Ήχος & Εικόνα αυτοκινήτου, Οδηγοί αγοράς, Όλα

Οδηγός αγοράς στερεοφωνικού αυτοκινήτου

Πώς να επιλέξετε ένα στερεοφωνικό αυτοκινήτου που είναι κατάλληλο για εσάς!

Το στερεοφωνικό αυτοκινήτου είναι το κεντρικό στοιχείο κάθε ηχοσυστήματος αυτοκινήτου. Με τόσα πολλά που υπάρχουν, πώς διαλέγετε το σωστό; Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επιλογές σας για να αποκτήσετε το σωστό στερεοφωνικό για εσάς και το αυτοκίνητο ή το φορτηγό σας.

Γιατί να πάρετε ένα νέο στερεοφωνικό αυτοκινήτου; Ένα νέο στερεοφωνικό αυτοκινήτου (γνωστό και ως δέκτης αυτοκινήτου ή μονάδα κεφαλής (headunit) ή πηγή ήχου) θα σας προσφέρει καλύτερο ήχο, περισσότερες επιλογές σύνδεσης και επιλογές αναπαραγωγής από το τυπικό εργοστασιακό στερεοφωνικό.

Γιατί θέλετε να αντικαταστήσετε το τρέχον στερεοφωνικό σας;

Είτε θέλετε απλώς μια αντικατάσταση για ένα ελαττωματικό ραδιόφωνο, είτε θέλετε να αναβαθμίσετε λειτουργίες που δεν διαθέτετε αυτήν τη στιγμή, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε στο τι ακριβώς χάνετε και τι θέλετε να κερδίσετε με ένα νέο στερεοφωνικό.

Οι οθόνες αφής μπορούν να διευκολύνουν τον έλεγχο του στερεοφωνικού, την προσαρμογή των ρυθμίσεων, τη σχεδίαση της διαδρομής σας και την σύνδεση με το smartphone σας.

Καλύτερη ποιότητα ήχου

Η ανώτερη ενσωματωμένη ισχύς και ο καλύτερος σχεδιασμός του κυκλώματος σημαίνουν ότι ένα aftermarket στερεοφωνικό αυτοκινήτου δεν είναι απλώς πιο δυνατό από το τυπικό εργοστασιακό στερεοφωνικό, αλλά παράγει επίσης καθαρότερο, πιο πλούσιο και λεπτομερέστερο ήχο. Με τα βελτιωμένα tone controls μπορείτε να ρυθμίσετε τη μουσική σας με τον τρόπο που θέλετε.

Εάν η ποιότητα ήχου είναι το θέμα σας, αναζητήστε ένα στερεοφωνικό με χειριστήρια ήχου ακριβείας, όπως η ψηφιακή διόρθωση χρόνου και η παραμετρική ισοστάθμιση. Συνήθως θα τα βρείτε σε μοντέλα υψηλότερης ποιότητας, αλλά ακόμη και τα στερεοφωνικά aftermarket σε χαμηλότερη τιμή θα προσφέρουν περισσότερο έλεγχο ήχου από το τυπικό εργοστασιακό ραδιόφωνο.

Νέες πηγές για μουσική και πρόσθετες λειτουργίες

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να αποκτήσετε ένα νέο στερεοφωνικό είναι να επεκτείνετε τις επιλογές ακρόασης και άλλες λειτουργίες, όπως:

 • Αναπαραγωγή ψηφιακών μέσων, συμπεριλαμβανομένων αρχείων μουσικής υψηλής ανάλυσης
 • Υποστήριξη Android™ και iPhone®, συμπεριλαμβανομένων των Android Auto® και Apple CarPlay®
 • Δορυφορικό ραδιόφωνο SiriusXM
 • Συνδεσιμότητα Bluetooth®
 • Πλοήγηση GPS
 • Υποστήριξη για Pandora®, Spotify® και εφαρμογές (όπως ηχητικά βιβλία, podcast κ.λπ.)

