριστήρια που θα βρείτε σχεδόν σε κάθε μίκτη.

Προενισχυτές μικροφώνου

Κάθε είσοδος μικροφώνου σε ένα μίκτη έχει έναν προενισχυτή που σας επιτρέπει να ενισχύσετε το σήμα του στο σωστό επίπεδο.

Διακόπτης Phantom power

Τα πυκνωτικά μικρόφωνα, ένας από τους πιο χρησιμοποιούμενους τύπους στην ηχογράφηση στούντιο, απαιτούν ισχύ phantom 48 volt για την κίνηση του ενεργού κυκλώματος τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι μίκτες έχουν έναν διακόπτη phantom power για να τον ανάβουν.

Αναλογικές έξοδοι

Για να λάβετε ένα σήμα εξόδου για live ήχο ή αναλογική εγγραφή, οι περισσότεροι μίκτες έχουν εξόδους ισορροπημένες και μη ισορροπημένες. Ειδικά για την εγγραφή, θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε εξόδους ισορροπημένης XLR ή 1/4″ TRS (tip, ring, sleeve) για τις πιο αθόρυβες συνδέσεις καλωδίωσης.

Έξοδοι USB

Αν θέλετε να κάνετε ψηφιακή εγγραφή, θα χρειαστείτε ένα μίκτη που να έχει έξοδο USB. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε εγγραφή στον υπολογιστή σας χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε ξεχωριστή συσκευή διεπαφής ήχου.

EQ: εξισορρόπηση συχνότητας

Κάθε κανάλι σε έναν μίκτη έχει συνήθως κάποιο είδος ελέγχου εξισορρόπησης συχνότητας. Τα χειριστήρια πρίμων, μεσαίων και μπάσων μπορούν να εξαλείψουν την ανάδραση, να δώσουν ένα σώμα ακουστικής κιθάρας ή να βοηθήσουν τα φωνητικά να τελειώσουν τη μίξη.

Μερικοί μίκτες έχουν φίλτρα χαμηλής ή υψηλής διέλευσης. Αυτά μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην εξάλειψη του μπάσου που ακούγεται από τα φωνητικά μικρόφωνα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή ανατροφοδότησης.

Insertion (I/O) jack

Ένα ζεύγος υποδοχών jacks σας επιτρέπει να προσθέσετε έναν επεξεργαστή εξωτερικού σήματος όπως reverb, EQ ή συμπίεση στο σήμα ενός καναλιού. Οι συνδέσεις εισόδου/εξόδου μπορεί να είναι μη ισορροπημένες ή ισορροπημένες, με τα μοντέλα υψηλότερης τεχνολογίας να έχουν ισορροπημένο XLR.

Auxiliary buses

Μια βοηθητική ή “aux” είναι μια δευτερεύουσα έξοδος από ένα κανάλι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία της εισόδου ενός επεξεργαστή εφέ ή μιας συσκευής monitoring όπως ένα monitor δαπέδου ή in-ear monitor.

Είναι χρήσιμο ο μίκτης σας να έχει τουλάχιστον τόσες βοηθητικές όσες και διαφορετικές monitor mixes θέλουν οι μουσικοί σας.

Pan

Το pan control ρυθμίζει την αριστερή/δεξιά θέση ενός καναλιού σε στερεοφωνικό μείγμα.

Pad

Μερικές φορές η έξοδος ενός ηλεκτρονικού οργάνου είναι πολύ δυνατή για να τη χειριστεί ο προενισχυτής του μίκτη. Η ενεργοποίηση ενός pad μειώνει το εισερχόμενο σήμα σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο.

Meters and peak lights

Οι μετρητές, συνήθως arrays από LEDs, δείχνουν τη σχετική ισχύ των σημάτων του μίκτη. Είναι σημαντικό να δούμε ότι η προσθήκη όλων των σημάτων εισόδου μαζί δεν υπερφορτώνει την έξοδο και δημιουργεί παραμόρφωση.

Τα φώτα του μετρητή αυτού του μίκτη σάς δείχνουν την ισχύ του σήματος, πράσινο/κίτρινο=καλό – κόκκινο=κακό (παραμόρφωση ή clipping).

