Οδηγοί αγοράς

Οδηγός αγοράς DI Boxes

DI Box: Πως χρησιμοποιείται και ποιο να αγοράσετε

Στις συναυλίες, οι μηχανικοί ήχου εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι μαγνητικές και ηλεκτρικές παρεμβολές δεν κατακλύζουν την ποιότητα του ήχου της μπάντας στη σκηνή. Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια είναι ένα direct box, γνωστό και ως DI box.

Τι είναι ένα DI Box;

Το DI box είναι μια συσκευή που επιτρέπει στους μουσικούς να συνδέσουν τα όργανά τους σε μια κονσόλα μίξης ήχου χωρίς να προσθέτουν ανεπιθύμητο θόρυβο. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα εκπέμπουν μη ισορροπημένο ήχο υψηλής αντίστασης (δηλαδή, το ηλεκτρικό ρεύμα αντιμετωπίζει υψηλή αντίσταση, μετρημένο σε Ohms), αλλά τα ηχητικά σήματα ταξιδεύουν καλύτερα μέσω καλωδίων που είναι ισορροπημένα με χαμηλή αντίσταση (δηλαδή χαμηλή αντίσταση, όπως συμβαίνει με μικρόφωνα που χρησιμοποιούν καλώδια XLR). Για να μην γίνει πολύ θορυβώδες ένα σήμα ήχου στο δρόμο του προς την κονσόλα μίξης, οι μουσικοί και οι μηχανικοί ήχου χρειάζονται έναν τρόπο να μετατρέψουν το σήμα υψηλής σύνθετης αντίστασης από ένα καλώδιο οργάνων σε σήμα χαμηλής σύνθετης αντίστασης που μπορεί να μεταφερθεί στην είσοδο μικροφώνου του μίκτη μέσω XLR. Εδώ μπαίνει ένα DI box.

Αν θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα την διαφορά μεταξύ balanced και unbalanced σήματος, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο Ισορροπημένα ή μη ισορροπημένα σήματα

Τι κάνει ένα DI Box;

Ένα DI box μετατρέπει ένα σήμα εισόδου υψηλής σύνθετης αντίστασης σε σήμα χαμηλής σύνθετης αντίστασης που μπορεί να σταλεί σε μια κονσόλα μίξης. Αυτό έχει τέσσερα αξιοσημείωτα αποτελέσματα:

 1. Μετατρέπει τα σήματα οργάνων σε line level από ένα καλώδιο οργάνων 1/4″ σε ήχο mic level που μπορεί να τρέξει μέσω ενός balanced καλωδίου XLR.
 2. Αφαιρεί το ανεπιθύμητο βουητό 60 κύκλων που παράγεται από έναν βρόχο γείωσης.
 3. Επιτρέπει μεγάλες διαδρομές καλωδίων χωρίς να προσθέτει περιττό θόρυβο στο σύστημα PA.
 4. Επιτρέπει σε σήματα line level να φτάσουν στους ενισχυτές χάρη σε μια έξοδο “thru” που διατηρεί το unbalanced σήμα.

Τι είναι ένα Active DI Box;

Ένα ενεργό DI box απαιτεί πηγή ενέργειας. Ορισμένα από αυτά τα κουτιά χρησιμοποιούν μπαταρίες εννέα Volt, μερικά χρησιμοποιούν phantom power 48 V που μεταφέρεται μέσω καλωδίου XLR και μερικά έχουν αποκλειστική παροχή AC.

Τι είναι ένα παθητικό DI Box;

Ένα παθητικό DI box δεν απαιτεί πηγή ενέργειας. Λειτουργεί ως μετασχηματιστής, μετατρέποντας τις εισόδους line level σε εξόδους χαμηλής σύνθετης αντίστασης μέσω ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής.

Ενεργά vs παθητικά DI Boxes: Ποια είναι η διαφορά;

Όπως αναφέρθηκε τα ενεργά DI χρειάζονται πηγή ενέργειας, ενώ τα παθητικά DI δεν απαιτούν ρεύμα. Παρόλο που εκτελούν την ίδια λειτουργία, μετατρέποντας unbalanced σήματα υψηλής σύνθετης αντίστασης σε balanced έξοδο XLR, λειτουργούν διαφορετικά και συνδυάζονται με διαφορετικά είδη οργάνων.