Τι ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας;

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα νέο στερεοφωνικό που ταιριάζει στο ταμπλό σας. Προς διευκόλυνσή σας υπάρχουν πηγές ήχου, εργοστασιακού τύπου OEM οι οποίες είναι συμβατές με το μοντέλο του αυτοκίνητου που έχετε, αλλά φυσικά υπάρχουν και οι universal πηγές 1-DIN ή 2-DIN

Πώς ακούτε τη μουσική σας;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι το επόμενο βήμα για την επιλογή του σωστού δέκτη αυτοκινήτου. Γνωρίζοντας ποιες επιλογές είναι “must-haves” θα σας βοηθήσει να περιορίσετε την αναζήτησή σας και να εστιάσετε στις λειτουργίες που είναι σημαντικές για εσάς, ώστε να μπορείτε να ακούτε με τους τρόπους που προτιμάτε:

 • Android Auto™ και Apple CarPlay®: Διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία δεκτών που προσφέρουν αυτήν τη λειτουργικότητα smartphone. Παρέχουν πρόσβαση σε μια τεράστια ποικιλία εφαρμογών μουσικής απευθείας από την οθόνη αφής ή με φωνητικό έλεγχο.
 • Μουσική από το τηλέφωνό σας: Αναζητήστε ένα στερεοφωνικό που θα ελέγχει το τηλέφωνό σας ή που διαθέτει δυνατότητα Bluetooth® streaming. Υπάρχουν φυσικά και λύσεις αναβάθμισης Bluetooth του στερεοφωνικού σας 
 • Music players: Οι περισσότεροι δέκτες διαθέτουν εισόδους USB, ώστε να μπορείτε να έχετε μια έτοιμη βιβλιοθήκη μουσικής στο αυτοκίνητό σας συνεχώς. Μια auxiliary input σας επιτρέπει να συνδέετε συσκευές που δεν είναι USB ή φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής. Ορισμένοι δέκτες διαθέτουν επίσης υποδοχές κάρτας SD™.
 • CD: Εάν εξακολουθείτε να ακούτε αυτούς τους γυαλιστερούς δίσκους, βεβαιωθείτε ότι το νέο σας στερεοφωνικό μπορεί να τους παίξει. Ένας δέκτης CD ή DVD είναι αυτό που χρειάζεστε. Εάν δεν χρειάζεστε αναπαραγωγή δίσκου, τότε ένας δέκτης digital media ή multimedia μπορεί να είναι ο καλύτερος για εσάς.
 • SiriusXM: Εάν θέλετε να προσθέσετε δορυφορικό ραδιόφωνο στο νέο σας στερεοφωνικό αυτοκινήτου, βεβαιωθείτε ότι το στερεοφωνικό που θα επιλέξετε είναι “έτοιμο για δορυφορικό ραδιόφωνο”. Εάν ακούτε ήδη μέσω της εφαρμογής του τηλεφώνου ή έχετε φορητό δορυφορικό ραδιόφωνο, τότε το νέο σας στερεοφωνικό χρειάζεται απλώς μια βοηθητική είσοδο ή Bluetooth.
 • Ραδιόφωνο FM: Τα ραδιόφωνα με χαμηλή ευαισθησία στα FM κάνουν καλύτερη δουλειά στην έλξη ραδιοφωνικών σημάτων. Μια ευαισθησία FM από 8 έως 12 dBf θεωρείται πολύ καλή. Φροντίστε να αναζητήσετε αυτήν τη λεπτομέρεια στην περιγραφή του στερεοφωνικού.
 • HD Radio™ broadcasts: Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν ψηφιακά σήματα γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι. Για να κερδίσετε τα πλεονεκτήματα της λήψης, χωρίς στατικά και την καλύτερη ποιότητα ήχου, το στερεοφωνικό σας θα πρέπει να διαθέτει δέκτη ραδιοφώνου HD.

Ποιες είναι οι μη μουσικές λειτουργίες που θέλετε;

Τα σημερινά στερεοφωνικά αυτοκινήτου μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από την απλή αναπαραγωγή μουσικής. Εξετάστε άλλες επιλογές όπως αυτές.

 • Apple CarPlay και Android Auto: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα στερεοφωνικά με οθόνη αφής κάνουν την καλύτερη δουλειά για να φέρουν το smartphone σας στο αυτοκίνητο. Οι εφαρμογές CarPlay και Android Auto προσφέρουν τις αγαπημένες σας τηλεφωνικές υπηρεσίες με επίκεντρο το αυτοκίνητο (πλοήγηση, κλήσεις, ειδήσεις, ηχητικά και φωνητικά μηνύματα και podcast).
 • Bluetooth: Η συνδεσιμότητα Bluetooth σας δίνει την ελευθερία των κλήσεων hands-free και το streaming ήχου όταν χρησιμοποιείται με ένα συμβατό τηλέφωνο. Ειλικρινά, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν το χρειάζεστε, μάλλον θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το έχει το νέο στερεοφωνικό.
 • Πλοήγηση GPS: Τα στερεοφωνικά με ενσωματωμένη πλοήγηση σας βοηθούν να μην χαθείτε (ή σας βοηθούν να βρείτε το δρόμο σας αν το κάνετε). Η οθόνη πλοήγησης είναι πολύ μεγαλύτερη από το τηλέφωνό σας και από τους περισσότερους φορητούς πλοηγούς. Και έχετε την πρόσθετη πολυτέλεια των χειριστηρίων της οθόνης αφής για το στερεοφωνικό σας.
 • Χειριστήρια touchscreen: Μεγάλες οθόνες, πλήθος ενσωματωμένων λειτουργιών και εύκολη προσβασιμότητα είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα για την κατασκευή του ηχοσυστήματος σας γύρω από έναν μεγάλο δέκτη οθόνης αφής.

