Ήχος σκάφους, Οδηγοί αγοράς, Όλα

Οδηγός αγοράς marine radio

Πως να επιλέξετε το marine στερεοφωνικό το οποίο είναι κατάλληλο για εσάς

Από το ηλιακό φως έως τις ακραίες θερμοκρασίες, το ραδιόφωνο ενός σκάφους πρέπει να υπομείνει πολλές συνθήκες. Εάν θέλετε εξαιρετικό ήχο στο σκάφος σας, χρειάζεστε εξοπλισμό βαθμολογίας marine  που έχει σχεδιαστεί για να αντέχει τα στοιχεία. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον δέκτη που είναι κατάλληλος για το σκάφος σας.

Τι κάνει τα marine ραδιόφωνα διαφορετικά;

Τα marine ραδιόφωνα πρέπει να μπορούν να αντέξουν τις κλιματικές συνθήκες, ακόμη και όταν το σκάφος είναι δεμένο στη μαρίνα. Το νερό, το αλάτι και ο ήλιος που κάνουν το σκάφος τόσο διασκεδαστικό για εσάς, μπορούν να καταστρέψουν τα ηλεκτρικά εξαρτήματα του σκάφους σας. Εάν ο εξοπλισμός σας δεν είναι κατασκευασμένος για τέτοιου είδους συνθήκες, δεν θα διαρκέσει ούτε μια σεζόν.

Ο εξοπλισμός ήχου Marine υποβάλλεται σε εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες, ώρες εκτεταμένων δοκιμών προπαραγωγής. Οι θάλαμοι δοκιμής υπεριώδους ακτινοβολίας προσομοιώνουν χρόνια έκθεσης στον ήλιο, ενώ οι ειδικοί θάλαμοι «ομίχλης αλατιού» προσομοιώνουν χρόνια έκθεσης σε σκληρά περιβάλλοντα με θαλασσινό νερό. Οι εκρήξεις νερού δοκιμάζουν κάθε στεγανοποίηση για να διασφαλίσουν ότι κάθε κουμπί, διακόπτης και θύρα είναι ανθεκτικά στην υγρασία. Και ειδικές ομοιόμορφες επιστρώσεις παρέχουν πρόσθετη προστασία για το εσωτερικό κύκλωμα.

Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν εξετάζετε τον εξοπλισμό ήχου για το σκάφος σας:

  1. Ανθεκτικότητα στο νερό: Εάν ο εξοπλισμός σας είναι “ανθεκτικός στο νερό”, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χειριστεί πιτσιλιές και ελαφριά βροχή, αλλά δεν είναι κατασκευασμένος για να χειρίζεται βύθιση. Τα επίπεδα αντίστασης διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή. Τα αδιάβροχα προϊόντα, από την άλλη πλευρά, μπορούν να βυθιστούν πλήρως χωρίς ζημιά, αν και οι ιδιαιτερότητες ποικίλλουν και εδώ.
  2. Αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV): Τα ποιοτικά θαλάσσια εργαλεία έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τις βλάβες από τον ήλιο. Είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να αναζητήσετε στις προσόψεις του δέκτη, στους κώνους ηχείων και στα τηλεχειριστήρια.
  3. Αντιδιαβρωτική προστασία: Το αλμυρό νερό μπορεί να μετατρέψει τον εξαιρετικό εξοπλισμό σε σαβούρα σε ελάχιστο χρόνο. Ο εξοπλισμός ήχου Marine έχει σχεδιαστεί για να αντέχει στη σκουριά και τη διάβρωση, με επικαλυμμένες πλακέτες κυκλωμάτων, επιμεταλλωμένες συνδέσεις και ανθεκτικά στη σκουριά εξαρτήματα πλαισίου.

Η αντοχή στο νερό είναι απαραίτητη για τα ηλεκτρονικά συστήματα σκάφους. Εάν το στερεοφωνικό σας δεν μπορεί να αντέξει τα στοιχεία, πιθανότατα δεν θα αντέξει μια ολόκληρη σεζόν.

