Αξεσουάρ - Gadgets, Ήχος σκάφους, Όλα

Τι σημαίνουν οι αξιολογήσεις IP;

Αδιάβροχο ή ανθυγρό. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε αυτούς τους δύο όρους και μετριέται από την αξιολόγηση IP ενός προϊόντος. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τη διαφορά, τον τρόπο αποκωδικοποίησης της βαθμολογίας IP του εξοπλισμού σας.

Πολλοί τύποι προϊόντων προορίζονται για κάποιο βαθμό εξωτερικής χρήσης. Φορητά ηχεία Bluetooth®, ηχεία εξωτερικού χώρου, εξοπλισμός powersports, εξοπλισμός ήχου θαλάσσης (marine), ρούχα ακόμα και τα smartphone μας έχουν πλέον κάποιο βαθμό αδιαβροχοποίησης.

Αλλά πώς ξέρετε πόσο νερό μπορεί να αντέξει ο εξοπλισμός σας; Μπορεί να επιβιώσει σε μια βουτιά στην πισίνα; Τα περισσότερα προϊόντα σας λένε ρητά τι μπορείτε να περιμένετε, αλλά μερικές φορές σας δίνουν μόνο έναν κωδικό, όπως “αδιάβροχο με βαθμολογία IPX5”.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αδιάβροχου και ανθυγρού;

Αδιάβροχο (Waterproof) σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να βυθιστεί πλήρως, αν και τα βάθη και ο χρόνος κάτω από το νερό ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος.

Ανθυγρό (Water-resistant) σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να χειριστεί πιτσιλιές και ελαφριά βροχή, αλλά όχι πλήρη βύθιση. Τα επίπεδα αντίστασης ποικίλλουν επίσης ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος.

Βαθμολογίες IP

Το IP σημαίνει Διεθνής Προστασία – International Protection (ή Ingress Protection). Οι αξιολογήσεις σας λένε πόση προστασία έχει ένα συγκεκριμένο προϊόν έναντι της έκθεσης σε στερεά και υγρά.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές IPX. Η βαθμολογία αναγράφεται πάντα με “IP” ακολουθούμενο από δύο χαρακτήρες, συνήθως αριθμούς. Το “Χ” σε οποιαδήποτε τοποθεσία σημαίνει ότι το προϊόν δεν έχει βαθμολογηθεί για αυτήν τη μορφή προστασίας. Για παράδειγμα, το “IPX5” σημαίνει ότι το στοιχείο δεν έχει αξιολογηθεί (ή δοκιμαστεί) για προστασία από σκόνη ή στερεά σωματίδια, αλλά έχει βαθμολογία αντοχής στο νερό 5.

Πρώτο ψηφίο = προστασία από στερεά
Το πρώτο ψηφίο αντιπροσωπεύει την προστασία του από στερεά σωματίδια όπως βρωμιά και σκόνη. Η βαθμολογία 1 σημαίνει προστασία από οτιδήποτε μεγαλύτερο από 50 mm, περίπου στο μέγεθος μιας γροθιάς. Φτάνει μέχρι το 6 που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μπει ούτε σκόνη.

Δεύτερο ψηφίο = προστασία από υγρά
Το δεύτερο ψηφίο είναι ένας δείκτης του πόσο καλά προστατεύεται το προϊόν από το νερό. Η κλίμακα πηγαίνει από το 1, που καλύπτει το στάξιμο, μέχρι το 8, το οποίο προστατεύει από βύθιση. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο αδιάβροχο είναι.

Αναλυτικά οι βαθμολογίες στον παρακάτω πίνακα.

ΣΤΕΡΕΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΓΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
X Δεν συλλέχθηκαν δεδομένα

0 Καμία προστασία από την είσοδο στερεών

1 Αντικείμενα μεγαλύτερα από 50 mm δεν μπορούν να εισέλθουν στο περίβλημα

2 Αντικείμενα μεγαλύτερα από 12,5 mm δεν μπορούν να εισέλθουν στο περίβλημα

3 Αντικείμενα μεγαλύτερα από 2,5 mm δεν μπορούν να εισέλθουν στο περίβλημα

4 Αντικείμενα μεγαλύτερα από 1 mm δεν μπορούν να εισέλθουν στο περίβλημα

5 Κρατάει μακριά τη βρωμιά και τη σκόνη

6 100% ανθεκτικό στη σκόνη

X Δεν συλλέχθηκαν δεδομένα

0 Καμία προστασία από το νερό

1 Προστατεύει από το νερό που στάζει κάθετα

2 Προστατεύει από το νερό που στάζει σε πολλές γωνίες

3 Προστατεύει από τον ψεκασμό νερού

4 Προστατεύει από πιτσίλισμα νερού από όλες τις κατευθύνσεις

5 Προστατεύει από το νερό που εκτοξεύεται από ακροφύσιο 6,3 mm σε χαμηλή πίεση

6 Προστατεύει από το νερό που εκτοξεύεται από ακροφύσιο 12,5 mm σε υψηλή πίεση

7 Προστατεύει από βύθιση σε έως και 1 μέτρο νερό για 30 λεπτά

8 Προστατεύει από βύθιση άνω του 1 μέτρου για διάρκεια που ορίζει ο κατασκευαστής

 

Πηγή περιεχομένου & φωτογραφιών: crutchfield.com