Ήχος & Εικόνα αυτοκινήτου, Όλα

12 συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ήχου στο αυτοκίνητό σας

Αποκτήστε καλύτερη ποιότητα στον ήχο του αυτοκινήτου σας!

Τα καλύτερα συστήματα ήχου αυτοκινήτου βασίζονται σε αξιοπρεπή εξοπλισμό και λίγη τεχνογνωσία. Ακόμη και οι πιο απλές βελτιώσεις στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου σας μπορούν να αποφέρουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον ήχο στο αυτοκίνητό σας.

Ένα αυτοκίνητο μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να απολαύσετε μουσική, αλλά πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να αντέχουν την κακή ποιότητα ήχου που δεν θα ανεχτούν ποτέ στο σπίτι. Άλλοι τοποθετούν εξελιγμένα συστήματα ήχου για το αυτοκίνητό τους και στη συνέχεια κάνουν κοινά λάθη εγκατάστασης, που εμποδίζουν το σύστημα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Πολλές από αυτές τις συμβουλές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για υπάρχοντα συστήματα όσο και για πιο εξελιγμένες ρυθμίσεις.

Συμβουλή #1: Αντικαταστήστε τα ηχεία του αυτοκινήτου σας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ηχεία είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται ένας κατασκευαστής όταν σχεδιάζει και κατασκευάζει το αυτοκίνητό σας. Τα εργοστασιακά ηχοσυστήματα αυτοκινήτου έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά πολλά λεγόμενα “premium” συστήματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σχετικά αδύναμους ενισχυτές και ηχεία που δεν αποδίδουν κορυφαίο ήχο. Και αν το όχημά σας είναι λίγο παλιό, τα υπάρχοντα ηχεία πιθανότατα έχουν υποστεί φθορά.

Μπορείτε να έχετε μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ήχου του ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου σας εγκαθιστώντας ένα ωραίο σετ ηχείων aftermarket. Θα ακούσετε πιο σφιχτά μπάσα και περισσότερη συνολική καθαρότητα και πιθανότατα θα παρατηρήσετε λεπτομέρειες που δεν έχετε ξανακούσει σε τραγούδια που γνωρίζετε εδώ και χρόνια.

Τα νέα ηχεία μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στον ήχο!

Συμβουλή #2: Μην αυξάνετε τα στοιχεία ελέγχου στους τόνους σας

Όπως μια κιθάρα, όλα τα καλά ήχοσυστήματα αυτοκινήτου αποδίδουν καλύτερα όταν είναι σωστά συντονισμένα.

Η αυξάνοντας τα tone controls του εργοστασιακού σας ραδιοφώνου μέχρι τέρμα μπορεί να κάνει το σύστημά σας να ακούγεται καλύτερα στο δρόμο, αλλά δημιουργεί παραμόρφωση όταν αυξάνετε την ένταση στον αυτοκινητόδρομο. Ιδιαίτερα, μια μεγάλη αύξηση χαμηλών συχνοτήτων θα επιβαρύνει πολύ το εργοστασιακό σας σύστημα. Εάν θέλετε να δυναμώσετε τον ήχο σας, δοκιμάστε να μια μικρή αύξηση στα μπάσα, χαμηλώστε τα ψηλά και τα μεσαία ένα τσακ πιο πάνω και στη συνέχεια αυξήστε τη συνολική ένταση σας λίγο περισσότερο.

Αλλά ίσως έχετε αντικαταστήσει (ή σκέφτεστε να αντικαταστήσετε) το εργοστασιακό σας ραδιόφωνο με ένα στερεοφωνικό αυτοκινήτου aftermarket που διαθέτει ισοσταθμιστή πολλαπλών ζωνών. Μια κακή ρύθμιση EQ μπορεί να κάνει ένα καλό σύστημα να μην ακούγεται καλά, ενώ μια έξυπνη καμπύλη τόνου μπορεί να κάνει ένα καλό σύστημα να ακούγεται υπέροχο.

Εάν μπορείτε, προγραμματίστε μερικές διαφορετικές προεπιλογές EQ στον δέκτη σας, ώστε να μπορείτε να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα στο αυτοκίνητό σας, χωρίς να χρειάζεται να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις ενώ οδηγείτε. Εναλλακτικά, περιηγηθείτε στις προκαθορισμένες καμπύλες του δέκτη σας για να δείτε εάν μία από αυτές ακούγεται ιδιαίτερα καλά στον αυτοκινητόδρομο και στη συνέχεια προσαρμόστε αυτήν τη ρύθμιση.

