Οδηγοί αγοράς

Οδηγός αγοράς sub αυτοκινήτου

Τα subwoofers είναι ηχεία που προορίζονται αποκλειστικά για την αναπαραγωγή χαμηλών συχνοτήτων. Ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που σας αρέσει ή το πόσο απαλά ή δυνατά σας αρέσει να ακούτε, ένα ποιοτικό sub μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη συνολική εμπειρία ακρόασης. Τα ηχεία του αυτοκινήτου είναι μικρά και αδύναμα με σχετικά χαμηλού επιπέδου υλικά για κοστολογικούς λόγους, επομένως έχουν πρόβλημα να παράγουν δυνατό και βαθύ ήχο χαμηλής συχνότητας για να δώσουν στη μουσική σας ρεαλισμό και ποιότητα. Ένα subwoofer μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα σύστημα με καλό ήχο και ένα σύστημα με εξαιρετικό ήχο.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να προσθέσετε ένα subwoofer στο αυτοκίνητό σας. Ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών σας προτιμήσεων, του προϋπολογισμού (budget) και του χώρου που έχετε διαθέσιμο στο όχημά σας.

 

Τι είδους subwoofer πρέπει να πάρετε;

Ένα subwoofer είναι σαν ένα ακόμα ηχείο, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε καμπίνα για να λειτουργεί σωστά. Επιπλέον, θα χρειαστεί να τροφοδοτήσετε το sub με έναν εξωτερικό ενισχυτή. Το μέγεθος των sub κυμαίνονται συνήθως από 8″ έως 15″. Υπάρχουν μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με χαμηλή ή υψηλή ισχύ και σε ποικιλία διαφορετικών τύπων καμπίνας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αντιστάσεις και πηνία φωνής, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια ταιριάζουν με το subwoofer σας. Εάν ξεκινάτε από την αρχή τον σχεδιασμό του ηχοσυστήματος, καλύτερα ξεκινήστε με την επιλογή του subwoofer.

 

Θέλω έναν εύκολο συνδυασμό καμπίνας και subwoofer.

Τα κλειστά subwoofers είναι προ-συναρμολογημένα σε μία καμπίνα σχεδιασμένη για να φιλοξενεί το συγκεκριμένο sub.  Αυτό εξαλείφει την ανάγκη να επιλέξετε ένα περίβλημα για το sub, οπότε δεν θα χρειαστεί να κοπιάσετε και να χάσετε χρόνο στο σχεδιασμό και την κατασκευή του συστήματός σας. Θα περιοριστείτε μόνο στον αριθμό των επιλογών ηχείων και τύπου καμπίνας. Θα χρειαστείτε ακόμα έναν εξωτερικό ενισχυτή για να τροφοδοτήσετε το δευτερεύον.

 

Θέλω ένα απλό, σύστημα μπάσων που εξοικονομεί χώρο.

Ένα αυτοενισχυόμενο sub είναι μία πολύ καλή επιλογή. Συνδυάζει ενισχυτή και woofer σε ένα περίβλημα. Δεδομένου ότι ο ενισχυτής είναι ενσωματωμένος, το μόνο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε που θα το εγκαταστήσετε. Πολλά subwoofers είναι συμπαγή και δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο αυτοκίνητό σας. Ενώ τα αυτοενισχυόμενα sub μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά στα μπάσα, οι οδηγοί τους και οι ενισχυτές τους μπορεί να μην παρέχουν όλη την ισχύ ήχου που θέλετε. Από την άλλη πλευρά, η σχετικά απλή εγκατάσταση και το μικρό τους μέγεθος τα καθιστούν ένα εξαιρετικό πρόσθετο στοιχείο στα εργοστασιακά απλά στερεοφωνικά συστήματα.

 

Μερικά βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη

Μόλις αποφασίσετε τι τύπο subwoofer ή σύστημα θέλετε να αγοράσετε, η σύγκριση των προδιαγραφών μπορεί να είναι χρήσιμη για τη λήψη της απόφασής σας. Ακολουθούν ορισμένες βασικές προδιαγραφές που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Ισχύς: Εάν θέλετε ένα σύστημα που πραγματικά σας κάνει να τρέμετε από τα μπάσα, δώστε προσοχή στις τιμές ισχύος RMS και όχι στις μέγιστες τιμές ισχύος. Η ισχύς RMS μετράει την συνεχή ισχύ και είναι ένα πολύ πιο ρεαλιστικό μέτρο από την ισχύ αιχμής. Βεβαιωθείτε ότι το sub μπορεί να χειριστεί τουλάχιστον την ισχύ εξόδου του ενισχυτή σας.
 • Υπολογίστε την ισχύ που μπορεί να χρειάζεται το subwoofer σας προκειμένου τα μπάσα να συνδυάζονται και να ισορροπούν καλά με το υπάρχον σύστημά σας.

 Εάν έχετε:

Ένα εργοστασιακό ραδιόφωνο (πηγή) — δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από 50 έως 200 watt RMS ισχύος για τα μπάσα.

Μια πηγή aftermarket — μπορεί να θέλετε 200 έως 300 watts RMS ισχύος.

