Οικιακός ήχος, Όλα

Τι σημαίνει πια «Hi-Fi»;

Ο όρος «hi-fi» ή «high fidelity – υψηλή πιστότητα» χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950 όταν χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει εξοπλισμό ήχου που ήταν σε θέση να αναπαράγει πιστά τη μουσική. Αυτό σήμαινε ότι η μουσική ακουγόταν σαν να ακούς το συγκρότημα ή τον καλλιτέχνη από κοντά. Με τα χρόνια, ο ορισμός «high-fidelity» έχει εξελιχθεί καθώς ο εξοπλισμός ήχου και οι τρόποι που ακούμε μουσική έχουν επίσης βελτιωθεί. Τι θεωρείται «hi-fi» σήμερα; Δεν είναι τόσο εύκολο να το πεις.

Στη δεκαετία του 1970, ο ορισμός του hi-fi εξελίχθηκε με την εισαγωγή του στερεοφωνικού ήχου. Με την προσθήκη ενός δεύτερου ηχείου ή δεύτερου καναλιού, το στερεοφωνικό ήταν σε θέση να προσθέσει ένα άλλο επίπεδο ρεαλισμού στη μουσική. «Είχε τόσο μεγάλη επίδραση στον ηχογραφημένο ήχο που οι άνθρωποι άρχισαν να αναφέρονται στο «Hi-fi» ως «Stereo».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ήρθαν τα CD και εξαλείφουν πολύ τον επιπλέον θόρυβο, όπως το τρίξιμο και άλλες ατέλειες που τώρα αναζητούνται όπως το βινύλιο. Τα CD ήταν μια από τις πρώτες κύριες μορφές ψηφιακού ήχου, που βοήθησαν να ανοίξει ο δρόμος για τη σημερινή εποχή του ψηφιακού streaming.

Στη δεκαετία του ’90, η ποιότητα παρακάμφθηκε καθώς η εποχή του Napster και του iPod εγκαινίασε την κυριαρχία των συμπιεσμένων ψηφιακών αρχείων ήχου όπως το MP3, τα οποία καταστρέφουν δεδομένα στην προσπάθειά τους να μειώσουν το μέγεθος του αρχείου. Το τι είναι το hi-fi μπορεί να είναι ένα σημείο διαμάχης, αλλά η συμπίεση με απώλειες σίγουρα δεν του ταιριάζει.

Πολλά από τα σημερινά music streaming services (συμπεριλαμβανομένων των Apple Music, Amazon Music HD, Tidal, Deezer και Qobuz) προσφέρουν ένα επίπεδο streaming χωρίς απώλειες, που σημαίνει ότι μπορείτε να ακούτε ψηφιακά αρχεία ήχου που έχουν την ίδια ή καλύτερη ποιότητα ήχου από ένα CD.

Το δύσκολο κομμάτι στη σύγχρονη εποχή είναι ότι τόσα πολλά μέσα – CD, βινύλιο, streaming, ακόμα και κασέτες – παίζονται από διαφορετικά φορμά που μπορεί να έχουν διαφορετική πιστότητα. Στο παρελθόν, το Hi-Fi οριζόταν γενικά ως ήχος με ποιότητα CD ή βινυλίου (16-bit/44,1 kHz), αλλά σήμερα μπορείτε να ακούσετε αρχεία ήχου υψηλότερης ανάλυσης (όπως 24-bit/192 kHz ή ακόμα και 32- bit/384 kHz).

Εδώ είναι τι έχουν να πουν οι κορυφαίοι ειδικοί του κλάδου και λάτρεις του ήχου.

Αναπαραγωγή υψηλής ποιότητας

«Όταν χρησιμοποιείται για να περιγράψει εξοπλισμό, το «hi-fi» σημαίνει ότι μπορείς να αναπαράγεις εγγραφές όλων των τύπων CD, βινυλίου ή streaming. Για να θεωρηθεί Hi-Fi, ο εξοπλισμός πρέπει να έχει δυνατότητα αναπαραγωγής με πολύ χαμηλή παραμόρφωση, χαμηλό λόγο σήματος προς θόρυβο, δυναμικό χώρο κεφαλής και διαχωρισμό καναλιών, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

«Η διάκριση των διαφορετικών επιπέδων hi-fi εξαρτάται από την τεχνολογία που είναι ενσωματωμένη στον εξοπλισμό. Πάρτε για παράδειγμα ένα CD, πρέπει να αποκωδικοποιηθεί από ψηφιακό σε αναλογικό και οι δυνατότητες του μετατροπέα ψηφιακού σε αναλογικό (DAC) θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πιστότητα. Το 32-bit είναι καλύτερο από το 24-bit. Με το βινύλιο, υπάρχει μια διαφορά στα phono cartridges που θα έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα με το DAC του CD player ως προς το πόσο καθαρή είναι η αναπαραγωγή». — Charlie Randall, συν-CEO του Ομίλου McIntosh

