Τι πρέπει να προσέξετε στα ηχεία σας

heading_title

1. Διαχείριση ισχύος 

Η διαχείριση ισχύος ενός ηχείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το είδος της αναπαραγόμενης μουσικής. Μιας και το μουσικό σήμα αποτελείται ταυτοχρόνως από ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων, δεν είναι δυνατόν να ορισθεί πλήρως κατανοητά η μέγιστη διαχειριζόμενη ισχύς. 

Στην πραγματικότητα, υψηλές εντάσεις από καθαρό, χωρίς παραμορφώσεις ήχο από έναν μεγάλο ενισχυτή είναι προτιμότερες από τον παραμορφωμένο ήχο ενός μικρού ενισχυτή που οδηγείται στα όρια του. 

Επίσης, στρέφοντας τα ρυθμιστικά τόνου σε άλλη από την αρχική-ουδέτερη-θέση τους, αυξάνετε σημαντικά τις απαιτήσεις σε ισχύ. Τα ρυθμιστικά τόνου ουσιαστικά χρησιμεύουν με την περιστασιακή χρήση τους για την ηχητική βελτίωση παλαιών ή κακών εγγραφών. Σας συνιστούμε θερμά να μην τα χρησιμοποιείτε για την διόρθωση , κυρίως μονίμων, αδυναμιών του ηχητικού σας συστήματος. Ο πειραματισμός σας με την τοποθέτηση των ηχείων σας ενδεχομένως να είναι το μόνο που χρειάζεστε για ένα πολύ καλύτερο μουσικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στην δυνατότητα ενός ηχείου να παίζει δυνατά. Όμως είναι πολύ πιο σημαντικό για την μουσική ή κινηματογραφική απόλαυση η δυνατότητα του ηχείου να αποδίδει με φυσικό και δυναμικό τρόπο το μουσικό ή κινηματογραφικό πρόγραμμα.

Όταν λέμε με "δυναμικό τρόπο" εννοούμε την επάρκεια του συστήματος να αναπαράγει ξαφνικές αλλαγές στην ένταση (πάνω ή κάτω), γρήγορα, καθαρά και με ακρίβεια. Ένα σύστημα με καλή δυναμική μπορεί να αναπαράγει με ρεαλισμό το μουσικό ή κινηματογραφικό πρόγραμμα σε όλες τις διαβαθμίσεις του, ακόμα και σε χαμηλές εντάσεις. 

Προσπαθήστε να ακούστε το σύστημα σας σε χαμηλή ένταση. Αυτό είναι ένα δυσκολότερο τεστ από το να το ακούστε σε πλήρη ένταση.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η υπερφόρτωση λόγω υψηλής έντασης ακούγεται σαν παραμόρφωση (clipping)  και απώλεια ευκρίνειας. Όσο κρατάτε την ένταση κάτω από αυτό το σημείο δεν πρέπει να ανησυχείτε για τίποτα.

2. Συνδεσμολογία 

Για να αποφύγετε ζημιά στον ενισχυτή/ραδιοενισχυτή σας, παρακαλούμε να είστε σίγουροι ότι τον έχετε απενεργοποιήσει προτού κάνετε ή αλλάξετε τις συνδέσεις του. 

Η ποιότητα των καλωδίων και των συνδέσμων επηρεάζει την ηχητική αναπαραγωγή. Διαλέξτε ένα καλώδιο ηχείου το οποίο να ανταποκρίνεται στα μηχανήματα σας και στις μουσικές σας προτιμήσεις . Πάντα να χρησιμοποιείτε ιδίου μήκους καλώδια για το αριστερό και δεξιό ηχείο. 

Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι συνδέσεις να γίνουν σωστά και σε <<φάση>> (δηλ. Θετικό σε Θετικό και Αρνητικό σε Αρνητικό). Μια λανθασμένη (εκτός φάσης) σύνδεση θα έχει σαν αποτέλεσμα κακή στερεοφωνική εικόνα και αδύναμο μπάσο. Κάθε καλώδιο ηχείου πρέπει να συνδέεται  σε φάση, δηλ. από το Θετικό (+) κόκκινο ακροδέκτη του Ενισχυτή στον αντίστοιχο Θετικό (+) κόκκινο ακροδέκτη του ηχείου, και από το Αρνητικό (-) μαύρο ακροδέκτη του Ενισχυτή στον αντίστοιχο Αρνητικό (-) μαύρο ακροδέκτη του ηχείου.

Στα στερεοφωνικά συστήματα (2 κανάλια) πρέπει να συνδεθεί το δεξί κανάλι του ενισχυτή στο δεξί ηχείο και το αριστερό του ενισχυτή στο αριστερό ηχείο. 

Σε ένα πολυκάναλο σύστημα (surround), όλα τα ηχεία συνδέονται στις αντίστοιχες εξόδους ηχείων του πολυκάναλου ραδιοενισχυτή. Το αριστερό εμπρός κανάλι του Ραδιοενισχυτή στο αριστερό εμπρός ηχείο, το δεξί εμπρός κανάλι του ραδιοενισχυτή στο δεξί εμπρός ηχείο. Το αριστερό πίσω κανάλι του ραδιοενισχυτή στο αριστερό πίσω ηχείο, το δεξί πίσω κανάλι του ραδιοενισχυτή στο δεξί πίσω ηχείο και το κεντρικό κανάλι του Ραδιοενισχυτή στο κεντρικό ηχείο. 

