FAQS

Οικιακός ήχος

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι ο οικιακός ήχος;

Ο οικιακός ήχος αναφέρεται στις συσκευές που χρησιμοποιούνται στο σπίτι για την αναπαραγωγή μουσικής, τηλεόρασης, κινηματογράφου ή άλλου περιεχομένου. Τα βασικά συστατικά ενός οικιακού ήχου περιλαμβάνουν μία πηγή ήχου (όπως μια συσκευή αναπαραγωγής μουσικής ή μια τηλεόραση), έναν ενισχυτή ήχου, ηχεία και καλώδια σύνδεσης.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ήχων 2.1, 5.1 και 7.1;

Οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται στο σύστημα καναλιών ήχου που χρησιμοποιείται σε ένα οικιακό ηχοσύστημα. Το 2.1 σημαίνει δύο ηχεία (στερεοφωνικός ήχος) και ένα subwoofer. Το 5.1 σημαίνει πέντε ηχεία (μπροστά αριστερά, μπροστά δεξιά, κέντρο και πίσω αριστερά/δεξιά) και ένα subwoofer. Το 7.1 περιλαμβάνει επιπλέον δύο ηχεία πίσω αριστερά/δεξιά για επιπλέον ατμοσφαιρικό ήχο.

Οι τυπικές ρυθμίσεις ήχου surround έχουν κανάλια 5.1 ή 7.1. Ένα σύστημα 5.1 έχει αριστερά, δεξιά και κεντρικά ηχεία μπροστά, με αριστερά και δεξιά ηχεία surround. Ένα σύστημα 7.1 προσθέτει πίσω αριστερά και δεξιά ηχεία surround. Ένα σύστημα 9.1 καναλιών προσθέτει μπροστινά ηχεία ύψους.

Οι διατάξεις Dolby Atmos προσθέτουν ηχεία ύψους στις παραδοσιακές ρυθμίσεις ήχου surround 5.1 και 7.1. Η προσθήκη δύο καναλιών ύψους δημιουργεί ένα σύστημα 5.1.2 ή 7.1.2. Τα συστήματα Dolby Atmos με τέσσερα κανάλια ύψους χαρακτηρίζονται ως 5.1.4 ή 7.1.4.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο "Ρυθμίστε τα ηχεία σας για Dolby Atmos"

Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα οικιακού ήχου;

Η επιλογή του καλύτερου συστήματος οικιακού ήχου εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου. Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι ο προϋπολογισμός, ο χώρος του δωματίου και ο επιθυμητός ήχος (στερεοφωνικός, πολυκάναλος κ.λπ.). Είναι σημαντικό να κάνετε έρευνα και να ακούσετε διάφορα συστήματα πριν προβείτε σε αγορά.

Ποια η διαφορά ενός ηχείου 2 και 3 δρόμων;

Ένα ηχείο 2 δρόμων έχει δύο οδηγούς, καθένας από αυτούς προορίζεται να παρέχει ξεχωριστή επιλογή συχνότητας, συνήθως υψηλή (tweeter) και χαμηλή (woofer). Ενώ ένα μεγάφωνο 3 δρόμων, περιέχει τρία ηχεία, όπου κάθε μεγάφωνο προορίζεται να παρέχει ξεχωριστά εύρη συχνοτήτων υψηλή (tweeter), μεσαία (midrange) και χαμηλή (woofer).

Αν επιλέξετε να προχωρήσετε με ηχεία 2 δρόμων, έχετε έναν ισορροπημένο ήχο. Είναι φτιαγμένο για μουσική με λιγότερα μπάσα. Αν το rock, το R&B και παρόμοια είδη μουσικής σας εξιτάρουν, τότε μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε ένα ηχείο 3 δρόμων. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να στοχεύει στα χαμηλά όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στην περίπτωση των ηχείων 3 δρόμων είναι η ικανότητά του να προσφέρει επιλογές προσαρμογής. Μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε ολόκληρο το φίλτρο συχνοτήτων όπως χρειάζεται για να κάνετε το ηχείο σας να ακούγεται όπως ακριβώς το θέλετε.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο μας "Διαφορές ισχύος Μεταξύ RMS vs Max vs Peak"

Ποια είναι η διαφορά ενεργού και παθητικού ηχείου;

Ένα παθητικό ηχείο πρέπει να τροφοδοτείται από εξωτερικό ενισχυτή. Φυσικά ο χρήστης πρέπει να επιλέγει την σωστή ισχύ του ενισχυτή, έτσι ώστε να ταιριάζει με την απαιτούμενη ισχύ των παθητικών ηχείων και να μπορούν πλέον να λειτουργούν σαν ένα ολοκληρωμένο σύστημα.

Το αυτοενισχυόμενο ή ενεργό ηχείο είναι ηχείο, το οποίο έχει ενσωματωμένο ενισχυτή. Επιπλέον τα ενεργά ηχεία που χρησιμοποιούνται σε έναν χώρο μπορούν να ρυθμιστούν ξεχωριστά. Κάποια αυτοενισχυόμενα ηχεία διαθέτουν περισσότερες από μια εισόδους, καθώς και είσοδο για μικρόφωνο, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σαν αυτόνομη μονάδα σε απλές εφαρμογές που όμως χρειάζονται μεγάλη ισχύ.

Πώς πρέπει να τοποθετήσω τα ηχεία μου;

Η απόσταση του αριστερού και δεξιού ηχείου σε σχέση με την θέση ακρόασης πρέπει να είναι ίση, ώστε να σχηματίζεται ένα ισόπλευρο τρίγωνο.