Ένας κινούμενος στόχος

«Σήμερα, το hi-fi είναι ένας κινούμενος στόχος ανάλογα με το ποιον ρωτάς. Πολλοί θα έλεγαν ότι όσο υψηλότερο τόσο το καλύτερο, αλλά έχετε κατά νου ότι ο ρυθμός μετάδοσης bit/ αριθμός βάθους λέξης δεν λέει πάντα την όλη ιστορία. Η ποιότητα ή η «πιστότητα» εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την αρχική ηχογράφηση, δηλαδή από το πόσο καλά καταγράφηκε ο αρχικός ήχος. Μερικά κομμάτια 24/44,1 ακούγονται πολύ καλύτερα από 24/192 «άλλα» κομμάτια, απλώς και μόνο επειδή το αρχικό τους ήταν καλύτερο.

«Και μετά ερχόμαστε στο άλλο άκρο του φάσματος: την αναπαραγωγή. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν φθηνά ακουστικά ή απλώς τα ηχεία του τηλεφώνου τους, πραγματικά δεν βιώνουν την πλήρη «πιστότητα» της μουσικής τους. Η αναπαραγωγή του ήχου εξαρτάται από την κίνηση του αέρα με ακρίβεια. Αυτό ερμήνευσαν τα αυτιά μας ως ήχο. Όποιο προϊόν το κάνει καλύτερα αυτό παρέχει τη μεγαλύτερη «πιστότητα». — Dave Evans, συνιδρυτής της Audioengine

Ό,τι ακούγεται καλό

«Η άποψή μου για το «high fidelity» είναι ότι ο ασύρματος ήχος και streaming –κυρίως από τηλέφωνα– έχουν αλλάξει το ηχητικό παιχνίδι προς το καλύτερο».

«Πριν από μερικά χρόνια, η ενθουσιώδης πελατειακή μας βάση των audiophiles θα μας ωθούσε να πάμε για τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά bit και δείγματος, κάτι που κάναμε. Αλλά από τότε έχουμε δει αλλαγές με την κωδικοποίηση και την αποκωδικοποίηση μεταβλητού bitrate (VBR). Το MQA, το Bluetooth aptX και το aptX-HD, οι κωδικοποιητές LDAC και οι διάφορες εκδόσεις του καθενός είναι πραγματικές αλλαγές, οι οποίες έχουν βελτιστοποιηθεί για streaming και ακούγονται φανταστικά στις περισσότερες περιπτώσεις.”

«Έτσι, αυτές τις μέρες, όταν τα περισσότερα είναι ψεύτικα, η «υψηλή πιστότητα» για μένα δεν αφορά πάντα τις προδιαγραφές και όλα αυτά, αλλά απλώς το τι ακούγεται καλό, ανεξάρτητα από τον ρυθμό bit και/ή το βάθος bit, τη μορφή ή τίποτα άλλο. Και για την Audioengine, η προσέγγισή μας είναι να χρησιμοποιήσουμε το σύγχρονο DAC με τον καλύτερο ήχο, που υποστηρίζεται από παλιά κυκλώματα ήχου, ενισχυτές, οδηγούς και καμπίνες και που όλα ταιριάζουν, χωρίς τον προϋπολογισμό μας για κάθε προϊόν».

«Πρόκειται πραγματικά για τα πάντα κατά τη διάρκεια του audio stream – από την ηχογράφηση, τη μίξη, το mastering, την κωδικοποίηση/αποκωδικοποίηση ψηφιακής μορφής αρχείου και τέλος, στον καταναλωτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε για να ακούμε. Επομένως, νομίζω ότι συνολικά είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση αυτές τις μέρες, καθώς έχουμε πρόσβαση σε μουσική με εξαιρετικό ήχο με την άνεση του ασύρματου streaming από τα τηλέφωνά μας χρησιμοποιώντας Bluetooth ή wi-fi.» — Brady Bargenquast, συνιδρυτής της Audioengine

Είναι στο χέρι του ακροατή

«Ένας ορισμός του λεξικού της πιστότητας είναι «ο βαθμός ακρίβειας με τον οποίο αντιγράφεται ή αναπαράγεται κάτι.» Άρα προκύπτει ότι «Υψηλή πιστότητα» σημαίνει ότι αποκτάτε πολλή πιστότητα. Αστείο, όταν πήγα για πρώτη φορά σε ένα CES πριν από περίπου σαράντα πέντε χρόνια, ο Saul Marantz και ο Peter Walker (εφευρέτης του τετραπλού ηλεκτροστατικού μεγαφώνου) ήταν στο μπαρ του ξενοδοχείου της έκθεσης και είχα την ευκαιρία να μιλήσω με δύο από τα είδωλά μου. Μου εξήγησαν ότι ο σκοπός ενός καλού ηχοσυστήματος ήταν να αντιγράψει τον αρχικό ήχο.»

