Ακουστική βελτίωση, Όλα

Πού να τοποθετήσετε ακουστικά πάνελ

Γιατί είναι σημαντική η τοποθέτηση των ακουστικών πάνελ;

Το να γνωρίζετε πού να τοποθετήσετε τα ακουστικά πάνελ απαιτεί κατανόηση των πηγών ήχου και των αντανακλάσεών τους. Τα πάνελ θα πρέπει να τοποθετούνται στις περιοχές όπου ο ήχος ανακλάται. Επομένως, η αντιμετώπιση αυτών των πρώτων αντανακλάσεων θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του θορύβου.

Η αγορά και η εγκατάσταση ακουστικών πάνελ είναι μια επένδυση, οπότε είναι φυσικό να γνωρίζετε πού να τα τοποθετήσετε για να εξασφαλίσετε ότι τα χρήματά σας θα δαπανηθούν σοφά. Εάν διαχειρίζεστε μια επιχείρηση, η σωστή τοποθέτηση τους θα βελτιώσει την εμφάνιση και την αίσθηση του χώρου εργασίας σας. Επιπλέον, θα αυξήσει τη χρηστικότητα των αιθουσών συνεδριάσεων και την αποτελεσματικότητα των συνεργασιών στο γραφείο.

Τι είναι το ακουστικό πάνελ;

Τα ακουστικά πάνελ είναι μερικών εκατοστών πάχους και σχεδιάζονται για να απορροφούν ή να διαχέουν τα ηχητικά κύματα. Κατασκευάζονται από μια ευρεία γκάμα υλικών, συμπεριλαμβανομένου του αφρού πολυουρεθάνης και του ανακυκλωμένου υφάσματος ή πολυεστέρα, ακόμη και ξύλου. Οι επιλογές τοποθέτησης περιλαμβάνουν επιφάνειες όπως οι τοίχοι και οι οροφές, αλλά υπάρχουν και επιλογές ανάρτησης ή ελεύθερης τοποθέτησης.

Τα ακουστικά πάνελ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο όπου χρειάζεται να ελεγχθούν οι ηχητικές αντανακλάσεις. Έτσι, αν το γραφείο σας φαίνεται πολύ θορυβώδες για να σκεφτείτε καθαρά, υπάρχει βοήθεια στη διάθεσή σας. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τη σωστή χρήση τους, η οποία απαιτεί δοκιμές του δωματίου για να δείτε πώς ανακλάται ο ήχος.

Προβληματισμοί για την τοποθέτηση των ακουστικών πάνελ

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την εγκατάσταση, οπότε είναι σημαντικό να μην βιαστείτε. Το μέγεθος και το σχήμα του δωματίου και η θέση της πηγής ήχου παίζουν ρόλο, οπότε οι δοκιμές είναι απαραίτητες.

Κάθε χώρος είναι διαφορετικός, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται διαφορετικός αριθμός και διάταξη ακουστικών πάνελ. Οι χώροι γραφείου κυρίως απαιτούν έλεγχο των αντανακλάσεων σε ένα συγκεκριμένο ύψος, που παραμένει σχετικά σταθερό. Ωστόσο, ένα στούντιο ηχογράφησης ή ένα home ciname μπορεί να έχει περισσότερες πηγές ήχου και αντανακλάσεις, οπότε απαιτούνται περισσότερα ακουστικά πάνελ.

Οι κύριες περιοχές που απαιτούν προσοχή είναι οι εξής:

Το ύψος τοποθέτησης

Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, τα πάνελ θα πρέπει να είναι κεντραρισμένα στο ύψος του τοίχου και της πηγής του ήχου. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να τα τοποθετήσετε εκτός οπτικής επαφής, αν τοποθετηθούν πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, η ικανότητά τους να απορροφούν τον ήχο θα μειωθεί σημαντικά. Το να τα τοποθετήσετε στο ύψος των ποδιών υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να καταστραφούν από τους περαστικούς, οπότε είναι καλύτερο να αποφευχθεί.

Αποστάσεις

Τα πάνελ θα πρέπει να είναι τοποθετημένα ομοιόμορφα για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Σημαντικό, δεν χρειάζεται να καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια για να ελέγξετε την αντήχηση. Η τοποθέτηση πάνελ σε μια θέση είναι αποτελεσματική αν η πηγή του ήχου είναι ακριβώς μπροστά, όπως π.χ. μια οθόνη βιντεοδιάσκεψης. Άλλοι χώροι μπορεί να μην ωφεληθούν από μια τέτοια διάταξη, όπως ένα στούντιο ηχογράφησης, λόγω των πολλαπλών κατευθύνσεων των πηγών ήχου. Η χρήση διαφορετικών πάχους δίπλα-δίπλα θα βοηθήσει στη διάχυση της ηχητικής ενέργειας, οπότε αξίζει να το σκεφτείτε.

