Οδηγοί αγοράς

Οδηγός αγοράς μικροφώνων

Πώς να επιλέξετε αυτά που καλύπτουν τις ανάγκες σας

Τα μικρόφωνα έρχονται σε μια ποικιλία σειρά σχημάτων και μεγεθών. Πώς επιλέγετε αυτά που θα καλύψουν τις ανάγκες σας;

Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας τους πιο δημοφιλείς τύπους και σε τι είναι καλοί.

  • Τα δυναμικά μικρόφωνα είναι ιδανικά για ζωντανές εμφανίσεις όλων των ειδών.
  • Τα πυκνωτικά μικρόφωνα είναι εξαιρετικά για ένα στούντιο ηχογράφησης στο σπίτι. Αυτά τα ευαίσθητα, ακριβή μικρόφωνα κάνουν τα όργανα και τις φωνές να αστράφτουν.
  • Τα ασύρματα μικρόφωνα είναι καλά για καλλιτέχνες και ηχεία που πρέπει να μετακινούνται και να απασχολούν το πλήθος. Οι παράγοντες φόρμας περιλαμβάνουν τη φορητή συσκευή, το σετ μικροφώνου-ακουστικού και το clip-on (lavalier).
  • Τα μικρόφωνα USB συνδέονται στον υπολογιστή σας. Είναι ιδανικά για podcasters και άλλους δημιουργούς περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για κάθε τύπο. Θα συζητήσουμε επίσης τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές που θα συναντήσετε καθώς αγοράζετε μικρόφωνα.

Δυναμικά μικρόφωνα

Λόγω της εξαιρετικής ανθεκτικότητάς τους, τα δυναμικά μικρόφωνα μπορούν να χειριστούν τη συχνή εγκατάσταση. Για αυτόν τον λόγο, είναι εξαιρετικά για ζωντανές εμφανίσεις.
Πώς λειτουργούν τα δυναμικά μικρόφωνα; Όταν το διάφραγμα εκτίθεται σε ηχητικά κύματα, ένα μικρό πηνίο επαγωγής κινείται πάνω και κάτω γύρω από έναν μαγνήτη, δημιουργώντας ένα ηχητικό σήμα.
Τα δυναμικά μικρόφωνα είναι συχνά προσαρμοσμένα για εξειδικευμένες εφαρμογές. Για παράδειγμα, το Audio-Technica ATM250 είναι τέλειο για kick drums.

 

Ασύρματα μικρόφωνα

Τα ασύρματα μικρόφωνα διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και διαμορφώσεις, αλλά όλα προσφέρουν το ίδιο βασικό πλεονέκτημα: ελευθερία κινήσεων. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για έναν τραγουδιστή που μπορεί να αποδώσει καλύτερα περιπλανώμενος στη σκηνή.

Ένα ασύρματο μικρόφωνο χρησιμοποιεί την ισχύ της μπαταρίας για να μεταδώσει ένα σήμα σε έναν δέκτη, ο οποίος είναι συνδεδεμένος στην πλακέτα μίξης με τον ίδιο τρόπο που είναι ένα ενσύρματο μικρόφωνο. Οι μπαταρίες και ο πομπός είναι ενσωματωμένοι στα περισσότερα μοντέλα χειρός.

Τα ασύρματα μικρόφωνα lavalier χρησιμοποιούνται συχνά για παραγωγή βίντεο. Αυτά τα πολύ μικρά μικρόφωνα με κλιπ απαιτούν ξεχωριστό power pack/πομπό που κουμπώνει στη ζώνη σας.

Οι εκπαιδευτές γυμναστικής χρησιμοποιούν συχνά χειλόφωνο. Είναι ανθεκτικό στην υγρασία, οπότε λίγος ιδρώτας δεν θα το βλάψει.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε ένα ασύρματο μικρόφωνο — όπως πώς να επιλέξετε τη σωστή ζώνη συχνοτήτων για την περιοχή σας. 