Ενισχυμένα ηχεία με περίπου 50 watts RMS ανά κανάλι — 250 έως 500 watts RMS είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Ένα σύστημα με 100 watt RMS ανά κανάλι — το οποίο έχει τουλάχιστον 1.000 Watt RMS ή περισσότερο για το δευτερεύον δεν είναι ασυνήθιστο

 • Ευαισθησία: Η ευαισθησία συμβαδίζει με τη δύναμη για να επιτύχετε υψηλή απόδοση. Ένα sub που έχει υψηλή ευαισθησία απαιτεί λιγότερη ισχύ για να παράγει την ίδια ποσότητα ήχου με ένα μοντέλο με μικρότερη ευαισθησία.
 • Εύρος συχνότητας: Το εύρος συχνοτήτων σάς δίνει μια ιδέα για το πόσο χαμηλά μπορεί να παίξει ένα subwoofer. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η πραγματική απόδοση του subwoofer μπορεί να εξαρτάται από πολλές μεταβλητές, όπως ο τύπος καμπίνας στην οποία είναι τοποθετημένος.
 • Τύπος περιβλήματος: Ο τύπος του περιβλήματος στο οποίο είναι τοποθετημένο ένα sub θα έχει μεγάλη επίδραση στον τύπο ήχου που παράγει. Σε γενικές γραμμές, τα σφραγισμένα κουτιά σας δίνουν τον βαθύτερο, ακριβέστερο ήχο και παράγουν περισσότερη ένταση.
 • Αριθμός πηνίων φωνής: Τα subwoofer με διπλά πηνία φωνής είναι μια δημοφιλής επιλογή στους λάτρεις του ήχου αυτοκινήτου που θέλουν μεγαλύτερη ευελιξία στην καλωδίωση των ηχοσυστημάτων τους. Ενώ τα τυπικά subwoofers έχουν ένα μονό πηνίο φωνής, τα subwoofers διπλού πηνίου φωνής (DVC) χρησιμοποιούν δύο ξεχωριστά πηνία φωνής, το καθένα με τις δικές του συνδέσεις, τοποθετημένα σε έναν κύλινδρο, συνδεδεμένα σε έναν κοινό κώνο.
 • Μέγεθος του woofer: Είναι η πιο συχνή ερώτηση, ποιο μέγεθος subwoofer παίζει πιο δυνατά και χαμηλότερα; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, πρέπει να λάβετε υπόψη την ευαισθησία, τον τύπο του περιβλήματος και τη διαθέσιμη ισχύ. Εάν ο απώτερος στόχος σας είναι να έχετε ένα σύστημα που παίζει δυνατά και χαμηλά και ο χώρος δεν είναι πρόβλημα, προτιμήστε τα μεγαλύτερα subwoofers. Αλλά μην υποτιμάτε τα μικρότερα subwoofers. Με σωστή τροφοδοσία και σωστό περίβλημα, τα μικρότερα subs μπορούν να βγάλουν πολύ δυνατό ήχο.
 • Αντίσταση: Τα περισσότερα subwoofers έχουν αντίσταση 4 ohms, αλλά πλέον και τα subwoofers των 2 ohm, 8 ohm και διπλού πηνίου έχουν γίνει και αυτά συνηθισμένα. Όταν έχετε επιλέξει ένα subwoofer, αναζητήστε ενισχυτές που θα ταιριάζουν και με την τιμή ισχύος και με την τιμή της σύνθετης αντίστασης. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από ενισχυτές, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε έναν που θα αναδείξει το sub που έχετε επιλέξει.

 

Αποκτήστε όλα όσα χρειάζεστε

 • Θα χρειαστείτε έναν ενισχυτή που θα οδηγεί το subwoofer.

Οι μονοφωνικοί ενισχυτές 1 καναλιού έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν καλύτερα με subwoofer και συχνά διαθέτουν φίλτρα και χειριστήρια τόνου ειδικά κατασκευασμένα για να χειρίζονται τα μπάσα. Θα χρειαστείτε έναν ενισχυτή που να μπορεί να εξάγει μέχρι την κορυφαία ισχύ RMS του subwoofer.

 • Εάν αγοράζετε ένα subwoofer με καμπίνα, θα χρειαστείτε το κατάλληλο περίβλημα.

Το υλικό της καμπίνας από πολυεστέρα επιβραδύνει τα ηχητικά κύματα μέσα σε ένα δευτερεύον κουτί, καθιστώντας το subwoofer πιο αποδοτικό (και πιο δυνατό).

 • Ίσως χρειαστείτε ένα κιτ καλωδίωσης ενισχυτή και ένα καλώδιο ηχείων για να στείλετε σήμα και ισχύ σε ένα δευτερεύον sub ή ένα συνδυασμό sub-ενισχυτή.

Είναι απολύτως απαραίτητο για έναν ενισχυτή να λαμβάνει ολόκληρη την ηλεκτρική ενέργεια μέσω μεγάλων καλωδίων ρεύματος προκειμένου να λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια. Η ισχύς του ενισχυτή καθορίζει το σωστό μέγεθος καλωδίων τροφοδοσίας. Οι κατασκευαστές ενισχυτών συνήθως προτείνουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος καλωδίου τροφοδοσίας για κάθε έναν από τους ενισχυτές τους.