Συμμετρία

Τοποθετήστε τα πάνελ όσο πιο συμμετρικά γίνεται, παρά τα εμπόδια όπως παράθυρα, μονάδες κλιματισμού και έπιπλα. Προσπαθήστε να ισορροπήσετε την απορρόφηση του ήχου με την αισθητική του δωματίου και το μέγεθος του τοίχου. Τα πάνελ δεν πρέπει να ομαδοποιούνται σε μια γωνία, για παράδειγμα. Οι παράλληλοι τοίχοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καθώς μπορούν να δημιουργήσουν στάσιμα κύματα που είτε ενισχύουν είτε ακυρώνουν τον ήχο, αυξάνοντας τον θόρυβο. Αλλά δεν χρειάζεται να τοποθετηθούν πάνελ πλήρως και στους δύο τοίχους.

Κατανόηση της τοποθέτησης των ακουστικών πάνελ

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσετε πώς ανακλάται ο ήχος σε έναν χώρο.

Μία από τις πιο απλές είναι να χρησιμοποιήσετε έναν καθρέφτη για να δείτε το σημείο εκκίνησης και το σημείο τερματισμού των αντανακλάσεων. Τοποθετηθείτε στο σημείο ακρόασης, απέναντι από την πηγή του ήχου. Στη συνέχεια, τοποθετώντας τον καθρέφτη στον πλάγιο τοίχο και μετακινώντας τον σταδιακά, μπορείτε να δείτε τα σημεία όπου η αντανάκλαση της πηγής του ήχου (π.χ. ένα ηχείο) γίνεται ορατή και εξαφανίζεται ξανά. Αυτά τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού σηματοδοτούν την περιοχή που χρειάζεται ακουστική επεξεργασία.

Ωστόσο, αν το δωμάτιο είναι αρκετά μικρό, η απλή τοποθέτηση ακουστικών πάνελ στον αντίθετο τοίχο σε σχέση με την πηγή του ήχου μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Η προσέγγιση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι να σκάσετε ένα μπαλόνι στο δωμάτιο και να ανιχνεύσετε τις αντανακλάσεις χρησιμοποιώντας ένα μικρόφωνο και κάποιο πολύ έξυπνο λογισμικό. Από αυτά τα ακριβή δεδομένα μπορούμε να κατανοήσουμε πόσα πάνελ χρειάζονται και πού πρέπει να τοποθετηθούν.

Πώς οι τύποι δωματίων επηρεάζουν την τοποθέτηση των ακουστικών πάνελ

Μικρή αίθουσα συνεδριάσεων

Καθώς ο ήχος δεν έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση, η προσθήκη ακουστικών πάνελ σε έναν τοίχο, απέναντι από την πηγή του ήχου, μπορεί να είναι αρκετή για να δημιουργήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τυπική αίθουσα συνεδριάσεων

Η ακουστική επεξεργασία του τοίχου πίσω από τη θέση ακρόασης είναι συχνά απαραίτητη. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστούν επιπλέον πάνελ στους πλαϊνούς τοίχους και στην οροφή. Τα πάνελ θα πρέπει να τοποθετούνται στο ύψος των ακροατών, δηλαδή περίπου 1,5 μέτρο ψηλά αν οι συμμετέχοντες κάθονται συνήθως και περίπου 2,5 μέτρα ψηλά αν στέκονται.

Αίθουσα συνεδριάσεων με ψηλή οροφή

Υπάρχει περισσότερος χώρος και επιφάνειες για να ανακλάται ο ήχος, οπότε θα χρειαστούν περισσότερα ακουστικά πάνελ, κυρίως στην οροφή. Ίσως θα είναι λιγάκι πιο δύσκολο να τοποθετηθούν ακουστικά πάνελ σε ψηλή οροφή.

Μακριές ή ευρείες αίθουσες συνεδριάσεων

Η συνολική ανακλαστική επιφάνεια είναι μεγαλύτερη, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερος αριθμός πάνελ για να διαχειριστείτε τις αντανακλάσεις.

Συμπέρασμα

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας έδωσε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να τοποθετήσετε αποτελεσματικά τα ακουστικά πάνελ σας. Το κλειδί είναι η κατανόηση του μεγέθους του δωματίου, του ύψους, του σχήματος, της χρήσης και της θέσης της πηγής του ήχου και των ακροατών.

Το ican.gr μπορεί να βελτιώσει τους χώρους εργασίας της επιχείρησής σας με ακουστική επεξεργασία, για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας!

Πηγή άρθρου και φωτογραφιών: digitalvisionav.co.uk