Ήχος & Εικόνα αυτοκινήτου, Όλα

Τα καλύτερα εργοστασιακά συστήματα ήχου αυτοκινήτου 2022

Επειδή ένα αυτοκίνητο είναι κάτι περισσότερο από μεταφορικό μέσο, μερικές φορές είναι μια ακουστική εμπειρία όπως καμία άλλη.

Θα πρέπει να βασίσετε την απόφαση αγοράς του αυτοκινήτου σας σύμφωνα με το εργοστασιακό ηχοσύστημα που διαθέτει; Πιθανώς όχι. Θα μπορούσατε, δικαιολογημένα, να το επιτρέψετε να επηρεάσει την προσέγγισή σας για την αγορά αυτοκινήτου; Αν η μουσική και η ποιότητα ήχου είναι σημαντικά για εσάς, ίσως. Λέμε ίσως επειδή ο ήχος ανώτερης ποιότητας στα αυτοκίνητα τείνει να είναι πολύ διαφορετικός. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα αυτοκίνητο απέχει πολύ από το ιδανικό σύστημα ήχου. Λόγω των πολλών ανακλαστικών υάλινων υλικών, του θορύβου από το δρόμο και των ελάχιστων επιλογών για την τοποθέτηση των ηχείων, κάθε σύστημα πρέπει να ρυθμιστεί ειδικά ώστε το όχημα να αξιοποιεί στο έπακρο τον ήχο που παράγει. Μερικά συστήματα κάνουν ακριβώς αυτό, ενώ ορισμένες αναβαθμίσεις αντικαθιστούν το υπάρχον ηχείο και ενισχυτή, προσθέτουν ένα ή δύο ηχεία και ξεκινούν την ημέρα. Τώρα, γνωρίζουμε ότι η ποιότητα ήχου είναι εξαιρετικά υποκειμενική και τα γούστα ποικίλλουν. Αυτά είναι τα συστήματα που ξεχώρισαν από τα υπόλοιπα για το 2022, σύμφωνα με το περιοδικό carbuzz.

Volvo: Bowers & Wilkins
Θα μιλήσουμε πρώτα για τα συστήματα Bowers & Wilkins που είναι διαθέσιμα στα αυτοκίνητα και τα crossover της Volvo, επειδή είναι αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές. Όσον αφορά τη σαφήνεια στα ηχοσυστήματα αυτοκινήτου, το σύστημα που αναπτύχθηκε από την Harman Kardon με χρήση υλικού Bowers & Wilkins αποτελεί σημείο αναφοράς για αναβάθμιση ήχου. Παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίσει όμορφα οποιοδήποτε είδος, μπορείτε να ακούσετε πόσο σαφές και συνοπτικό είναι το σύστημα όταν ακούτε μουσική όπως κλασική και τζαζ ή υπέροχα μίξεις μουσικής που δημιουργείται ηλεκτρονικά και ακουστικά όπως, για παράδειγμα, Moby ή Portishead. Χωρίς προσθήκη επιπλέον χρώματος, το σύστημα Bowers & Wilkins της Volvo αναδεικνύει βάθος και ευκρίνεια στη μουσική με έναν ενισχυτή 12 καναλιών και 19 ξεχωριστά ηχεία που συνδέονται μεταξύ τους με ένα μοναδικό subwoofer και λογισμικό επεξεργασίας ήχου. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το σύστημα περιλαμβάνουν αρμονικό, με μεγάλο εύρος και, κυρίως, λεπτομερές. Όλα αυτά αποτελούν απίστευτες διακρίσεις για ένα ηχοσύστημα σε ένα αυτοκίνητο.

Nissan/Volkswagen: Fender
Θα ήταν εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι η Nissan συνεργάζεται με τη Fender για να βοηθήσει στην αναγνώριση τους ως αμερικανικά προϊόντα, και, ως ένα βαθμό, θα είχατε δίκιο, γι’ αυτό και η Fender είναι το σύστημα επιλογής σε πολλά φορτηγά – ένα βασικό αμερικανικό προϊόν. Το Fender είναι περισσότερο γνωστό για τα ηχεία κιθάρας του και τους ενισχυτές του από τα καταναλωτικά συστήματα ήχου, αλλά μην τα υποτιμάτε. Σας δίνει επίσης μια ιδέα για το ποιο είδος μουσικής θα ακούγεται καλύτερα μέσω των συστημάτων τους. Αν ψάχνετε για ένα όχημα είτε από τη Nissan είτε από τη Volkswagen και σας αρέσει το blues, το country, το rock-and-roll ή ακόμα και το μέταλ, τότε ανοίγει ο δρόμος για τα συστήματα Fender. Είτε πρόκειται για κλασικό BB King, Garth Brooks, Johnny Cash, Neil Young, Metallica ή πιο μοντέρνα Lucinda Williams, Jack White ή Avenged Sevenfold, τα συστήματα Fender φέρνουν λεπτομέρεια, ζεστασιά, και δύναμη στον ήχο. Αν σας αρέσει να νιώθετε ότι οι καλλιτέχνες βρίσκονται στον ίδιο χώρο με εσάς, τα συστήματα Fender υπερέχουν.