«Έτσι πρέπει να θυμόμαστε ότι διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές προτεραιότητες στις ηχητικές προτιμήσεις τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να οι προτιμήσεις τους να είναι περισσότερο από ακριβείς. Αυτό είναι ξεκάθαρο προνόμιο του ακροατή. Αυτός είναι ακριβώς ο σκοπός των μονάδων μας, που επιτρέπουν στον χρήστη να μεταβάλλει τις παραμέτρους συχνότητας για να προσαρμόσει τη μουσική στο σύστημά του, στα αυτιά του.

«Βλέπω μικρή διαφορά για τα περισσότερα από τρία αποτελέσματα χρήσης του «High Fidelity». Απλώς μπορείτε να αποκτήσετε Hi-Fi με λιγότερα χρήματα, τουλάχιστον μέχρι να φτάσετε στους λίγους κατασκευαστές με τιμές αυτοκινήτων που απομένουν σήμερα». — Mike Moffat, συνιδρυτής της Schiit Audio

Ήχος “ευχαρίστηση”

«Η αρχική πρόταση και ο σκοπός του hi-fi έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Αυτοί που λατρεύουν τον ήχο, εξακολουθούν να κάνουν μικρές σταδιακές αλλαγές στα εξαρτήματα του ηχοσυστήματος και αναζητούν τον απόλυτο ήχο, υιοθετώντας πηγές επανάληψης και υψηλότερης ανάλυσης. Αλλά μόνο εκείνοι από αυτούς που παρακολουθούν πολλή ζωντανή μουσική (lives) χωρίς ενίσχυση έχουν κρατήσει επαφή με τους αρχικούς στόχους του hi-fi».

«Αλλά θα έπρεπε να είσαι πολύ λυπημένος άνθρωπος για να σε νοιάζει πάρα πολύ αυτή η εξέλιξη. Σίγουρα ο στόχος μας ως βιομηχανία είναι να παράγουμε προϊόντα που δίνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακουστική ευχαρίστηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, όπως θέλουν να το ονομάσουν και όσοι από εμάς εργαζόμαστε σε αυτήν και μπορούμε να μετρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε εκατομμύρια, είμαστε πολύ τυχεροί πράγματι.” — Alex Munro, brand Director στην Q Acoustics

Φυσικός και ρεαλιστικός ήχος… με δεδομένο μέσο

«Το Hi-Fi έχει να κάνει πραγματικά με μια φιλοσοφία παρά με ένα σύνολο αυστηρών απαιτήσεων. Αντίθετα, είναι η επιδίωξη του ακροατή για την καλύτερη ποιότητα αναπαραγωγής, ανεξάρτητα από τη μορφή (βινύλιο, ψηφιακό) που επιλέγει ο ακροατής. Το Hi-Fi χρησιμοποιείται συχνά ως όρος μάρκετινγκ – ένας τρόπος για να προσπαθήσετε να κάνετε τους λάτρεις της μουσικής να αγοράσουν προϊόντα – αλλά δεν είναι απαραίτητα πάντα αυτό.

«Αν και η πραγματοποίηση ουσιαστικών αναβαθμίσεων εξοπλισμού αποτελεί μέρος του hi-fi, το ίδιο συμβαίνει και με την προσαρμογή της τοποθέτησης των ηχείων, τη βελτίωση της ακουστικής του χώρου ακρόασης, την προσαρμογή της ευθυγράμμισης των cartridges ή τη διασφάλιση ότι τα ηχεία σας δεν παραμορφώνονται. Πρόκειται για την ουσία της αναπαραγωγής μουσικής και την εύρεση τρόπων για να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο φυσική και ρεαλιστική με τα δεδομένα μέσα». — Louis Dorio, ειδικός προϊόντων στην Ortofon

Λεπτομέρεια και βάθος, ανεξάρτητα από τη μορφή

«Για τη Naim, το «Fi» — Fidelity — στο Hi-Fi είναι εξίσου σημαντικό με το «Hi». Η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε τον αυθεντικό ήχο της μουσικής που αγαπάτε, για μια πιο συγκλονιστική εμπειρία. Θα σας προτείναμε να στοχεύσετε στις ηχογραφήσεις με την καλύτερη ποιότητα που μπορείτε, αλλά δεν πρόκειται πάντα για ακατέργαστους ρυθμούς bit. Τα καλά ηχογραφημένα, καλά σχεδιασμένα κομμάτια υψηλού bitrate μπορούν να ξεπεράσουν τα ισοδύναμα χαμηλότερης ανάλυσης, αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες και βάθος, αλλά ένα κομμάτι ποιότητας CD με καλή γνώση μπορεί να ακούγεται πιο απολαυστικό και αυθεντικό από μια κακομαθημένη έκδοση υψηλής ανάλυσης.»