 • Τα παθητικά DI box αυξάνουν τον κορεσμό. Ένα παθητικό DI box είναι ένας μετασχηματιστής, ο οποίος του επιτρέπει να δημιουργεί έναν κορεσμένο ήχο υπό τη ισχύ του ήχου υψηλής απόδοσης. Εάν χρησιμοποιείτε μια άμεση είσοδο με ισχυρό σήμα, όπως μπάσα με ενεργά pickups ή ένα ισχυρό ηλεκτρονικό keyboard, ένα παθητικό DI box μπορεί να πάρει αυτήν την σύνθετη αντίσταση υψηλής εισόδου και να τη μετατρέψει σε ένα πολύ ευχάριστο, ελαφρώς κορεσμένο σήμα εξόδου.
 • Τα παθητικά DI box έχουν ground lift. Τα περισσότερα καλά κατασκευασμένα παθητικά DI box διαθέτουν επίσης διακόπτη ground lift, ο οποίος παρέχει μια πρόσθετη επιλογή για την αφαίρεση βρόχων γείωσης, ιδιαίτερα εάν το όργανο που συνδέετε παρέχει τη δική του διαδρομή γείωσης για ηλεκτρικό σήμα. (Τα ηλεκτρικά keyboards δημιουργούν συχνά μια διαδρομή γείωσης, γεγονός που καθιστά τον διακόπτη ground lift ενός DI πολύ χρήσιμο.)
 • Τα ενεργά DI box χρησιμεύουν ως προενισχυτές. Επειδή τα ενεργά κουτιά DI παρέχουν άμεση έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο ηχητικό σήμα σας, λειτουργούν αποτελεσματικά σαν προενισχυτές, ενισχύοντας τα σήματα υψηλής συχνότητας. Για αυτόν τον λόγο, τα ενεργά κουτιά DI είναι δημοφιλή στα στούντιο και ορισμένες εταιρείες που σχετίζονται περισσότερο με κονσόλες μίξης, κατασκευάζουν μονοκάναλα και στερεοφωνικά ενεργά κουτιά DI που συνδυάζονται όμορφα με μια κονσόλα στούντιο.
 • Τα ενεργά κουτιά DI συνδυάζονται καλύτερα με παθητικά όργανα. Όταν πρόκειται για live ήχο, τα ενεργά DI box συνδυάζονται καλύτερα με παθητικά όργανα. Όσο χαμηλότερη είναι η έξοδος του οργάνου, τόσο πιο χρήσιμο θα είναι ένα ενεργό DI box. Τα ηλεκτρικά μπάσα με παθητικά pickups επωφελούνται από τα ενεργά DI, όπως και οι ακουστικές κιθάρες που δεν έχουν έξοδο με μπαταρία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ενεργό DI για μια κιθάρα με παθητικά pickups.
 • Τα παθητικά DI box συνδυάζονται καλά με ενεργά όργανα. Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, τα παθητικά DI box είναι μια καλή επιλογή όταν το όργανο εισόδου σας παράγει σήμα υψηλής έντασης. Τα ηλεκτρονικά keyboards θα πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως και οι ακουστικές κιθάρες που έχουν pickup με μπαταρία. Πολλές σύγχρονες κιθάρες μπάσου χρησιμοποιούν ενεργά pickups και αυτά συνδυάζονται καλά με παθητικά DI box. Ορισμένες ηλεκτρικές κιθάρες έχουν επίσης ενεργά συστήματα pickup. Ωστόσο, οι περισσότεροι κιθαρίστες αντλούν μεγάλο μέρος του τόνου τους από τον ίδιο τον ενισχυτή κιθάρας, επομένως συνήθως προτιμούν να βάζουν ένα μικρόφωνο μπροστά από το ηχείο του ενισχυτή κιθάρας, αντί να εκπέμπουν ένα μη ενισχυμένο σήμα κιθάρας στην κονσόλα μίξης.

Πώς να επιλέξετε το σωστό DI Box

Με πολλά DI box στην αγορά, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή ενός:

 1. Υπολογίστε τι είδους εισόδους θα χρησιμοποιήσετε. Εάν εργάζεστε με μπάσο ή κιθάρα, θα χρειαστείτε μόνο ένα μονοκάναλο DI. Εάν εργάζεστε με keyboard, θα επωφεληθείτε από ένα στερεοφωνικό DI, καθώς τα περισσότερα πληκτρολόγια παρέχουν στερεοφωνική έξοδο. Εάν εκτελείτε ήχο από κινητό, tablet ή υπολογιστή, μπορεί να θέλετε ένα DI box που έχει είσοδο 1/8″. Μπορείτε να αφαιρέσετε πολύ θόρυβο και να αυξήσετε την απόκριση συχνότητας από αυτές τις συσκευές όταν τις στέλνετε μέσω DI box και σε balanced έξοδο.
 2. Επιλέξτε ένα παθητικό ή ενεργό DI. Αυτή η επιλογή εξαρτάται από το είδος των οργάνων που θα χρησιμοποιήσετε. Οι παθητικές πηγές ήχου, όπως τα vintage pickups και τα ακουστικά όργανα, συνδυάζονται καλά με τα ενεργά DI boxes και οι ενεργές πηγές ήχου, όπως τα keyboards και τα ενεργά pickups κιθάρας, συνδυάζονται καλά με τα παθητικά DI boxes. Τα ενεργά DI ακούγονται επίσης υπέροχα ως προενισχυτές για tracking ή για reamping στο στούντιο ηχογράφησης.

Πηγή άρθρου: masterclass.com