Peak ή clip lights ανάβουν όταν ο μίκτης αισθανθεί παραμόρφωση, ενημερώνοντάς σας ότι πρέπει να απορρίψετε κάτι.

On/off ή mute κουμπιά

Ένα βολικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα σίγασης καναλιών και εξόδων όταν δεν χρησιμοποιούνται, έτσι ώστε να μην προκύπτουν ατυχήματα.

PFL και σόλο

Πατώντας το κουμπί PFL (pre-fader listen) ή σόλο ενός καναλιού στέλνεται αυτό το σήμα στην υποδοχή ακουστικών και στο μετρητή εξόδου του μίκτη.

Αυτό σας επιτρέπει να ακούτε μόνο το σόλο κανάλι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε το επίπεδο και την ποιότητα του ήχου χωρίς να αποσπάτε την προσοχή σας από άλλους ήχους.

Subgroups

Subgroups είναι προκαταρκτικές έξοδοι που χρησιμοποιείτε για να συνδέσετε μέρη της μουσικής μεταξύ τους. Σας επιτρέπουν να ελέγχετε την ένταση των εξαρτημάτων που έχουν δημιουργηθεί μικτά, όπως ένα drum kit ή δεύτερες φωνές, με ένα Fader για το καθένα.

Ενσωματωμένα ψηφιακά εφέ

Πολλοί μίκτες, συμπεριλαμβανομένων των αναλογικών, έχουν ψηφιακά εφέ όπως αντήχηση, καθυστέρηση, χορωδία και φλάντζα (reverb, delay, chorusing, flanging). Τα εφέ σάς επιτρέπουν να προσθέσετε κάποια επιπλέον αίσθηση και διάσταση στη μουσική σας.

Οι περισσότεροι αναλογικοί μίκτες σας επιτρέπουν να εφαρμόζετε ένα εφέ τη φορά στα κανάλια εξόδου. Πολλοί ψηφιακοί μίκτες σας επιτρέπουν να εφαρμόζετε περισσότερα από ένα εφέ σε όλα τα κανάλια και τα buses.

Compressors

Ορισμένοι αναλογικοί μίκτες διαθέτουν ενσωματωμένους δυναμικούς συμπιεστές. Οι συμπιεστές εμποδίζουν το σήμα να γίνει πολύ δυνατό ή να ακούγεται πολύ αδύναμο. Οι συμπιεστές είναι πολύ χρήσιμοι όταν εργάζεστε με ντραμς ή έναν τραγουδιστή που ουρλιάζει περιστασιακά.

Έξοδοι ακουστικών και χώρου ελέγχου

Οι έξοδοι ακουστικών και του χώρου ελέγχου μεταφέρουν το ίδιο σήμα με τις κύριες εξόδους. Αφήνουν τον χειριστή του μίκτη να ακούσει τη μίξη χωρίς θόρυβο δωματίου.

Ψηφιακές είσοδοι

Ορισμένοι μίκτες διαθέτουν θύρα USB για αναπαραγωγή ψηφιακών αρχείων μουσικής για υποστήριξη κομματιών ή “διακοπή μουσικής” (break music) μεταξύ των σετ.

Scribble strip

Scribble strip είναι το μέρος όπου πηγαίνουν οι ετικέτες καναλιών, κατά μήκος του κάτω άκρου του mixing surface. Μπορείτε να αγοράσετε ειδική ταινία σήμανσης κονσόλας ή να χρησιμοποιήσετε ταινία κάλυψης. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για ένα κλαμπ ζωντανής μουσικής ή ένα στούντιο που αναμιγνύονται τακτικά για διαφορετικά συγκροτήματα.

Μια τέτοια ταινία σας βοηθά να παρακολουθείτε τι ελέγχει κάθε κανάλι στον μίκτη σας.

Ορισμένοι ψηφιακοί μίκτες έχουν μια εικονική λωρίδα σκαριφήματος, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για την ακαταστασία της ταινίας και των μαρκαδόρων όταν μπορείτε να πληκτρολογήσετε, να αποθηκεύσετε και να ανακαλέσετε το όνομα κάθε καναλιού σε κάθε ρύθμιση.

https://www.crutchfield.com/learn/sound-mixers-shopping-guide.html