Αυτό το στερεοφωνικό της Pioneer σας επιτρέπει να προσαρμόσετε χειροκίνητα τις ζώνες του ισοσταθμιστή ή να χρησιμοποιήσετε μία από τις προεπιλογές για τη μουσική σας.

Συμβουλή #3: Χρησιμοποιήστε έναν καλύτερο μετατροπέα ψηφιακού σε αναλογικό (όπως αυτός σε ένα στερεοφωνικό aftermarket αυτοκινήτου)

Ένας μετατροπέας ψηφιακού σε αναλογικό ή αλλιώς DAC, έχει τη δουλειά της μετατροπής ψηφιακών πληροφοριών — 0 και 1 — σε αναλογικά σήματα μουσικής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής είναι πιθανώς το smartphone σας. Το ενσωματωμένο DAC του κάνει συνήθως αρκετά καλή δουλειά για περιστασιακή ακρόαση με ακουστικά, αλλά δεν προσφέρει το ίδιο επίπεδο απόδοσης που μπορείτε να έχετε από τα πιο προηγμένα DAC που βρίσκονται σε πολλά από τα σημερινά καλύτερα στερεοφωνικά αυτοκινήτου aftermarket.

Η σύνδεση του smartphone σας σε στερεοφωνικό aftermarket μέσω καλωδίου USB σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το DAC του στερεοφωνικού. Αυτό αποκωδικοποιεί τη μουσική σας με τη μέγιστη λεπτομέρεια και τον πιο δυνατό ήχο.

Το Kenwood Excelon KMM-X704 χρησιμοποιεί DAC υψηλής ποιότητας για να αναδείξει τις λεπτομέρειες στη μουσική σας.

Συμβουλή #4: Χρησιμοποιήστε το καλύτερο υλικό πηγής χρησιμοποιώντας αρχεία μουσικής υψηλότερης ποιότητας

Ναι, μπορείτε να αποθηκεύσετε περισσότερα αρχεία μουσικής στη φορητή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής (portable music player) ή στο τηλέφωνό σας, εάν χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη συμπίεση στα αρχεία σας και θα ακούγονται εντάξει μέσω ακουστικών. Η συμπίεση της μουσικής σας σημαίνει ότι χάνετε ορισμένες πληροφορίες υψηλής και χαμηλής συχνότητας και ορισμένες από τις λεπτομέρειες που κάνουν τη μουσική σας ενδιαφέρουσα. Ορισμένες πτυχές ενός τραγουδιού μπορεί να μην ακούγονται αρκετά σωστά.

Σε ένα καλό ηχοσύστημα αυτοκινήτου, μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε ότι κάτι λείπει. Η χρήση υλικού πηγής καλύτερης ποιότητας είναι μια βελτίωση που θα παρατηρήσετε αμέσως.

Όταν προσθέτετε στην ψηφιακή σας βιβλιοθήκη, μην αρκεστείτε στην προεπιλεγμένη ρύθμιση κατά τη δημιουργία των αρχείων σας ή την αγορά ψηφιακής μουσικής. Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερη συμπίεση. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός μετάδοσης bit, τόσο καλύτερα θα ακούγεται η μουσική σας μέσω του ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου σας. Οι υψηλότεροι ρυθμοί bit θα καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο αποθήκευσης, αλλά το πλεονέκτημα στην ποιότητα του ήχου μπορεί να αξίζει τον κόπο.

Και όταν κάνετε streaming μουσικής, εξερευνήστε τις ρυθμίσεις στην αγαπημένη σας εφαρμογή μουσικής για να βελτιώσετε την ποιότητα του ήχου σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία μουσικής που streamάρει σε υψηλότερη ανάλυση, όπως το TIDAL ή το Qobuz. Απλώς να γνωρίζετε ότι streaming με υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης bit θα καταναλώσει περισσότερα δεδομένα.

Συμβουλή #5: Προσθέστε έναν ενισχυτή αυτοκινήτου

Όταν ρωτούν “Ποια είναι τα καλύτερα ηχεία αυτοκινήτου για μπάσο;” Η απάντησή είναι πάντα: «Ένας ενισχυτής». Αυτό συμβαίνει επειδή ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι τα ηχεία σας, θα έχετε την καλύτερη απόδοσή τους προσθέτοντας περισσότερη ισχύ (φυσικά, εντός των προδιαγραφών απόδοσης).