Ποια άλλα πράγματα πρέπει να λάβετε υπόψη σε ένα στερεοφωνικό αυτοκινήτου;

Καλύτερη εικόνα
Τα στερεοφωνικά αυτοκινήτου με τις οθόνες υψηλής τεχνολογίας και τις προηγμένες διατάξεις τους, μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση του εσωτερικού του αυτοκινήτου σας. Σκεφτείτε μια οθόνη πολλαπλών γραμμών, έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε πληροφορίες τραγουδιού, άλμπουμ και καλλιτέχνη χωρίς πολλή κύλιση. Διευκολύνουν επίσης τον έλεγχο και τη ρύθμιση του στερεοφωνικού.

Οι επιλογές σας περιλαμβάνουν έγχρωμες κινούμενες οθόνες και προσαρμόσιμους συνδυασμούς χρωμάτων για καλύτερο συνδυασμό με τα χρώματα στο ταμπλό σας. Αν θέλετε να βελτιώσετε την εμπειρία ακρόασης, αναζητήστε ένα στερεοφωνικό με φωτισμό που αναβοσβήνει με το ρυθμό!

Η καυτή τάση στα στερεοφωνικά αυτοκινήτων σήμερα είναι μια αιωρούμενη οθόνη (floating screen) – μια οθόνη που δεν χωράει στο ταμπλό, αλλά «αιωρείται» μπροστά του, συνήθως με διάμετρο μεταξύ 7 και 11 ιντσών. Αυτά τα στερεοφωνικά προσφέρουν ακόμα καλύτερη λειτουργικότητα και ευκολίας χρήσης του στερεοφωνικού.

Υποστήριξη οδήγησης και εφεδρικές κάμερες
Όλο και περισσότερα στερεοφωνικά με οθόνη αφής περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία είσοδο κάμερας και μερικά προσφέρουν έως και τέσσερις. Η προσθήκη εφεδρικής κάμερας, dash cam, κάμερα οπισθοπορείας ή/και πλαϊνών καμερών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον παράγοντα ασφαλείας σε υψηλά επίπεδα. Μερικά στερεοφωνικά αυτοκινήτου μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να ενσωματώσετε εργοστασιακές κάμερες, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε τη λειτουργικότητά τους ακόμα και όταν εγκαθιστάτε ένα νέο στερεοφωνικό αυτοκινήτου.

Επεκτασιμότητα ήχου
Οι Auxiliary inputs, οι συνδέσεις USB και οι audio/video outputs σας επιτρέπουν να επεκτείνετε το σύστημά σας συνδέοντας φορητά music players, οθόνες βίντεο για τα πίσω καθίσματα, εξωτερικούς ενισχυτές και ενεργά subwoofers στο νέο σας στερεοφωνικό.

Εάν χτίζετε το σύστημά σας με περισσότερα στοιχεία ήχου, οι έξοδοι προενισχυτή σας επιτρέπουν να συνδέσετε εξωτερικούς ενισχυτές για να τροφοδοτήσετε τα ηχεία σας ή ένα subwoofer. Ο αριθμός των εξόδων μπορεί να ποικίλλει, αλλά θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα σετ. Η τάση εξόδου κυμαίνεται συνήθως από 2 έως 5 volts. Όσο υψηλότερη είναι αυτή η ονομαστική τάση, τόσο πιο καθαρό είναι το σήμα που στέλνεται στον ενισχυτή σας. Εάν γνωρίζετε ότι θα προσθέσετε στο μέλλον ένα subwoofer, αναζητήστε ένα μοντέλο με αποκλειστική subwoofer output, αυτό θα σας επιτρέψει να προσαρμόσετε την ένταση του subwoofer ανεξάρτητα, αντί να χρησιμοποιήσετε το bass control.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιασδήποτε απορία. Το εξειδικευμένο μας προσωπικό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το καλύτερο στερεοφωνικό, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Πηγή άρθρου και φωτογραφιών: crutchfield.com