Προσέχετε τα καλώδια να είναι σφιχτά συνδεδεμένα για την μεγαλύτερη δυνατή επαφή, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χαλαρώσει η σύνδεση. Επίσης να προσέξετε να μην εξέχουν από τις συνδέσεις άκρες καλωδίων (λεπτά νηματίδια) γιατί μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον ενισχυτή σας. Επίσης δεν πρέπει ποτέ να έρχονται σε επαφή καλώδια μεταξύ τους που είναι συνδεδεμένα σε αντίθετους ακροδέκτες (+/-). Να έχετε υπόψιν ότι είναι πιθανόν να χαλαρώσουν οι συνδέσεις των καλωδίων με τον καιρό γι’ αυτό καλό είναι να τα ελέγχετε και να τα σφίγγετε μια στο τόσο. 

3. Τοποθέτηση των ηχείων 

Ακόμα και μικροδιαφορές στην τοποθέτηση των ηχείων μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην απόδοση, ειδικά στην ευκρίνεια της ηχητικής εικόνας και στην ποιότητα του μπάσου. 

Όσο καλά και να είναι τα ηχεία που αγοράσατε, σας συμβουλεύουμε να πειραματιστείτε με την τοποθέτηση τους, προκειμένου να βρείτε την καλύτερη θέση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακριβείς κανόνες σχετικά με την τοποθέτηση. Ωστόσο παρακάτω θα βρείτε κάποιες σημαντικές συμβουλές γι’ αυτό το θέμα: 

  1. Μην τοποθετείτε αντικείμενα στο χώρο μεταξύ των ηχείων και της θέσης ακρόασης. Εμπόδια στην ελεύθερη διέλευση του ήχου, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την άνιση απόκριση των συχνοτήτων και μια φτωχή απεικόνιση της στερεοφωνικής εικόνας.
  2. Η απόσταση του αριστερού και δεξιού ηχείου σε σχέση με την κύρια θέση ακρόασης πρέπει να είναι ίση. Ακόμα και με ηχεία υψηλής απόδοσης, που αποδίδουν εξαιρετικά σε διάφορες θέσεις, για μία σοβαρή και αξιολογική ακρόαση σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα την κεντρική θέαση ακρόασης!
  3. Μικρού όγκου ηχεία που τοποθετούνται σε βάσεις ή ράφια πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε η κορυφή της καμπίνας τους να είναι περίπου στο ύψος των αυτιών του ακροατή. Εάν τα τοποθετήσουμε αρκετά υψηλότερα, θα πρέπει να τους δημιουργήσουμε μια κλίση προς τα κάτω ή να τα τοποθετήσουμε ανάποδα ( η κατευθυντικότητα του ήχου αφορά κυρίως τις υψηλές συχνότητες).  Δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούμε μικρά ηχεία στο πάτωμα

Τα κεντρικά ηχεία πρέπει να τοποθετούνται από πάνω ή από κάτω από την τηλεόραση. Συνήθως είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να μην δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην οθόνη που βρίσκεται κοντά τους. 

Σχετικό άρθρο

Επαγγελματικός Ήχος

Επαγγελματικός Ήχος

Το iCan.gr πλαισιώνεται από μια ομάδα έμπειρων συμβούλων που είναι άμεσα διαθέσιμοι να σας δώσουν απαντήσεις και ταυτόχρονα να σας καθοδηγήσουν βήμα προς βήμα στη σωστή επιλογή του απαραίτητου για εσάς ηχητικού εξοπλισμού.  Διαβάστε περισσότερα..

Οικιακός Ήχος

Οικιακός Ήχος

Αφού μελετήσουμε τον χώρο σας, τις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις σας, θα σας προτείνουμε την ιδανική επιλογή Hi-Fi, Home Cinema ή ότι άλλο σας ενδιαφέρει, ενώ παράλληλα μπορούμε να αναλάβουμε και εξ' ολοκλήρου την εγκατάσταση. Διαβάστε περισσότερα..

Αυτοκίνητο - Ασφάλεια

Αυτοκίνητο - Ασφάλεια

Παρέχουμε μελέτη και εξατομικευμένες λύσεις σε ότι αφορά την πλήρη κάλυψη του αυτοκινήτου σας όσον αφορά την ασφάλεια. Επισκεφτείτε τον χώρο μας και δείτε από κοντά εγκατεστημένα demo συστήματα συναγερμού και εντοπισμού σε αυτοκίνητα. Διαβάστε περισσότερα..

Αυτοκίνητο - Ήχος

Αυτοκίνητο - Ήχος

Παρέχουμε μελέτη και εξατομικευμένες λύσεις σε ότι αφορά την πλήρη κάλυψη του αυτοκινήτου ή του σκάφους σας με ήχο κάθε μορφής. Επισκεφτείτε τον χώρο μας και ακούστε από κοντά εγκατεστημένα demo ηχοσυστήματα σε αυτοκίνητα. Διαβάστε περισσότερα..