«Στη Naim, δοκιμάζουμε τα συστήματά μας με ένα ευρύ φάσμα πηγών: βινύλιο, streaming, CD, διαδικτυακό ραδιόφωνο, podcast, αρχεία 24 και ακόμη και 32 bit — και είμαστε στην ευχάριστη θέση να κυκλοφορήσουμε προϊόντα που ακούγονται αυθεντικά και συναρπαστικά στη συνολική μουσική κλίμακα. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε αυτό που θέλετε να ακούσετε, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να ακούγεται όσο το δυνατόν καλύτερα». — Stuart Brown, Product Manager της Naim Audio

Τι παίζετε και τι γίνεται

«Ο όρος hi-fi ανάγεται σε δύο πράγματα, τι παίζετε και με τι το παίζετε. Οτιδήποτε ποιότητας CD και άνω είναι ικανό να προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία ακρόασης εάν συνδυάζεται με εξοπλισμό που σέβεται το αρχικό υλικό.”

«Φυσικά η ψηφιακή μουσική, και ειδικά το streaming, είχε τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εξερευνούν και απολαμβάνουν τη μουσική. Οι πελάτες μας εκτιμούν τώρα ότι ο υπέροχος ήχος μπορεί να προέρχεται εξίσου εύκολα από ένα smartphone όσο και από ένα πικάπ, και αυτό αποτέλεσε κίνητρο για ορισμένες από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις μας, όπως η πλατφόρμα StreamMagic, την οποία εξελίσσουμε συνεχώς για να υποστηρίζει την υψηλότερη ανάλυση στις διαθέσιμες μορφές αρχείων. Πιστεύουμε ότι οι λάτρεις της μουσικής πρέπει να έχουν εύκολη και οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε μια πλούσια εμπειρία χρήστη, καθώς και σε εξαιρετικό, άκρως συγκινητικό ήχο (ακόμα και όταν γίνεται streaming) και για εμάς, βρίσκεται στην καρδιά ενός σύγχρονου hi-fi.” — James Johnson-Flint, Διευθύνων Σύμβουλος της Cambridge Audio

Εξοπλισμός υψηλής απόδοσης

«Ο όρος «hi-fi» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 για να διακρίνει εξοπλισμό ικανό να αποδώσει ήχο υψηλής πιστότητας, χρησιμοποιώντας φορμά όπως 33rpm βινυλίου LP και reel-to-reel tape. Όποιος άκουγε αυτές τις μορφές μπορούσε εύκολα να διακριθεί από τους καταναλωτές της μαζικής αγοράς, που άκουγαν κυρίως ραδιόφωνο AM. Κατά κάποιο τρόπο, αυτή η πρώιμη διάκριση παραμένει μέχρι σήμερα».

«Τα Lossy files και το streaming είναι μορφές μαζικής αγοράς (όπως MP3 και AAC) παρόμοια με το πρώιμο ραδιόφωνο AM. Οι λάτρεις της μουσικής, όπως οι αγοραστές hi-fi της δεκαετίας του 1950, προτιμούν φορμά χωρίς απώλειες (όπως WAV, FLAC και ALAC σε ρυθμούς δειγματοληψίας 44,1 ή 48 kHz) που είναι συγκρίσιμες με το CD, ενώ οι πιο απαιτητικοί audiophiles εξερευνούν PCM υψηλής ανάλυσης (WAV/ Μορφές FLAC/ALAC άνω των 48 kHz) και DSD, καθώς και νεότερα συστήματα κωδικοποίησης όπως το MQA.

«Για να απαντήσουμε στην ερώτηση, θεωρούμε ότι το «hi-fi» είναι μια κατηγορία εξοπλισμού ήχου υψηλής απόδοσης. Οι μορφές στις οποίες κωδικοποιείται το ηχητικό περιεχόμενο χωρίζονται σε «απώλειες», «χωρίς απώλειες» και «υψηλής ανάλυσης». Εντός της «υψηλής ανάλυσης» (γνωστό και ως «hi-res»), υπάρχει γενικά συναίνεση ότι οι μορφές είναι ανώτερες από την κωδικοποίηση με απώλειες και χωρίς απώλειες, αλλά ελάχιστοι συμφωνούν σχετικά με τα πλεονεκτήματα μιας κωδικοποίησης έναντι μιας άλλης. — Enno Vandermeer, Ιδρυτής/Διευθύνων Σύμβουλος της Roon Labs

 

Πηγή άρθρου: gearpatrol.com

Related Posts