Mercedes-Benz: Burmester
Ξεκάθαρος, ακριβής και βαρύς είναι ο ήχος που περιγράφουμε αρχικά το σύστημα Mercedes Burmester. Πάνω απ’ όλα, αν και είναι ισορροπημένο και επωφελείται από την ησυχία της καμπίνας για την οποία υπερηφανεύεται η Mercedes. Τα μπάσα είναι ξεχωριστά, καθώς, για παράδειγμα, με το EQS, δεν υπάρχει subwoofer ως τέτοιο. Αντίθετα, δημιουργείται σε ένα θάλαμο μπάσων ενσωματωμένο στο σώμα στο μπροστινό μέρος. Το εφέ είναι ουσιαστικό, καλά ελεγχόμενο μπάσο που δεν πιέζει δυνατά. Αυτό είναι εξαιρετικό για τις περισσότερες μουσικές, ειδικά όταν πρόκειται για πράγματα όπως οι δυνατοί ήχοι των ντραμς και τα τραγούδια που βασίζονται στο μπάσο, αλλά αρχίζει να εμφανίζει έναν περιορισμό όταν παίζετε μπάσο EDM ή χιπ χοπ. Αν μη τι άλλο, γίνεται πολύ ελεγχόμενο και εκλεπτυσμένο εκεί, αλλά ταιριάζει σε πολλά άλλα είδη. Συνολικά, η ηχητική σκηνή είναι εξαιρετική (αισθάνεστε ότι μπορείτε να καταλάβετε πού βρίσκεται κάθε μουσικός στο χώρο) και λάμπει στις μεσαίες συχνότητες, όπου ακόμη και ο οικιακός ήχος ανώτερης ποιότητας μπορεί να δυσκολευτεί. Μπορείτε να βρείτε έως και 31 ηχεία σε ένα σύστημα Mercedes Burmester καθώς και ήχο surround Dolby Atmos. Αλλά δεν είναι όλα τα συστήματα Burmester ίσα, και οι μεσαίες εκδόσεις σε ορισμένα προϊόντα της Merc θεωρούνται απλώς μέτριες.

Acura: ELS Studio 3D Premium Audio System
Όταν γνωρίσαμε για πρώτη φορά το σύστημα ELS Studio της Acura, ήταν η έκδοση 3D Premium. Βγήκαμε στο δρόμο με μια επιλεγμένη λίστα αναπαραγωγής σε ένα USB stick για να διασφαλίσουμε ότι η μέγιστη ποιότητα τροφοδοτείται στον ενισχυτή. Ακούσαμε το πρώτο κομμάτι, Get Ur Freak On της Missy Elliot (μην κρίνετε), και εντυπωσιαστήκαμε αμέσως. Στιβαρά και δυνατά μπάσα, καθαρό midrange, άφθονη λεπτομέρεια και λαμπερά υψηλά. Η λεπτομέρεια και το top-end προέρχονται από την απίστευτα προσεκτική σχεδίαση και τοποθέτηση των ηχείων, και οι εκδόσεις 16 και 32 ηχείων περιλαμβάνουν ήχο από την οροφή για την εμπειρία 3D. Πρώτα, κάποιο βραζιλιάνικο μέταλ με τύμπανα που μοιάζει με tribal για να δούμε πώς αντιμετωπίζει την απόκριση των μπάσων, μια ζωντανή εμφάνιση από τον Bob Marley για να δούμε πόσο καλά μεταφέρει το χώρο και τη διάταξη της ηχητικής σκηνής, και μετά National Anthem από τους Radiohead για να εξετάσουμε τη σαφήνεια. Αυτό που είναι εκπληκτικό για το κορυφαίο ηχοσύστημα της Acura είναι η απόδοσή του σε όλη την επιφάνεια.

Rolls-Royce Bespoke Audio
Όσον αφορά τον ήχο αυτοκινήτου, η Rolls-Royce το παίρνει εξίσου σοβαρά με κάθε άλλη πτυχή του αυτοκινήτου. Αντί να συνεργαστεί με μια εταιρεία ήχου για την ανάπτυξη ενός συστήματος, το Rolls-Royce Bespoke Audio σχεδιάστηκε από την αρχή στο αυτοκίνητο από μηχανικούς της Rolls με bass tubes ενσωματωμένους στα sills και στα παράθυρα που είναι κατασκευασμένα με ηχομόνωση μεταξύ των τζαμιών. Είναι αδύνατο να περιγράψουμε λεπτομέρειες για το σύστημα της Rolls-Royce με μερικές εκατοντάδες λέξεις και η λέξη “επιμελής” μοιάζει με υποτίμηση όταν μιλάμε για το πώς αναπτύσσεται και συντονίζεται ο ήχος. Αυτό που ξεχωρίζει αμέσως είναι το μπάσο, τόσο βαθύ και με απόκριση που κάνει άλλες μάρκες πολυτελείας να ακούγονται φθηνές.

