Οδηγοί αγοράς

Οδηγός αγοράς εμπορικού ήχου

Η επιχείρησή σας χρειάζεται ηχεία τοποθετημένα σε όλο το κτήριο ή στους εξωτερικούς χώρους σας, ώστε όλοι να μπορούν να ακούν μουσική και ανακοινώσεις. Αυτός ο οδηγός θα σας προετοιμάσει να επιλέξετε ηχεία που καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες σας.

Ερωτήσεις που καλό θα ήταν να γνωρίζετε

• Πόσο μεγάλες είναι οι περιοχές που θέλετε να καλυφθούν;
• Ποια είναι τα σχήματα των χώρων και πώς χρησιμοποιούνται;
• Πόσα άτομα θα συγκεντρωθούν σε κάθε χώρο;
• Πόσο δυνατό θα πρέπει να είναι το σύστημα;
• Είναι για απαλή μουσική υπόκρουση ή για δυνατές ανακοινώσεις;

Επιλογές ηχείων

Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι ένα ηχείο τόσο πιο βαθιά μπάσα μπορεί να παίξει. Αν σκοπεύετε να παίξετε μουσική υψηλής πιστότητας στο εστιατόριο ή το θέατρό σας, δείτε μοντέλα με διάσταση 6″ ή 8″. Εάν θέλετε να αναπαράγετε μόνο απαλή μουσική υπόκρουση, τα ηχεία με διάσταση 4″ είναι μια καλή επιλογή.

Ηχεία οροφής

Τα ηχεία οροφής προσφέρουν έναν πολύ προσεγμένο τρόπο εγκατάστασης ηχείων σε εμπορικά κτίρια, ειδικά σε εκείνα με οροφές που έχουν άφθονο χώρο.

Κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το βάθος του πλαισίου ενός ηχείου οροφής και εάν θα υπάρχει αρκετός χώρος για να χωρέσει μεταξύ της οροφής και της φέρουσας οροφής. Να είστε έτοιμοι να περιγράψετε το ανώτατο όριο σας λεπτομερώς στον εγκαταστάτη σας.

Κρεμαστά ηχεία

Τα κρεμαστά ηχεία είναι μια καλή εναλλακτική στα ηχεία οροφής. Κρέμονται από καλώδια που είναι αγκυρωμένα στην οροφή. Σε ψηλοτάβανους χώρους, τα κρεμαστά ηχεία είναι μια εξαιρετική επιλογή. Φέρνουν τον ήχο πιο κοντά στους ακροατές.

 

Επιτοίχια ηχεία

Τα επιτοίχια ηχεία διαθέτουν βραχίονες στήριξης, ώστε να μπορείτε να τα τοποθετήσετε σχεδόν οπουδήποτε. Αν και δεν είναι τόσο φιλικά προς τη διακόσμηση όσο τα ηχεία οροφής, αυτά τα ηχεία  είναι αρκετά ελκυστικά και ευκολότερα στην εγκατάσταση.

Ηχεία κόρνας

Συχνά βλέπετε ηχεία τύπου κόρνας σε μεγάλους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, όπου πρέπει να ακούγονται καθαρά δυνατές και καθαρές ανακοινώσεις. Τα περισσότερα ηχεία κόρνας δεν παίζουν ακραία υψηλές ή χαμηλές συχνότητες, συγκεντρώνοντας όλη τους τη δύναμη στο να παίζουν καθαρά το φωνητικό εύρος. Όλα τα ηχεία κόρνας είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, γι’ αυτό είναι τόσο δημοφιλή σε πίστες και στάδια.

 

Εσωτερικά/εξωτερικά ηχεία και ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες

Θέλετε να παίξετε μουσική σε ένα αίθριο ή δίπλα στην πισίνα; Τα ηχεία που είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες είναι απαραίτητα. Αν και πολλά ηχεία δεν μπορούν να παίξουν ενώ είναι πλήρως βυθισμένα στο νερό, μπορείτε να βρείτε ηχεία σχεδιασμένα να συνεχίζουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Ορισμένες εταιρείες αποκαλούν τις εκδόσεις τους “ηχεία παντός καιρού”.

Τι άλλο θα χρειαστείτε

Ενισχυτή. Τα εμπορικά, κατανεμημένα συστήματα ήχου χρησιμοποιούν συχνά έναν μόνο ενισχυτή για τη λειτουργία όλων των ηχείων. Ένας ενισχυτής που έχει αρκετή ισχύ και δυνατότητες για να ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις του συστήματός σας.

Καλώδιο. Τα καλώδια των ηχείων για ένα σύστημα 70 volt μπορεί να είναι λεπτά, τόσο στενά όσο το 18-gauge, επειδή το ηλεκτρικό ρεύμα του συστήματος είναι πολύ χαμηλό. 

Στοιχεία ελέγχου έντασης. Ίσως θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να αυξάνετε ή να μειώνετε την ένταση σε συγκεκριμένες περιοχές. Τα επιτοίχια χειριστήρια έντασης το καθιστούν εύκολο. Καλό θα ήταν να γνωρίζετε από πριν πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τον κάθε χώρο.

Ποιος θα εγκαταστήσει το σύστημά σας;

Σε ορισμένα σημεία, ένα εμπορικό ηχοσύστημα μπορεί να εγκατασταθεί μόνο από εξειδικευμένη επαγγελματική εταιρεία με άδεια εγκατάστασης ηλεκτρικού εξοπλισμού.