Μπορεί να λέτε “Το εργοστασιακό στερεοφωνικό μου βγάζει 200 Watt και αυτό είναι αρκετή ισχύς.” Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά μεταξύ της μέγιστης ισχύος 50 Watt ανά κανάλι που παράγεται από το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου σας και των 50 Watt RMS συνεχούς ισχύος (μια πιο ρεαλιστική βαθμολογία) από έναν εξωτερικό ενισχυτή.

Ένας ξεχωριστός ενισχυτής θα παρέχει περισσότερη καθαρή ισχύ από οποιοδήποτε στερεοφωνικό αυτοκινήτου και αυτό θα κάνει τη διαφορά στην ποιότητα του ήχου. Το σύστημά σας θα ακούγεται καλύτερα, είτε ακούτε μια συμφωνία Mahler σε επίπεδο συνομιλίας είτε Metallica. Ένας ενισχυτής είναι απαραίτητος για να έχετε εξαιρετικό ήχο στο αυτοκίνητό σας.

Ακόμα κι αν διατηρείτε το εργοστασιακό σας ραδιόφωνο, μπορείτε να προσθέσετε έναν ενισχυτή αυτοκινήτου. Ελέγξτε τον ενισχυτή που σκέφτεστε για να δείτε εάν περιλαμβάνει “speaker-level inputs”, οι οποίες σας επιτρέπουν να πατήσετε στην εργοστασιακή καλωδίωση ηχείων για να αποκτήσετε την είσοδο ήχου που χρειάζεται ένας ενισχυτής.

Η προσθήκη ενός ενισχυτή στο σύστημά σας, επιτρέπει στα ηχεία σας να επιδεικνύουν περισσότερο βάθος, καθαρότητα και ένταση.

Συμβουλή #6: Ρυθμίστε σωστά τα gains του ενισχυτή σας

Το #1 πρόβλημα; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το gain control στον νέο τους ενισχυτή ελέγχει το επίπεδο έντασης. Φυσικά, το αυξάνουν μέχρι τέρμα, κάτι που προκαλεί άσχημα πράγματα. Ο έλεγχος του gain προσαρμόζει στην πραγματικότητα την ποσότητα του σήματος εισόδου που έρχεται στον ενισχυτή. Όταν το αυξάνετε πολύ, θα ακούσετε κάποια σοβαρή δυσάρεστη παραμόρφωση.

Η γενική ιδέα είναι να γυρίσετε το χειριστήριο έντασης του δέκτη σας περίπου κατά τα 3/4 της διαδρομής μέχρι τη μέγιστη ένταση και στη συνέχεια να αυξήσετε το gain του ενισχυτή μέχρι να ακούσετε παραμόρφωση. Γυρίστε το λίγο πίσω και είστε έτοιμοι. Κάθε κατασκευαστής ενισχυτή θα έχει συγκεκριμένες προτάσεις, επομένως μπορείτε να ελέγξετε το εγχειρίδιό σας για τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης του κέρδους στον νέο σας ενισχυτή.

Η σωστή ρύθμιση των κερδών σε αυτόν τον ενισχυτή Sound Ordnance θα διατηρήσει το σύστημά σας χωρίς παραμορφώσεις.

Συμβουλή #7: Το crossover σας μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τον ήχο του συστήματός σας

Πολλοί δέκτες περιλαμβάνουν πλέον φίλτρα συχνότητας που θα λειτουργούν με τις εξόδους προενισχυτή και ηχείων σας. Εάν έχετε ένα subwoofer, χρησιμοποιήστε το φίλτρο υψηλής διέλευσης του στερεοφωνικού για να αφαιρέσετε τα χαμηλά μπάσα από τα ηχεία πλήρους εμβέλειας του αυτοκινήτου σας. Θα έχετε περισσότερη καθαρή ένταση από αυτά, ιδιαίτερα αν τα οδηγείτε με την ενσωματωμένη ισχύ του δέκτη.

Ή ίσως το sub σας ακούγεται πολύ δυνατό, αλλά το μπάσο ακούγεται σαν να έρχεται από πίσω σας. Πειραματιστείτε ανεβάζοντας ή χαμηλώνοντας το σημείο crossover στο χαμηλοπερατό φίλτρο σας και θα μπορείτε να φέρετε τα μπάσα εμπρός με την υπόλοιπη μουσική.