 

Μικρόφωνα USB

Τα περισσότερα καλώδια μικροφώνου διαθέτουν είτε υποδοχή τέταρτης ίντσας είτε βύσμα XLR, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα συνδέσετε απευθείας σε φορητό υπολογιστή.

Τα μικρόφωνα USB, ωστόσο, είναι ιδανικά για απλή οικιακή εγγραφή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι το μικρόφωνο και ο υπολογιστής σας. Είναι ιδανικά για ένα podcast ενός ατόμου. Είναι επίσης εξαιρετικά για τη βελτίωση του ήχου της φωνής σας σε μια σύσκεψη Zoom ή μια κλήση Skype.

Η θύρα USB του υπολογιστή σας παρέχει ρεύμα στο μικρόφωνο. Και η σύνδεση σάς επιτρέπει να κάνετε εγγραφή απευθείας στο λογισμικό επεξεργασίας ήχου του υπολογιστή σας.

Πολλά μικρόφωνα USB διαθέτουν ενσωματωμένες υποδοχές ακουστικών για εύκολη παρακολούθηση.

 

Πυκνωτικά μικρόφωνα

Τα πυκνωτικά μικρόφωνα είναι εξαιρετικά για εγγραφές στο στούντιο στο σπίτι.

Τα πυκνωτικά μικρόφωνα μεγάλου διαφράγματος χρησιμοποιούνται συνήθως για την εγγραφή φωνητικών. Τα μικρόφωνα μικρού διαφράγματος είναι καλύτερα κατάλληλα για όργανα, όπως η ακουστική κιθάρα.

Τα πυκνωτικά μικρόφωνα απαιτούν εξωτερική πηγή ενέργειας. Συνήθως αυτό έρχεται με τη μορφή “Phantom power”, το οποίο είναι συνεχές ρεύμα 48 volt που παρέχεται από τον μίκτη ή τη διεπαφή ήχου.

 

Πώς λειτουργούν τα πυκνωτικά μικρόφωνα;

Το διάφραγμα ενός πυκνωτικού μικροφώνου είναι μια πλάκα ενός πυκνωτή. Η απόσταση μεταξύ του διαφράγματος και μιας σταθερής πλάκας αλλάζει ανάλογα με τον ήχο. Είναι αυτή η διαρκώς μεταβαλλόμενη απόσταση μεταξύ των πλακών που δημιουργεί το ηχητικό σήμα. Επειδή το διάφραγμα μπορεί να κινηθεί γρήγορα, τα πυκνωτικά μικρόφωνα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και αποκρίνονται.

Τα επαγγελματικά στούντιο ηχογράφησης χρησιμοποιούν συχνά εξαιρετικά ακριβά πυκνωτικά μικρόφωνα. Μην απογοητεύεστε. Εάν μόλις ξεκινάτε, ρίξτε μια ματιά στη συλλογή μας από οικονομικά πυκνωτικά μικρόφωνα Audio Technica.

 

Πολικό διάγραμμα

Το πολικό διάγραμμα ενός μικροφώνου δείχνει το αποτύπωμα λήψης του ήχου. Για παράδειγμα, ορισμένα μικρόφωνα είναι πολύ ευαίσθητα στους ήχους που έρχονται από το μπροστινό μέρος, αλλά δεν μπορούν να “ακούν” ήχους που προέρχονται από τα πλάγια ή από πίσω.

Υπάρχουν τρία κύρια πολικά διαγράμματα και το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Ορισμένα μικρόφωνα σάς επιτρέπουν να κάνετε εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών μοτίβων.

Καρδιοειδές: Ένα διάγραμμα ενός καρδιοειδούς μοτίβου μοιάζει με μια ανεστραμμένη καρδιά, με το μικρόφωνο στο σημείο όπου καμπυλώνονται τα δύο μισά. Ένα καρδιοειδές μικρόφωνο συλλαμβάνει κυρίως ό,τι βρίσκεται μπροστά του, με πολύ λίγα από το πλάι και τίποτα από το πίσω μέρος. Αυτό το μοτίβο χρησιμοποιείται συχνά για έναν τραγουδιστή ή ένα μεμονωμένο όργανο. Τα καρδιοειδή μικρόφωνα χρησιμοποιούνται επίσης σε στούντιο εκπομπής.