Τι πρέπει να αναζητήσετε σε ένα marine ραδιόφωνο;

Η αγορά ενός marine στερεοφωνικού μοιάζει πολύ με την αγορά ενός στερεοφωνικού αυτοκινήτου και ισχύουν πολλά από τα περισσότερα χαρακτηριστικά.

Τα σωστά χαρακτηριστικά:

Ο εξοπλισμός ήχου Marine είναι σχεδόν όπως ο εξοπλισμός αυτοκινήτου, καθώς οι καλύτερες προδιαγραφές σημαίνουν καλύτερο ήχο. Για δέκτες, αναζητήστε υψηλό λόγο σήματος προς θόρυβο, ευρεία απόκριση συχνότητας και άφθονη ισχύ RMS. Εάν το ραδιόφωνο είναι αυτό που χρειάζεστε, ελέγξτε την προδιαγραφή ευαισθησίας FM, όσο χαμηλότερη, τόσο το καλύτερο.

Bluetooth®, δορυφορικό ραδιόφωνο SiriusXM και πολλά άλλα

Οι μέρες του κλασικού ραδιοφώνου AM/FM έχουν περάσει προ πολλού. Οι σημερινοί marine δέκτες CD και οι δέκτες ψηφιακών μέσων είναι εξίσου ισχυροί και με πολλές δυνατότητες. Η ενσωματωμένη συνδεσιμότητα Bluetooth® σας επιτρέπει να μεταδίδετε μουσική ή να πραγματοποιείτε κλήσεις χωρίς να πάρετε το χέρι σας από το τιμόνι. Οι δορυφορικοί ραδιοφωνικοί δέκτες SiriusXM σας επιτρέπουν να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας μουσική, τα σπορ και να μιλάτε έως και 200 μίλια από τη θάλασσα. Και οι πολλαπλές συνδέσεις USB και aux θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε ολόκληρη τη μουσική συλλογή σας συνδέοντας το smartphone, το thumb drive ή τη συσκευή αναπαραγωγής μουσικής. Οι σημερινοί aftermarket marine δέκτες έχουν όλα όσα χρειάζεστε για να διασκεδάσετε στην αποβάθρα και στο νερό.

Καλύτερος ήχος

Όταν ψάχνετε για νέα marine ηχεία, θα χρειαστείτε άφθονο χειρισμό ισχύος, συν αδιάβροχους κώνους, ελαστικά περιβλήματα και γρίλιες ανθεκτικές στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Υψηλή ισχύς

Δεδομένου ότι θα ακούτε τη μουσική σας στο ύπαιθρο (σε αντίθεση με τα ακουστικά όρια ενός αυτοκινήτου), η υψηλή ισχύς είναι απαραίτητη για καθαρό ήχο σε ένα σκάφος. Οι περισσότεροι marine δέκτες διαθέτουν ενσωματωμένους ενισχυτές 4 δρόμων, αλλά αν σας αρέσει η ένταση ή απλά θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον θόρυβο του ναυτικού περιβάλλοντος, ίσως να θέλετε να προσθέσετε έναν εξωτερικό marine ενισχυτή στο σύστημά σας. Ένας ενισχυτής (και ένα κιτ marine καλωδίωσης ενισχυτή) θα αναδείξουν τα καλύτερα στα νέα σας ηχεία, ακόμα και ένα marine subwoofer.

Μπορείτε πραγματικά να ενισχύσετε τα μπάσα του σκάφους σας με ένα marine subwoofer

Επεκτασιμότητα

Εάν έχετε στο μυαλό σας ένα μεγαλύτερο ηχοσύστημα, αναζητήστε έναν marine δέκτη με πολλαπλά σετ εξόδων προενισχυτή. Αυτό διευκολύνει τη σύνδεση και τον έλεγχο εξωτερικών ενισχυτών και subwoofer καθώς χτίζετε το απόλυτο ηχοσύστημα στα σκάφους σας.

Πολλά marine ραδιόφωνα είναι διαθέσιμα με αδιάβροχα, ενσύρματα τηλεχειριστήρια. Αυτά τα τηλεχειριστήρια σας επιτρέπουν να τοποθετήσετε το ραδιόφωνο μέσα σε ένα υδατοστεγές χώρο, εάν το χρειάζεστε, ενώ παρέχουν σε εσάς και τους επιβάτες σας άνετο έλεγχο από διάφορα σημεία του σκάφους.