Πολλοί ενισχυτές διαθέτουν υποηχητικά φίλτρα (subsonic filters) που αφαιρούν τα εξαιρετικά χαμηλά μπάσα κάτω από το εύρος της ανθρώπινης ακοής. Ενεργοποιήστε το, ο ενισχυτής και το subwoofer σας θα λειτουργούν πιο καθαρά χωρίς αυτή την υποηχητική λάσπη. Επίσης, η συμπίεση που χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε τα αρχεία μουσικής σας μπορεί να προκαλέσει ήχο sputtering χαμηλής συχνότητας, το υποηχητικό φίλτρο σας θα αφαιρέσει ή θα ελαχιστοποιήσει αυτόν τον θόρυβο.

Τα φίλτρα συχνότητας εμπρός και πίσω σας βοηθούν να συντονίσετε τον ήχο της μουσικής σας.

Σημαντικό: Όταν ορίζετε crossovers, προσαρμόστε τα crossover μόνο σε ένα μέρος του συστήματός σας. Για παράδειγμα, εάν προσαρμόσετε τα crossovers για όλα τα ηχεία του συστήματός σας χρησιμοποιώντας το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου σας, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τους ενισχυτές σας σε πλήρη εμβέλεια (crossovers off). Αντίθετα, τα crossover του στερεοφωνικού αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα ή ρυθμισμένα σε πλήρη εμβέλεια, εάν αντ’ αυτού κάνετε τις ρυθμίσεις στους ενισχυτές σας. Εάν χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα στοιχεία για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις crossover, το σύστημά σας θα μπορούσε να λάβει αντικρουόμενες πληροφορίες συχνότητας, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά τον ήχο.

Συμβουλή #8: Προσθέστε ένα subwoofer και ακούστε τι χάνατε τόσο καιρό

Είναι εκείνο το “Ουάου” όταν κάποιος ακούει ένα sub στο αυτοκίνητό του για πρώτη φορά. Ένα καλό subwoofer θα επαναφέρει την κάτω οκτάβα της μουσικής σας στη σωστή ισορροπία, ώστε να ακούτε γνώριμες μελωδίες με εντελώς νέο άκουσμα. Ένα subwoofer θα αφαιρέσει επίσης ένα φορτίο από τα ηχεία πλήρους εμβέλειας (full-range), καθώς θα παίζετε τους ήχους σας με τον έλεγχο μπάσων του στερεοφωνικού ρυθμισμένου στο “0” αντί για το “+5”.

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αρνητική γνώμη για τα subwoofers όταν βρίσκονται δίπλα σε ένα αυτοκίνητο που δονείται σε ένα φανάρι. Ωστόσο μπορείτε να προσαρμόσετε οποιοδήποτε subwoofer για να ταιριάζει στα μουσικά σας γούστα και στο όχημά σας. Και από τη στιγμή που θα οδηγείτε με ένα subwoofer, δεν μπορείτε ποτέ να επιστρέψετε ξανά χωρίς αυτό ή ακόμη και δύο.

Η εγκατάσταση ενός subwoofer στο σύστημά σας, ακόμη και ενός μικρού, θα προσθέσει μπάσα στο σύστημά σας.

Συμβουλή #9: Δημιουργήστε μία καλύτερη καμπίνα subwoofer ή αγοράστε μία

Εάν κατασκευάζετε μία σφραγισμένη κούτα/καμπίνα για subwoofer, βεβαιωθείτε ότι έχει σφραγιστεί σωστά. Οι διαρροές αέρα μπορούν πραγματικά να βλάψουν την απόδοση του sub σας. Μπορείτε να καταστρέψετε ένα subwoofer που έχει σχεδιαστεί για ένα σφραγισμένο κουτί οδηγώντας το σκληρά σε ένα φορητό περίβλημα. Επίσης, είναι σημαντικό να φτιάξετε ένα κουτί με τον σωστό εσωτερικό όγκο για το sub που έχετε επιλέξει. Μια λάθος αντιστοιχία μπορεί να οδηγήσει σε κακή απόδοση του subwoofer.

Μπορείτε επίσης να αποφύγετε όλα αυτά τα ζητήματα αγοράζοντας μία προκατασκευασμένη κενή καμπίνα που θα λειτουργεί με το subwoofer σας.

Συμβουλή # 10: Χρησιμοποιήστε έναν πυκνωτή εάν πρόκειται να ζορίσετε το subwoofer σας

Οι άνθρωποι που σχεδίασαν το αυτοκίνητό σας πιθανότατα δεν είχαν κατά νου τα subwoofers όταν κατασκεύασαν το όχημά σας. Τα μεγάλα μπάσα απορροφούν πολλή ισχύ και τα περισσότερα ηλεκτρικά συστήματα αυτοκινήτων δεν είναι εξοπλισμένα για να το αντιμετωπίσουν.

