Ήχος σκάφους, Όλα

Συμβουλές για την εγκατάσταση mounted ηχείων σε σκάφος

Ο υπέροχος ήχος αξίζει τον κόπο!

Τι θα μπορούσε να κάνει το θαλάσσιο σκι και το wakeboarding πιο διασκεδαστικό; Η δυνατή μουσική φυσικά! Με τη δημοτικότητα του θαλάσσιου σκι και του wakeboarding, δεν είναι περίεργο ότι τα tower speakers ή Mounted ηχεία είναι μερικά από τα marine προϊόντα με τις περισσότερες πωλήσεις στην αγορά.

Η ιδέα πίσω από αυτά τα ηχεία είναι αρκετά απλή. Ισχυρά woofers και tweeters είναι σε σφραγισμένα, κωνικά, ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες περιβλήματα. Με ένα σετ από αυτά τα ηχεία στο σκάφος σας, οι σκιέρ μπορούν να ακούσουν μουσική καθώς αναπηδούν πίσω από το σκάφος. Περισσότερη μουσική σημαίνει περισσότερη διασκέδαση, επομένως ένα σετ mounted ηχείων θα σας βοηθήσει να κάνετε τη μέρα σας στο νερό ακόμα πιο ευχάριστη.

Όταν αποφασίσετε ότι ήρθε η ώρα να προσθέσετε mounted ηχεία στο σκάφος σας, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη: τροφοδοσία, τοποθέτηση και καλωδίωση. Εδώ, λοιπόν, είναι τα βασικά μαζί με μια σειρά από συμβουλές ειδικών από εμάς.

Τα mounted ηχεία χρειάζονται περισσότερη ισχύ

Τα ηχεία mounted απαιτούν μεγάλη ισχύ για να ακούγονται καλύτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι τοποθετημένα στον αέρα και βασικά εκπέμπουν ήχο στον άδειο αέρα πίσω από ένα ταχύπλοο σκάφος. Αυτό οδηγεί σε γρήγορη διασπορά του ήχου, φυσικά συν το ότι θα “ουρλιάζουν” ένας ή δύο κινητήρες στις υψηλές στροφές. Με όλα αυτά που συμβαίνουν, το κλειδί για να αποκτήσετε τον ήχο που θέλετε είναι η ισχύς και μάλιστα άφθονη.

Όσο περισσότερη ισχύ μπορείτε να εφαρμόσετε στα ηχεία, τόσο πιο δυνατά θα παίζουν και τόσο καλύτερα θα ακούγονται. Βεβαιωθείτε ότι η λίστα αγορών ήχου του σκάφους σας περιλαμβάνει επίσης έναν εξωτερικό ενισχυτή που έχει βαθμολογία ισχύος RMS που είναι ίση ή μικρότερη από τις προδιαγραφές χειρισμού ισχύος των ηχείων.

Τοποθέτηση των mounted ηχείων

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να συνδέσετε mounted ηχεία στο σκάφος σας είναι με ένα σετ σφιγκτήρων ανθεκτικών στη σκουριά. Απλώς τοποθετείτε τους σφιγκτήρες γύρω από τα ηχεία και τα στερεώνετε με τα μπουλόνια που περιλαμβάνονται. Αυτό σας επιτρέπει να προσαρμόσετε την κατακόρυφη γωνία έτσι ώστε να είναι κατάλληλη για τους wakeboarders σας. Στη συνέχεια, οι σφιγκτήρες επιτρέπουν συνήθως στα ηχεία να περιστρέφονται έτσι ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή διασπορά ήχου.

Οι σφιγκτήρες από ανοξείδωτο χάλυβα κρατούν τα ηχεία του πύργου στη θέση τους. Αφού επιλέξετε το σημείο τοποθέτησης, σφίξτε τα χαλαρά στην μπάρα πριν τοποθετήσετε τα ηχεία, είναι λίγο πιο εύκολο έτσι..

Όταν επιλέγετε το ακριβές σημείο τοποθέτησης, θα θέλετε να εξισορροπήσετε την απόσταση. Τοποθετήστε τα σε αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους για να έχετε ελκυστικό στερεοφωνικό διαχωρισμό, αλλά βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε σημεία που θα μειώσουν τις πιθανότητες οι άνθρωποι στο σκάφος σας να χτυπούν σε αυτά κάθε φορά που σηκώνονται.

Μόλις δημιουργήσετε την οριζόντια απόσταση και την κατακόρυφη γωνία, είστε έτοιμοι να σφίξετε τα πάντα.

Περάστε την καλωδίωση μέσα από την μπάρα

Το πιο δύσκολο μέρος της εγκατάστασης mounted ηχείων είναι η σύνδεσή τους στον ενισχυτή σας. Συγκεκριμένα, η διέλευση καλωδίων μέσα από τη μπάρα του σκάφους σας μπορεί να αποτελέσει κάτι σαν πρόκληση. Δεν είναι τίποτα που δεν μπορεί να ξεπεράσει λίγος προγραμματισμός και υπομονή, αλλά δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα που θα κάνετε ποτέ.