Χρειάζεται χρόνος για να συνειδητοποιήσεις πόσο τρελά λεπτομερές είναι. Η εισαγωγή του Wish You Were Here των Pink Floyd είναι ο ήχος ενός ραδιοφώνου AM που συντονίζεται συνοδευόμενος από φωνές ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που συνήθως δεν μπορείτε να ακούσετε σε ένα αυτοκίνητο. Σε μια Rolls-Royce Phantom στα 70 mph, μπορείτε να διακρίνετε τι λένε. Αν θέλετε να τρελαθείτε, περίπου πέντε δευτερόλεπτα μετά το άλμπουμ Something In The Way των Unplugged των Nirvana, κάποιος από το κοινό βήχει και μπορείτε να καταλάβετε πού κάθονταν.

Παρατηρήσεις
Αν αρχίσετε να εξετάζετε τον ήχο αυτοκινήτου υψηλής ποιότητας, θα αρχίσετε να ακούτε τη φωνή των audiophiles που επικρίνουν. Μια φράση που ακούγεται πολύ είναι «να ακούει μουσική όπως σκόπευε ο καλλιτέχνης», επειδή κανένα από αυτά τα συστήματα δεν είναι «καθαρό» στερεοφωνικό και «χρωματίζει» τον ήχο. Αυτό είναι πλήρης ανοησία. Η μόνη πραγματική ανησυχία ενός καλλιτέχνη είναι ότι η μουσική συνδέεται μαζί σου και την απολαμβάνεις. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να υιοθετήσουν αυτά τα συστήματα, και όλα προσθέτουν κάποιο χρώμα. Αν έχετε τα χρήματα για να βγείτε έξω και να αγοράσετε μια Rolls-Royce με το Bespoke Audio, σίγουρα θα το απολαύσετε. Για την πλειοψηφία των στερεοφωνικών αναβαθμίσεων, συνιστούμε να το ακούσετε πρώτα και να βεβαιωθείτε ότι ακούτε χρησιμοποιώντας τουλάχιστον μια μικρή λίστα αναπαραγωγής μουσικής που γνωρίζετε μέσα και έξω. Ένας πωλητής μπορεί να προωθήσει μερικά τραγούδια επίδειξης μέσω του συστήματος που θα δείχνουν τα δυνατά σημεία του συστήματος, αλλά θέλετε να μάθετε τις αδυναμίες σχετικά με το τι σας αρέσει να ακούτε.

Χρησιμοποιούνται δοκιμαστικά κομμάτια
Κάτι που συζητιέται πολύ είναι ποια κομμάτια πρέπει να ακούσετε για να αξιολογήσετε τα συστήματα ήχου. Ειλικρινά, τα καλύτερα είναι αυτά που σας αρέσουν, αλλά υπάρχουν και αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω για διαφορετικούς λόγους. Ο Εθνικός Ύμνος των Radiohead που αναφέρθηκε νωρίτερα, καθώς έχει παχύ μπάσο, αλλά το κομμάτι διαμορφώνεται με ένα τμήμα τζαζ brass σε μια κακοφωνία που ακούγεται εντελώς χάλια εάν το σύστημα δεν είναι καλά συντονισμένο, αλλά ακούγεται υπέροχο, σε ένα ηχοσύστημα με εξαιρετική λεπτομέρεια. Κομμάτια όπως το Killing In The Name Of και το Guerrilla Radio δεν θα πρέπει να χάνουν το τύμπανο στη μίξη του μπάσου και τα πρίμα δεν θα πρέπει να σας κάνουν να αναστατώνεστε. Αν προτιμάτε την ποπ μουσική, το Call Me Maybe από την Carly Rae Jepsen έχει εκπληκτικές αξίες παραγωγής και μίξης και θα πρέπει να αναδεικνύει τα μπάσα, τα μεσαία, τα πρίμα και τη συνολική λεπτομέρεια.

Το Das Speigal των The Chemical Brothers θα προκαλέσει την πειθαρχία και την ικανότητα ενός συστήματος ηχείων με επίθεση και αποσύνθεση. Για να δείτε το πλήρες δυναμικό εύρος, το Light of the Seven του Ramid Djawadi θα κάνει ακριβώς αυτό.

Μην χαθείτε όμως σε όλα αυτά. Ένα καλό ηχοσύστημα αυτοκινήτου πρέπει να σας κάνει να χαμογελάτε όταν ακούτε την αγαπημένη σας μουσική. Εάν ένα σύστημα δεν αντιμετωπίζει καλά την τζαζ που προκαλεί τα πρίμα των ηχείων και δεν σας αρέσει η τζαζ, τότε τι; Αν αγαπάτε το R&B και απογειώνει τα αγαπημένα σας κομμάτια, τότε είναι ένα εξαιρετικό σύστημα. Το ίδιο ισχύει για τη ραπ, τη funk, τη ροκ, τη λαϊκή, την bluegrass, την κλασική, την όπερα ή το μπάσο EDM. Όπως τα αυτοκίνητα γενικά, το καλύτερο ηχοσύστημα είναι αυτό που αγαπάς.