Ένας πυκνωτής λειτουργεί ως απόθεμα ισχύος μεταξύ του ενισχυτή σας και της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας. Συνδέετε τον πυκνωτή inline στο καλώδιο τροφοδοσίας από την μπαταρία σας, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον ενισχυτή. Αποθηκεύει ισχύ από τον εναλλάκτη (alternator) σας και στη συνέχεια, την απελευθερώνει αμέσως για να ικανοποιήσει τη ζήτηση του ενισχυτή σας για την ισχύ που απαιτείται για την αναπαραγωγή μιας μεγάλης επιτυχίας μπάσων.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ μεγάλη πτώση στην απόδοση αφού βάλετε δυνατά το subwoofer σας για ένα ή δύο λεπτά; Ή είδατε τους προβολείς σας να χαμηλώνουν ενώ ακούτε μουσική ενώ οδηγείτε τη νύχτα; Ένας πυκνωτής θεραπεύει αυτά τα προβλήματα αφαιρώντας το μεγαλύτερο μέρος από το ηλεκτρικό σας σύστημα, ώστε ο ενισχυτής σας να βλέπει μια πιο σταθερή παροχή ισχύος.

Ένας πυκνωτής παρέχει κάποια αποθηκευμένη ισχύ για αυτούς τους δυνατούς χτύπους μπάσων.

Συμβουλή #11: Προσθέστε έναν επεξεργαστή σήματος ή έναν ισοσταθμιστή

Το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου παρουσιάζει ορισμένα σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την ποιότητα του ήχου. Οι γυάλινες και πλαστικές επιφάνειες αντανακλούν τον ήχο, ενώ τα χαλάκια, τα καλύμματα των καθισμάτων και άλλα απορροφητικά υλικά τον απορροφούν. Αν προσθέσετε και τα κακώς τοποθετημένα ηχεία στο σύνολο, θα έχετε σημαντικές κορυφές απόκρισης συχνότητας (frequency response peaks) στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων. Αυτές οι αιχμές κάνουν τη μουσική σας να εκτινάσσεται στα μπάσα ή στις υψηλότερες συχνότητες, προκαλώντας “κόπωση στην ακουστική”.

Οι περισσότεροι δέκτες αυτοκινήτου σας προσφέρουν χειριστήρια πρίμων, μεσαίων συχνοτήτων και μπάσων, χρήσιμα για καθολικές επιδιορθώσεις, αλλά όχι για μηδενισμό σε προβληματικές περιοχές. Θα χρειαστείτε έναν ισοσταθμιστή / επεξεργαστή σήματος για να εξαλείψετε αυτές τις κορυφές, είτε είναι ενσωματωμένος στον δέκτη σας είτε σε έναν επεξεργαστή τοποθετημένο στο ταμπλό σας ή κοντά στους ενισχυτές σας.

Ένας εξωτερικός ισοσταθμιστής σας δίνει πολλούς πόντους για τη ρύθμιση της απόκρισης συχνότητας, ώστε να μπορείτε να εξαλείψετε αυτές τις κορυφές στο σύστημά σας. Ένας ισοσταθμιστής σας επιτρέπει να μεταβάλλετε το κεντρικό σημείο και το πλάτος κάθε ζώνης EQ, ώστε να μπορείτε πραγματικά να μηδενίσετε μια προβληματική περιοχή. Οι επεξεργαστές ήχου σας βοηθούν να εξαλείψετε τις κορυφές απόκρισης συχνότητας και να αυξήσετε την απόκριση των μπάσων, ενώ ορισμένοι περιλαμβάνουν ακόμη και μικρόφωνο για την ανάλυση της ακουστικής του αυτοκινήτου σας.

Ο ισοσταθμιστής EQL της AudioControl διαθέτει 13 ζώνες εξισορρόπησης και τα χειριστήρια αντιστοίχισης επιπέδου παρέχουν μέγιστη τάση στους ενισχυτές σας.

Ρύθμιση του ισοσταθμιστή για τον καλύτερο ήχο
Η σωστή χρήση ενός EQ μπορεί να απαιτήσει κάποιες αλλαγές και πολλές ώρες ακρόασης, αλλά αυτό είναι το διασκεδαστικό μέρος. Ξεκινήστε με τα πάντα “flat” και τροποποιήστε ένα ή δύο πράγματα τη φορά. Θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τι λείπει στον ήχο και τι υπάρχει πάρα πολύ.