Πολλοί νεότερες μπάρες (towers) είναι προ-καλωδιωμένοι για ηχεία. Εάν αυτό συμβαίνει με τη δική σας, θα χρειαστεί απλώς να συνδέσετε αυτά τα καλώδια στα νέα ηχεία σας στο επάνω μέρος και στον ενισχυτή σας, όπου κι αν τον έχετε τοποθετήσει.

Εάν η μπάρα (tower) σας δεν είναι καλωδιωμένη για ήχο, δεν πειράζει. Θα εξακολουθεί να έχει ένα κανάλι στις εγκάρσιες ράβδους και τουλάχιστον ένα από τα πόδια, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να τοποθετήσετε το καλώδιο ηχείων.

Σύμφωνα με την εμπειρία μας, ένας βολικός τρόπος για να περάσεις σύρμα μέσα από την μπάρα (tower) σου είναι να εκμεταλλευτείς το φως ασφαλείας που απαιτείται στην κορυφή οποιασδήποτε μπάρας σκαφών. Το φως θα έχει ένα καλώδιο, κάτω από την μπάρα και σε έναν διακόπτη στο ταμπλό του σκάφους σας. Μπορείτε να αποσυνδέσετε προσωρινά το καλώδιο από τον διακόπτη και στη συνέχεια, να κολλήσετε το καλώδιο του ηχείου στο καλώδιο φωτισμού. Στη συνέχεια, μπορείτε να τραβήξετε το καλώδιο φωτισμού προς τα πάνω μέσα από την μπάρα, φέρνοντας το καλώδιο του ηχείου μαζί του.

Η μπάρα (tower) σας θα πρέπει να έχει εγκατεστημένο φως ασφαλείας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καλώδιο του φωτός για να τραβήξετε το καλώδιο του ηχείου μέσα από το πόδι του πύργου.

Συμβουλές ειδικών για τη λειτουργία του καλωδίου ηχείων:

  • Λιπάνετε ελαφρώς τα καλώδια έτσι ώστε να γλιστρούν μέσα από το κανάλι πιο εύκολα.
  • Μην τυλίγετε την ταινία πολύ χοντρά γύρω από τα καλώδια, διαφορετικά μπορεί να πιαστούν στο κανάλι.
  • Μην τραβάτε πολύ δυνατά ή γρήγορα. Η υπερβολική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει το διαχωρισμό του καλωδίου φωτισμού από το καλώδιο του ηχείου.
  • Τραβήξτε τουλάχιστον διπλάσιο σύρμα ηχείου μέσα από τον πύργο από όσο πραγματικά χρειάζεστε. Όταν γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το επιπλέον καλώδιο ηχείου για να τραβήξετε το καλώδιο φωτισμού προς τα κάτω μέσα από τον πύργο.
  • Περάστε καλώδια και για τα δύο ηχεία ταυτόχρονα, εάν είναι δυνατόν.

Οι περισσότερες μπάρες έχουν τρύπες στις εγκάρσιες ράβδους στα σημεία όπου θα τοποθετήσετε τα ηχεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή λαβή ή γάντζο για να ψαρέψετε το καλώδιο των ηχείων μέσα από αυτές τις τρύπες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να διευρύνετε τις υπάρχουσες τρύπες ή να ανοίξετε νέες. Εάν δεν έχετε ήδη ένα, μπορείτε συνήθως να βρείτε ειδικά τρυπάνια για χρήση σε ανοξείδωτο χάλυβα στο τοπικό σας κατάστημα υλικού.

Μια δεύτερη μέθοδος είναι να περάσουν τα καλώδια των ηχείων από τις τρύπες στις εγκάρσιες ράβδους προς τα κάτω μέσα από τα πόδια και μέσα στο σκάφος. Αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς θα πρέπει να διαπραγματευτείτε τις στροφές στην μπάρα. Μια συρμάτινη κρεμάστρα, αν μπορείτε να βρείτε αρκετά μεγάλη, μπορεί να σας βοηθήσει. Η λεπτή, εύκαμπτη φύση μιας κρεμάστρας μπορεί μερικές φορές να βρει πιο εύκολα το δρόμο της μέσα από τις στροφές μιας μπάρας σκάφους.

Όταν έρθει η ώρα να συνδέσετε το καλώδιο που έχετε περάσει από την μπάρα του σκάφους στα καλώδια των ηχείων, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε σωλήνες συγκόλλησης και θερμοσυρρίκνωσης. Αυτός ο τύπος σύνδεσης προσφέρει τη μεγαλύτερη αντοχή στη ζημιά ή τη διάβρωση από το νερό.

Η συγκόλληση των συνδέσεών σας και στη συνέχεια σφράγισή τους με θερμοσυστελλόμενο σωλήνα και πιστόλι θερμότητας θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τη διάβρωση.

Όταν τα καλώδιά σας είναι συνδεδεμένα, σπρώξτε τυχόν εναπομείνασα χαλαρότητα στην εγκάρσια ράβδο προτού ασφαλίσετε τους σφιγκτήρες. Εάν η θέση τοποθέτησής σας απαιτεί την έκθεση μέρους του σύρματος, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να καλύψετε το σύρμα τόσο για προστασία όσο και για αισθητική.

Πηγή άρθρου και φωτογραφιών: crutchfield.com