Πώς θα το εγκαταστήσετε;

Η εγκατάσταση ενός νέου δέκτη σε ένα σκάφος μπορεί να είναι λίγο δύσκολη. Σε αντίθεση με τα περισσότερα υπόλοιπα οχήματα, τα σκάφη δεν προσφέρουν γενικά ένα προφανές, ιδανικό μέρος για εξοπλισμό ήχου. Και ανάλογα με τους διάφορους περιορισμούς ισχύος και χώρου, η εγκατάσταση του σκάφους σας θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντικατάσταση του στερεοφωνικού του σκάφους σας είναι μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Πολλά σκάφη είναι εξοπλισμένα με δέκτες “single-DIN” (ύψους 2″) και υπάρχουν πολλοί δέκτες marine aftermarket που θα ταιριάζουν. Τις περισσότερες φορές, το παλιό στερεοφωνικό βγαίνει αμέσως με τη βοήθεια απλών εργαλείων και το καινούργιο θα πρέπει να κουμπώσει προς τα μέσα με τη βοήθεια των στηριγμάτων στερέωσης που περιλαμβάνονται στη συσκευασία.

Οι δέκτες τύπου μετρητή διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Μια άλλη επιλογή, ειδικά για μικρότερα σκάφη, είναι ένας δέκτης τύπου μετρητή. Αυτοί οι δέκτες ψηφιακών μέσων είναι, όπως πιθανώς μαντέψατε, σχεδιασμένοι για να χωρούν σε ένα τυπικό άνοιγμα μετρητή. Είναι βολικά για μικρότερα σκάφη με περιορισμένο χώρο στο ταμπλό. Φυσικά, δεν παίζουν CD, αλλά είναι εξαιρετικά για το τυπικό ραδιόφωνο AM/FM/Weather και την αναπαραγωγή μουσικής από το smartphone σας.

Δεν νομίζετε ότι έχετε χώρο για δέκτη; Υπάρχουν μοντέλα που σας προσφέρουν υπέροχο ήχο και μπορείτε να τα εγκαταστήσετε σε ένα cubby ή κονσόλα.

Ορισμένα σκάφη δεν προσφέρουν ένα βολικό μέρος για να εγκαταστήσετε έναν δέκτη. Εάν το σκάφος σας είναι ένα από αυτά ή απλά δεν θέλετε να δημιουργήσετε μια θέση τοποθέτησης, σκεφτείτε έναν δέκτη κρυψώνα “μαύρο κουτί”. Αυτοί οι δέκτες ψηφιακών μέσων έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται μακριά από το οπτικό πεδίο, αλλά διαθέτουν στιβαρά, αδιάβροχα χειριστήρια που σας δίνουν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες και τη συνδεσιμότητα που θα θέλατε ποτέ από έναν ναυτικό δέκτη.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι είτε κάνετε την εγκατάσταση μόνοι σας είτε αφήνετε κάποιον άλλο να χειριστεί την εργασία, εσείς (ή ο εγκαταστάτης σας) θα έχετε πρόσβαση στην ομάδα τεχνικής υποστήριξης μας εάν χρειάζεστε βοήθεια στην πορεία. Ως πελάτης του iCan, λαμβάνετε δωρεάν βοήθεια τεχνικής υποστήριξης για τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού.

Αποκτήστε το ραδιόφωνο που σας ταιριάζει

Σήμερα στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία ανθεκτικών, υψηλής ποιότητας marine ραδιοφώνων. Στην πραγματικότητα, σχεδόν οποιαδήποτε διαμόρφωση A/V μπορείτε να φανταστείτε στο αυτοκίνητό σας, μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να λειτουργεί και στο σκάφος σας. Έχοντας κατά νου αυτήν την ευελιξία, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε ένα marine ηχοσύστημα, επομένως φροντίστε να μελετήσετε προσεκτικά κάθε προϊόν προτού αποφασίσετε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς.

Όπως πάντα, εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας. Οι σύμβουλοί μας είναι εδώ για να βοηθήσουν!

Πηγή άρθρου crutchfield.com