Αυτό το κιτ πόρτας Dynamat θα βοηθήσει στην εξάλειψη της παραμόρφωσης από τα ηχεία στις πόρτες του οχήματός σας.

Συμβουλή #12: Χρησιμοποιήστε υλικό που αποσβένει τον ήχο

Μειώνοντας τους κραδασμούς και τον θόρυβο του δρόμου με αντικραδασμικά φύλλα, ηχομονωτικά φύλλα και ηχοαπορροφητικά φύλλα θα κάνουν δύο πράγματα για να κάνουν το σύστημά σας να ακούγεται καλύτερα.

Αρχικά, το πάνελ της πόρτας δεν είναι το καλύτερο μέρος για ένα ηχείο, το λεπτό μέταλλο δονείται καθώς παίζει η μουσική σας, γεγονός που επηρεάζει την ακρίβεια του ήχου. Όταν τοποθετείτε αυτά τα προϊόντα στο πάνελ της πόρτας σας, εξαφανίζουν αυτούς τους κραδασμούς και δημιουργούν μια πιο σταθερή πλατφόρμα για το ηχείο σας, περισσότερο σαν το ξύλινο διάφραγμα σε ένα οικιακό ηχείο.

Δεύτερον, έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς το σύστημά σας ακούγεται πολύ καλό στα 25 mph, αλλά γίνεται λίγο σκληρό στα 60; Ο θόρυβος του δρόμου τείνει να κρύβει πρώτα τις χαμηλότερες συχνότητες, επομένως το σύστημά σας ακούγεται υπερβολικά φωτεινό όταν ανεβάζετε ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο. Το ηχητικό υλικό μειώνει τα επίπεδα θορύβου στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας, ώστε να μην χρειάζεται να δυναμώνετε τη μουσική σας τόσο δυνατά όταν οδηγείτε. Θα ακούσετε περισσότερες μουσικές λεπτομέρειες και οι ενισχυτές σας δεν θα χρειαστεί να δουλέψουν τόσο σκληρά.

Στο iCan.gr υπάρχουν ολοκληρωμένα πακέτα για κάθε μέρος του αυτοκινήτου, που περιέχουν κομμάτια με μέγεθος και σχήμα ώστε να ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε όχημα. Αυτό διευκολύνει την εγκατάστασή τους και μειώνει τον χρόνο εγκατάστασης.

Συμβουλή μπόνους: Χρησιμοποιήστε καλώδια υψηλής ποιότητας για τους ενισχυτές σας

Δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φτηνό, μικρότερου μεγέθους καλώδιο τροφοδοσίας για να τροφοδοτήσετε τους ενισχυτές σας, ο ενισχυτής θα στερηθεί τροφοδοσίας όταν αρχίσετε να ανεβάζετε την ένταση. Ένα καλό καλώδιο τροφοδοσίας επιτρέπει στο ρεύμα να ρέει ελεύθερα, ώστε ο ενισχυτής σας να παίρνει αυτό που χρειάζεται.

Τα καλώδια υψηλής ποιότητας προωθούν καλύτερη ροή σήματος από τον δέκτη σας στους ενισχυτές σας, ώστε να ακούτε έναν πιο εστιασμένο και λεπτομερή ήχο. Και τα καλά καλώδια θα απορρίψουν επίσης το θόρυβο που προκαλείται από το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου σας. Δεν πιστεύετε ότι τα καλώδια μπορούν να κάνουν τη διαφορά; Ακούστε τρία από τα αγαπημένα σας τραγούδια στο ηχοσύστημα του σπιτιού σας χρησιμοποιώντας φθηνά ή “in-the-box” καλώδια RCA. Σημειώστε τι ακούσατε (ή δεν ακούσατε) από το καθένα. Στη συνέχεια, ακούστε τα ίδια τραγούδια αφού αλλάξετε σε αναβαθμισμένα καλώδια RCA και δείτε αν μπορείτε να ακούσετε τη διαφορά. Θα ακούσετε αυτές τις ίδιες διαφορές και σε ένα ηχοσύστημα αυτοκινήτου με αναβαθμισμένα καλώδια.

Μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας και ένας από τους συμβούλους μας θα σας βρει τη σωστή λύση για το ηχοσύστημα του όχηματός σας.

Πηγή άρθρου και φωτογραφιών: crutchfield.com