Πανκατευθυντικό: Ένα πανκατευθυντικό μικρόφωνο καταγράφει τα πάντα σε ακτίνα 360 μοιρών. Αυτά χρησιμοποιούνται όταν θέλετε η ατμόσφαιρα του δωματίου να αναμιγνύεται με την πηγή ήχου. Είναι επίσης χρήσιμο εάν η πηγή ήχου αλλάζει θέση σε σχέση με το μικρόφωνο.

Αμφίδρομο, μερικές φορές ονομάζεται Figure 8. Αυτός ο τύπος μικροφώνου συλλαμβάνει εξίσου ό,τι βρίσκεται μπροστά και πίσω του και τίποτα από τα πλάγια. Τα αμφίδρομα μικρόφωνα είναι χρήσιμα όταν δύο άτομα πρέπει να μοιράζονται ένα μικρόφωνο — όπως μια συνέντευξη ή δύο τραγουδιστές.

Ευαισθησία

Το πώς ανταποκρίνεται ένα μικρόφωνο στην αλλαγή της πίεσης του αέρα ονομάζεται ευαισθησία.

Τα εξαιρετικά ευαίσθητα μικρόφωνα προτιμώνται για καταστάσεις όπου είναι επιθυμητές πολλές ηχητικές λεπτομέρειες – όπως η ηχογράφηση μιας ακουστικής κιθάρας και η καταγραφή του ήχου των άκρων των δακτύλων που γλιστρούν στις χορδές.

Αυτό το ίδιο μικρόφωνο, ωστόσο, που τοποθετείται μπροστά από ένα τύμπανο σε ζωντανή απόδοση μπορεί να αποδίδει έναν ‘muddy’, μη εστιασμένο ήχο με υπερβολική ατμόσφαιρα και εξωγενή θόρυβο. Για αυτήν την περίπτωση, ένα μικρόφωνο χαμηλότερης ευαισθησίας που μόλις σήκωσε το χτύπημα του τυμπάνου μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.

Στις προδιαγραφές μικροφώνου, η ευαισθησία εκφράζεται με έναν από τους δύο τρόπους — είτε ως ισχυρό σήμα που παράγει το μικρόφωνο είτε ως πόσο δυνατό είναι αυτό το σήμα. Για το πρώτο, η προδιαγραφή δείχνει πόσα millivolt (1/1000 του βολτ, συντομογραφία mV) παράγει ανά Pascal (μονάδα μέτρησης πίεσης, συντομογραφία Pa). Αυτή η προδιαγραφή θα μοιάζει κάπως έτσι: 50mV/Pa. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο πιο ευαίσθητο είναι το μικρόφωνο.

Η δεύτερη έκδοση υπολογίζεται στην πραγματικότητα από την πρώτη. Είναι η αναλογία μεταξύ αυτής της μέτρησης millivolt και ενός επιπέδου αναφοράς ενός βολτ (V) και εκφράζεται σε ντεσιμπέλ (dB). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρνητικό αριθμό. Η προδιαγραφή 50mV/Pa θα μπορούσε επίσης να γραφτεί ως -26dBV/Pa. Εάν η προδιαγραφή δίνεται σε dBV, τότε όσο μεγαλύτερος είναι ο αρνητικός αριθμός, τόσο μικρότερη είναι η ευαισθησία του μικροφώνου.

Σκεφτείτε ένα πακέτο μικροφώνων

Τα πακέτα μικροφώνων μπορούν να σας εξοικονομήσουν πολλές δοκιμές και σφάλματα καθώς συγκεντρώνετε εξοπλισμό για το στούντιο του σπιτιού σας ή τις ζωντανές παραστάσεις.

Ορισμένα πακέτα μικροφώνων παρέχουν τα αξεσουάρ που χρειάζεστε για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα με το μικρόφωνο. Τέτοια πακέτα μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως βάση στήριξης κραδασμών, pop φίλτρο ή βάση μικροφώνου.