ΗΧΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

heading_title

  

ΗΧΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Γενικά

Ο ήχος μπορεί να μεταδίδεται , να διαχέεται , να απορροφάται, ή να αντανακλάται. Όταν μια επιφάνεια δωματίου (π.χ.  ταβάνι ή τοίχος)  ‘’χτυπηθεί’’ από ένα ηχητικό κύμα, κάποια από την ενέργεια του ήχου αντανακλάται, κάποια απορροφάται από το υλικό και κάποια μεταδίδεται μέσα από το υλικό της επιφάνειας.

Είναι πολύ σημαντικό να διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στα ηχοαπορροφητικά και στα ηχομονωτικά υλικά.

Ο θόρυβος αποτελεί σημαντική πηγή ενόχλησης στις σύγχρονες κοινωνίες. Πολλές μελέτες καταδεικνύουν την όλο και μεγαλύτερη ενόχληση των ανθρώπων τόσο στις κατοικίες τους όσο και στους χώρους εργασίας. Για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων έχουν αναπτυχθεί προϊόντα τον περιορισμό της έκθεσης των ανθρώπων στο θόρυβο. 

Τέτοια προϊόντα είναι τα ηχομονωτικά υλικά (γυψοσανίδες ,διπλά τζάμια κλπ.), τα οποία μειώνουν την ένταση του ήχου (ηχομόνωση) και δημιουργούν έναν φραγμό στη διάδοση του θορύβου.

Τα ηχοαπορροφητικά υλικά ,από την άλλη μεριά, χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη απορρόφηση του ήχου εντός ενός χώρου. Όπως είπαμε παραπάνω, ένα χαρακτηριστικό του ήχου είναι να αντανακλάται. Τα υλικά αυτά, λοιπόν, όταν παράγεται ένας ήχος στο χώρο, έχουν σαν στόχο να μειώσουν την αντανάκλασή του, έτσι ώστε να μειωθεί η «βαβούρα» που προκαλείται από πολλούς διαφορετικούς ήχους στο χώρο (π.χ. φωνές, παλαμάκια, κουδουνίσματα κλπ) και των συνεχών αντανακλάσεων τους στις επιφάνειες του χώρου.

Ορισμός

Τα ηχοαπορροφητικά υλικά είναι πορώδη υλικά (αυγοθήκες, τσόχες κλπ) και αποτελούνται συνήθως από πετροβάμβακα, ορυκτοβάμβακα, fiberglass και αφρολέξ.


Χαρακτηριστικά

Τα υλικά ηχοαπορρόφησης έχουν μικρές ηχομονωτικές ιδιότητες, δηλαδή δεν συμβάλλουν στην μείωση της έντασης του ήχου μέσα στο χώρο. Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι να ρυθμίζουν και, με την κατάλληλη μελέτη, να μειώνουν αισθητά την αντήχηση και τις ανακλάσεις του ήχου που μπορούν να τον ‘’θολώσουν’’. Επίσης, βασική προϋπόθεση για την διατήρησή τους είναι να επηρεάζονται από την υγρασία ,να μη προσβάλλονται από μούχλα, βακτήρια και μικροοργανισμούς.Η ικανότητα του υλικού να απορροφά ηχητική ενέργεια εξαρτάται από:

το πάχος του 

το μέγεθος του εναέριου χώρου 

την πυκνότητα.

Πιο συγκεκριμένα, για κάθε ίντσα πάχους η απώλεια του ήχου είναι περίπου 1 db στα 100 Hz μέχρι 4 db στα 3000 Hz.


Κατηγορίες ηχοαπορροφητικών υλικών 

Παρακάτω  βλέπουμε κάποιες βασικές κατηγορίες υλικών ηχοαπορρόφησης:

Αφρώδη

Αυγοθήκες

Τσόχες


Χώροι εφαρμογής

Τα υλικά ηχοαπορρόφησης είναι ιδανικά για :

αίθουσες ακροάσεων 

κέντρα διασκέδασης

studio

αίθουσες ηχογράφησης

οικιακό κινηματογράφο

θέατρα

και γενικότερα χώρους όπου υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων, αλλά και εκεί που υπάρχει αυξημένο πρόβληµα χαµηλών συχνοτήτων.