Μην τοποθετείτε αντικείμενα στο χώρο μεταξύ των ηχείων και της θέσης ακρόασης. Εμπόδια στην ελεύθερη διέλευση του ήχου, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την άνιση απόκριση των συχνοτήτων και μια φτωχή απεικόνιση της στερεοφωνικής εικόνας.

Μικρού όγκου ηχεία που τοποθετούνται σε βάσεις ή ράφια πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε το tweeter (η κορυφή της καμπίνας τους) να είναι περίπου στο ύψος των αυτιών του ακροατή. Εάν τα τοποθετήσουμε αρκετά υψηλότερα, θα πρέπει να τους δημιουργήσουμε μια κλίση προς τα κάτω ή να τα τοποθετήσουμε ανάποδα (η κατευθυντικότητα του ήχου αφορά κυρίως τις υψηλές συχνότητες). Δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούμε μικρά ηχεία στο πάτωμα.

Για home cinema τα κεντρικά ηχεία πρέπει να τοποθετούνται από πάνω ή από κάτω από την τηλεόραση.

Ποιο είναι το σωστό μέγεθος ηχείων;

Εάν τα ηχεία είναι πολύ μικρά για το δωμάτιό σας, θα χάσετε ένταση στα μπάσα, η ισχύς και η δυναμική θα υποφέρουν. Το ηχείο δεν θα μπορεί να διοχετεύει σωστά τον αέρα στο δωμάτιο. Φυσικά ισχύει και το αντίθετο, αν τα ηχεία είναι πολύ μεγάλα για το δωμάτιό σας, το μπάσο θα κυριαρχήσει και ο ήχος θα είναι εντελώς ανισόρροπος.

Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος  θα γνωρίζει περισσότερα για την καταλληλόλητα ενός μοντέλου περισσότερο από οποιονδήποτε και θα μπορείτε να μιλήσετε για το πώς σχεδιάζετε να το χρησιμοποιήσετε.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Peak/Max. Watts και RMS Watts;

Η ισχύς RMS είναι μια μέτρηση της χωρητικότητας ισχύος που χρησιμοποιείται για τη σύγκριση και την αντιστοίχιση εξαρτημάτων μεταξύ τους. Η μέγιστη ισχύς, συχνά διπλάσια από την τιμή RMS, είναι μια περιγραφή που χρησιμοποιείται από τον κατασκευαστή του ενισχυτή. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο αξιολογήσεις RMS κατά τη σύνδεση των στοιχείων, γιατί ουσιαστικά είναι η πραγματική ισχύς του προϊόντος.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο μας "Ποια η διαφορά ενός ηχείου 2 και 3 δρόμων;"

Πώς μπορώ να συνδέσω τα ηχεία μου στην τηλεόραση;

Για να συνδέσετε τα ηχεία/soundbar στην τηλεόρασή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ψηφιακό οπτικό καλώδιο ή ένα καλώδιο HDMI, ανάλογα με τις διαθέσιμες θύρες. Συνδέστε την έξοδο ήχου της τηλεόρασης στην αντίστοιχη είσοδο ήχου του οικιακού συστήματος.

Τι διαφορά κάνουν τα υλικά κώνου;

Οι κώνοι των tweeters και των woofers διατίθενται σε διάφορα υλικά, όπως χαρτί, μετάξι, κεραμικό, τιτάνιο, πολυαιθεριμίδιο κ.λπ.. Μπορούν να κατασκευαστούν από επεξεργασμένο χαρτί ή σύνθετα υλικά. Οι κώνοι των woofer πρέπει να είναι πιο άκαμπτοι επειδή το καθήκον τους είναι να αναπαράγουν δυνατές νότες μπάσων. Και πάλι, το χαρτί τείνει να είναι λιγότερο ανθεκτικό, αλλά αποκρίνεται πιο γρήγορα από άλλα υλικά. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται υπέροχα, καλό θα ήταν να πειραματιστείτε με διαφορετικούς ήχους και υλικά για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Γενικές για το ican.gr

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.

Σάββατο 9:00 π.μ. - 3:00 μ.μ.

Παραλαβή από κατάστημα
Είμαστε εδώ για την παραλαβή της παραγγελία σας από το φυσικό κατάστημα του ican.gr και για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα προϊόντα μας.
Εξειδικευμένο τμήμα τοποθετήσεων
Αναλαμβάνουμε την τοποθέτηση και εγκατάσταση σε οχήματα, σκάφη, οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους.
Δυνατότητα ακρόασης
Βρήκατε το ηχοσύστημα που σας ενδιαφέρει αλλά δεν είστε σίγουροι; Ρωτήστε μας και μπορείτε να το ακούσετε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους μας.
Δόσεις
Δυνατότητα έως και 6 άτοκες δόσεις για αγορές μέχρι και 99€ & έως 12 άτοκες δόσεις για αγορές άνω των 99€.
Service
Αναλαμβάνουμε το service και σε προϊόντα εκτός εγγύησης.
Έχετε ακόμα ερωτήσεις;

Στείλτε μας email με την ερώτησή σας

ΔΩΡΕΆΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΆ

Για παραγγελίες άνω των 149€

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Από έμπειρο και φιλικό προσωπικό

ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Έως 12 άτοκες δόσεις

100% ΑΣΦΑΛΕΊΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΈΣ

Κρυπτογραφημένη πληρωμή

Καλαθι
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στο κατάστημά μας. Με την περιήγηση σε αυτό το κατάστημα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies μας.